BLOG ENCIK SUAMI

Friday, January 9, 2009

Pro-Aspirasi mendahului di UTM Skudai

malaysiakini
Jimadie Shah Othman & Ling Fong Ng | Jan 9, 09 5:56pm

Kumpulan Pro-Aspirasi di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) memenangi enam kerusi tanpa bertanding selepas selesai proses pencalonan bagi pilihanraya kampus di universiti tersebut di Skudai, Johor semalam.

Ini ekoran kegagalan kumpulan Pro-Mahasiswa - yang dianggap sebagai anti-establishment - mengemukakan calon mereka bertanding di kerusi terbabit.

Pro-Aspirasi yang cenderung kepada kerajaan, menang tiga kerusi di Fakulti Kejuruteraan Awam dan tiga lagi di Fakulti Alam Bina.

Situasi di universiti di Selatan Semenanjung itu berbeza sekali dengan keputusan awal di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) semalam yang memihak kepada kumpulan Pro-Mahasiswa selepas proses penamaan calon.

Kumpulan Pro-Mahasiswa UKM itu menang empat kerusi tanpa dilaporkan menang tanpa bertanding.

Calon mereka menang tanpa bertanding dua kerusi Fakulti Kejuruteraan dan satu kerusi di Fakulti Pengajian Islam apabila kumpulan Pro-Aspirasi gagal mengemukakan tiga calon.

Manakala satu lagi kerusi dimenangi apabila bantahan calon Pro-Mahasiswa terhadap calon Pro-Aspirasi, diterima pihak suruhanjaya pilihanraya kampus universiti berkenaan.

UTM akan mengadakan pilihanrayanya kampusnya 13 Januari ini - dengan tempoh berkempen ditetapkan selama lima hari, mulai semalam.

Seramai 85 calon akan bertanding merebut 45 kerusi - iaitu 30 kerusi fakulti, 10 kerusi umum serta lima lagi kerusi di kampus Kuala Lumpur.

Proses penamaan calon semalam difahamkan berlangsung tanpa sebarang insiden tidak diingini.
No comments:

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.