BLOG ENCIK SUAMI

Monday, April 14, 2008

PerkahwinanPerkahwinan itu bukan perkara main-main yang boleh dicetuskan tanpa rasa penuh tanggungjawab… Cinta itu komitmen yang memerlukan seseorang itu benar-benar bersedia ke arahnya… Jangan dipaksa diri untuk masuk ke dalamnya jika iman di dalam jiwa belum mampu menjadi benteng kepada hawa nafsu…

Bak kata seorang sahabat…Perkahwinan merupakan satu tanggungjawab yang berat. Perkahwinan tidak cukup dengan cuma berbekalkan perasaan suka atau berkenan yang ada. Keserasian dalam agama itulah yang penting. Kefahaman dan kesedaran tentang tujuan perkahwinan yang sebenar, kesedaran bahawa perkahwinan bukan sekadar menjauhkan diri daripada maksiat, bukan sekadar memenuhi fitrah. Ia lebih dari itu…Oleh itu, apabila telah mempunyai perasaan atau berkenan pada seseorang, kendalikanlah ia dengan iman. Tanamkan isfat malu dalam diri, sifat malu yang boleh menghalang dan mencegah. Malu untuk berdua-duaan, malu untuk bergayut, malu untuk ber’sms’ dengan rakus, malu, malu, malu… (lanjutan di http://biotechnologist-to-be.blogspot.com)

Sekadar perkongsian dari dalam naluri yang menyesakkan fikiran…


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.