BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, February 3, 2009

Barisan Promahasiswa Mula Bangkit di Kampus

HARI mengundi bagi memilih barisan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2008/2009 sudah berakhir dan pengumuman jawatan Presiden atau Yang Dipertua baru serta barisan kabinet bakal diumumkan tidak lama lagi bagi menggantikan kepemimpinan lama yang tamat tempoh.

Walaupun masih menguasai di majoriti universiti pada pemilihan kali ini, namun kerusi dimenangi kumpulan proaspirasi merosot berbanding tahun sebelumnya, sekali gus membuktikan kebangkitan promahasiswa di beberapa institusi pengajian tinggi awam (IPTA) terutama di Lembah Klang.

Bekas Yang Dipertua (YDP) Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM), Afandy Sutrisno Tanjung, berkata peralihan undi daripada proaspirasi kepada promashasiwa disebabkan beberapa faktor tertentu termasuk kesan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 tahun lalu.

Beliau yang pernah bertanding atas tiket proaspirasi, berkata faktor kejayaan Pakatan Rakyat merampas lima negeri pada PRU ke -12 mempengaruhi pelajar untuk menyokong promahasiswa.

"Propaganda di luar kampus yang memburuk-burukkan proaspirasi juga menjadi punca utama. Isu seperti tuduhan proaspirasi meletakkan kepala babi di surau Akademi Pengajian Islam UM dan dakwaan fitnah Timbalan Naib Canselor (TNC) Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof Madya Datuk Dr Azarae Idris turut dimanipulasi kumpulan promahasiswa untuk menang pemilihan kali ini."

"Faktor lain termasuklah perpecahan dalaman calon proaspirasi sendiri. Oleh itu, kemenangan kali ini menjadi pengajaran untuk berkhidmat lebih baik terutama berkaitan kebajikan pelajar," katanya.

Sementara itu, bekas Presiden Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Muhammad Adib Hatim, berkata suasana di universiti itu tidak boleh disamakan dengan di UM kerana walaupun promahasiswa memenanginya sejak 10 tahun lalu ia dilakukan secara sihat dan bukan pertandingan kepartian ekstrim.

Bersetuju dengan Afandy, beliau juga merasakan PRU ke-12 memberi kesan kepada pemilihan MPP kali ini dan ia tidak terhenti di situ saja malah berterusan hingga ke pilihan raya kecil Kuala Terengganu.

"Pandangan semua orang perlu didengar kerana pengundi sudah bijak menilai yang baik atau sebaliknya."

"Kami tidak mahu dikaitkan dengan parti politik luar kerana ini adalah pemilihan MPP dan isunya juga berlegar sekitar kampus saja."

"Kami menyokong sesiapa juga yang mampu membawa perubahan kepada mahasiswa dan jujur dalam perjuangan," katanya.

Timbalan Menteri Pembangunan, Usahawan dan Koperasi, Datuk Saifuddin Abdullah, berkata sebagai bekas pemimpin pelajar, beliau berpendapat mahasiswa berhak menentukan sendiri corak politik di kampus.

Beliau yang juga bekas Presiden Majlis Belia Malaysia dan bekas Presiden Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya, berkata pelajar bebas menentukan sama ada hendak bertanding di atas tiket individu atau berkumpulan.

"Setahu saya, tiada peraturan yang melarang mahasiswa bertanding secara berkumpulan dan jika mereka menggelarkan kumpulan atau diri dengan nama tertentu, itu adalah hak mereka."

"Tetapi saya tidak bersetuju jika pengurusan universiti melabel mahasiswa sebagai prokerajaan atau propembangkang kerana tindakan sedemikian akan menimbulkan diskriminasi dan sekatan yang tidak sewajarnya," katanya ketika diminta mengulas mengenai gelaran yang dilabelkan golongan pelajar terhadap kumpulan mereka sendiri pada pilihan raya kampus, baru-baru ini.

Walaupun Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang difahamkan sebagai kubu terkuat promahasiswa sejak 10 tahun lalu, pihak pentadbirannya tidak pernah melabelkan apa-apa gelaran kepada semua calon yang bertanding.

Timbalan Rektornya, Datuk Hamidon Abdul Hamid, berkata jika benar pun pelajarnya menggelar diri masing-masing dengan sebarang nama, pihaknya mahu MPP yang dipilih bekerja sama dalam menjaga kebajikan semua pelajar.

"Selain kebajikan, tugas utama mereka adalah memastikan penyatuan umat untuk seluruh warga universiti, selain memberi keutamaan kepada isu lebih besar seperti serangan Israel terhadap Gaza dan bukan hanya untuk golongan tertentu saja."

"Selepas tamat pengajian nanti terpulang kepada mereka jika ingin aktif dalam mana-mana parti politik kerana yakin kami mampu melahirkan pemimpin pelajar berfikiran kritikal," katanya.

Sumber:Berita Harian-02/02/09Pemilihan MPP Hangat - Perkembanganan Politik Semasa Pengaruhi Pelajar Pilih Calon Berani Bersuara, Bawa Perubahan

SENARIO politik semasa yang mencetuskan kesan tsunami selepas Pilihan Raya Umum ke-12 Mac tahun lalu hingga menyebabkan lima negeri jatuh kepada parti pembangkang turut mempengaruhi proses pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bagi sesi 2008/2009.

