BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, March 21, 2009

Syukran Sahabat

Salam mahasiswa. Alhamdulillah, beberapa hari yang sibuk telah berlalu. Kini, tumpuan beralih ke Digital Signal Processing. Ana dan sahabat-sahabat perlu (lebih kepada mesti) menyiapkan tugasan yang diberikan oleh Dr. Musa sebelum 23 Mac 2009. Bersyukur kepada ALLAH kerana mempunyai sahabat-sahabat yang memahami kesibukan diri dengan amanah dan komitmen, sebak dan terharu dengan keprihatinan antunna. Diri ini sering rasa bersalah kerana tidak mampu membantu banyak dalam menyiapkan apa-apa tugasan yang diberikan, bukan sahaja dari Dr. Musa, tetapi pensyarah-pensyarah yang lain. Ana amat mengharapkan sahabat-sahabat membantu ana dalam akademik, ana tahu ana tak akan ke mana tanpa bantuan sahabat-sahabat yang ana sayang kerana ALLAH.

Seringkali ana menilai keberuntungan diri memilik sahabat-sahabat seperti antunna, kerana tidak semua sahabat ana memiliki sahabat-sahabat yang memahami seperti antunna. Bukan sedikit di kalangan sahabat ana dalam organisasi yang menyatakan rasa sedih dan bersalah kepada sahabat-sahabat 'study group' mereka kerana sering 'meminggirkan diri' daripada perbincangan kumpulan. Malah ada yang memberitahu diri mereka sering dimarahi oleh sahabat-sahabat yang kurang faham dengan amanah berat yang dipikul. Di sinilah perlunya sahabat-sahabat yang benar-benar tahu dan memahami diri kita, sahabat-sahabat yang betul-betul kasihkan kita bukan kerana perkara lain selain kerana cinta kepada Yang Menciptakan CINTA.

Dalam perjuangan sebagai dai'e juga memerlukan sahabat-sahabat yang memahami kita. Sahabat-sahabat yang faham akan menjamin tautan ukhwah. Sahabat-sahabat yang faham akan bersama-sama kita dalam kesusahan dan kesenangan. Jika ukhwah itu lemah, kita tak akan rasa indahnya persahabatan. Ana bersyukur kerana dalam melayari bahtera kehidupan ini, ada sahabat-sahabat di sisi ana yang sentiasa ingin mengukuhkan ikatan ukhwah itu. Sabda Rasulullah s.a.w:

"Tidaklah beriman seorang kamu selagi dia tidak mengasihi saudaranya sepertimana dia mengasihi dirinya". (HR Bukhari dan Muslim)
Sahabat, jazakallahu khairan kathira...Uhibbukum fillah.

-masih pening dengan blogger yang bermasalah-


CINDAI: Cinta - Nikmat ALLAH Yang Letaknya di Hati

UTM Skudai, 21 Mac 2009: Program sempena Kempen Mahasiswa Sedar 2009 (MAHAR '09), Seminar Cintaku Dari Illahi (CINDAI) telah diadakan di Dewan Seminar, Aras 4, CICT UTM Skudai pada pagi ini. Program ini yang berjaya menarik perhatian hampir 270 orang mahasiswa UTM bermula dengan sesi pendaftaran pada pukul 8.30 pagi. Pada jam 9.00 pagi, penceramah yang dijemput khas dari Masjid Sultan Ismail (MSI), iaitu Ustaz Mohd Ismail Bin Mustari memulakan sesi pertama pembentangan kertas kerja bertajuk "Perkahwinan Semasa Belajar Antara Pro dan Kontra". Pembentangan kertas kerja bertambah menarik apabila penceramah menceritakan pengalaman beliau sendiri sebagai seorang mahasiswa yang berkahwin di alam pengajian ketika menuntut di Universiti al-Azhar, Mesir.

Selepas minum pagi, sesi kedua pembentangan kertas kerja bermula pada pukul 11.30 pagi, didahului dengan sesi soal jawab antara peserta dengan penceramah. Pelbagai soalan menarik dilontarkan oleh para peserta yang ingin memahami lebih lanjut mengenai isu perkahwinan semasa belajar. Penceramah turut menerangkan fungsi hati sebagai magnet yang menarik rezeki, hidayah, keberkatan, ketenangan, kesihatan, syurga, neraka, sakit, bencana, di'ayah, rasa sayang dan juga rasa benci.

Para peserta yang hadir turut disajikan dengan persembahan video klip nasyid De'Hearty, "Permata Yang Dicari", di penghujung program. Pengarah MAHAR'09 merangkap pengarah CINDAI, saudara Mohd Affendi Bin Ismail, mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada peserta yang hadir dan mengharapkan maklum balas daripada para peserta bagi meningkatkan mutu program pada masa hadapan. Semua ahli jawatankuasa program CINDAI dan MAHAR menyatakan penghargaan kepada peserta yang menghadiri program dan berharap agar program seperti ini terus mendapat sambutan yang memberansangkan pada masa akan datang.

Sumber: MAHAR '09


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.