Pengaruh politik setempat juga memberi ruang kepada pelajar menukar corak pengurusan universiti dengan memilih calon yang diyakini boleh membawa suara pelajar hingga ke peringkat tertinggi.

Pelajar meluahkan rasa ketidakpuasan mereka menerusi proses pengundian dalam pemilihan MPP. Walaupun barisan kabinet proaspirasi masih menguasai kebanyakan MPP, namun majoriti kerusi dimenangi pada sesi kali ini menunjukkan penurunan.

Proses penamaan calon dan mengundi bermula Oktober tahun lalu membabitkan 20 institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dengan didahului Universiti Pendidikan Sultan Idris dan berakhir di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), minggu lalu.

Satu daripada 20 IPTA dimenangi barisan kabinet promahasiswa iaitu UIAM dengan memperoleh 19 daripada 24 kerusi yang dipertandingkan, manakala dua kerusi lagi dimenangi masing-masing satu calon bebas dan proaspirasi.

Keputusan bagi dua lagi kerusi iaitu Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu di kampus UIAM, di Kuantan yang terpaksa ditangguh sehingga 29 Januari lalu berikutan bantahan kerana berlaku kekeliruan pada identiti calon juga menyaksikan penguasaan promahasiswa.

Pada pemilihan kali ini juga, barisan promahasiswa hampir menguasai kabinet MPP Universiti Malaya (UM) apabila mereka memenangi 19 daripada 41 kerusi yang dipertandingkan. Sebanyak 20 kerusi dimenangi proaspirasi dan dua lagi calon bebas.

Seperti tahun sebelumnya, proses pemilihan di universiti tertua itu berlaku kekecohan antaranya dakwaan wujud pengundi hantu hingga menyebabkan proses pengundian di Kolej Kediaman ke-12 terpaksa menjalani undian semula.

Kekecohan tahun ini tercetus berikutan tersebarnya fitnah mendakwa Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UM, Prof Madya Datuk Dr Azarae Idris merasuah calon tertentu.

Begitu juga di Universiti Teknologi Malaysia, promahasiswa memenangi 10 daripada 45 kerusi yang dipertandingkan iaitu meningkat 100 peratus berbanding lima kerusi pada sesi pemilihan sebelumnya.

Suasana politik di UKM juga sudah menampakkan aliran sama di mana 'suara mahasiswa' lebih nyaring tahun ini apabila memenangi 12 daripada 33 kerusi yang dipertandingkan termasuk tiga daripadanya dimenangi tanpa bertanding berbanding tahun sebelumnya (hanya empat kerusi).

Pada Oktober lalu, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Idris Haron, berkata semua IPTA diberi kebebasan menentukan tarikh pilihan raya kampus masing-masing bagi memilih ahli MPP sesi 2008/2009 berikutan kekangan termasuk pelajar berdepan minggu peperiksaan dan apungan (ulang kaji) yang menyebabkan pemilihan itu tidak dapat dijalankan serentak.

Namun ia (kuasa autonomi yang diberikan) tidak diikuti dengan membenarkan pelajar bertanding atas nama kepartian, jadi tidak timbul untuk pro atau menyebelahi sesetengah pihak dan sudah tentu gelaran 'calon bebas' langsung tidak wujud jika semua calon bertanding secara persendirian.

Namun, seperti sudah 'terbiasa' dengan pemilihan tahun sebelumnya serta tempias politik luar, pelajar IPTA tempatan tetap menjadikan pilihan raya kampus dengan membawa gelaran promahasiswa, proaspirasi atau calon bebas sebagai tradisi kepada calon yang bertanding.

Diminta mengulas mengenai kemerosotan majoriti kemenangan bagi pihak proaspirasi Idris ketika dihubungi baru-baru ini berkata, pihaknya yakin, perubahan itu disebabkan pelajar mahukan suara mereka lebih didengari ke peringkat tinggi.

Beliau berkata, pihaknya juga tidak menolak, kemenangan lebih banyak kerusi oleh wakil promahawiswa menunjukkan pelajar semakin matang dan mereka begitu berhati-hati membuat pilihan dan akan mengangkat wakil yang benar-benar layak memimpin.

Bagaimanapun, dia menolak dakwaan perubahan itu mempunyai kaitan dengan suasana politik masa kini kerana pemilihan pelajar dilakukan secara telus dan kemenangan yang diperoleh adalah atas dasar kebolehan pemimpin yang dipilih pengundi yang matang.

Wakil pelajar yang menang kata beliau perlu lebih yakin kerana kemenangan mereka bukan disebabkan sokongan mana-mana parti di luar sana. Ia adalah amanah daripada rakan seperjuangan mereka di kampus dan fakulti.

"Pemimpin pelajar perlu bijak kerana mereka dipilih untuk mewakili pelajar bukan masyarakat umum. Fokus perlu jelas dengan memberi tumpuan kepada kebajikan warga kampus."

"Diharapkan keadaan ini tidak disalah anggap hingga menjejaskan kewibawaan mereka yang sudah dipilih menerusi proses demokrasi," katanya.

Sumber: Berita Harian-02/02/09Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.