BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, April 11, 2009

Air Traffic Control - Anda Berani?

Salam. Walaupun dah lama berlalu, ana tetap nak berkongsi sebab ana rasa masih fresh lagi. Macam baru semalam je lagi. 7 April yang lepas, ana dan sahabat-sahabat sekelas telah membuat lawatan industri ke Jabatan Penerbangan Awam (Department of Civil Aviation), Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail, Senai, Johor.

Trip yang bermula pada pukul 9 pagi itu diatur oleh sahabat sekelas, saudara Ahmad Fitry (Aum) bersama pihak DCA Senai, Kak Norazah. Lawatan yang berkaitan dengan Kejuruteraan Gelombang Mikro itu sedikit sebanyak turut berkait rapat dengan Pemprosesan Isyarat Digit. Banyak input yang ana dan sahabat-sahabat dapat melalui lawatan itu termasuklah tentang kegigihan seorang ibu beranak lima (Kak Norazah) dalam menjalankan tugas yang cukup memerlukan ketabahan dan bermain dengan amanah. Duduk menghadap radar yang lebih besar dari saiz skrin laptop memerlukan sifat kepekaan dan tanggungjawab yang tinggi memandangkan tugas ini bermain dengan nyawa manusia. Ana dan sahabat-sahabat sangat teruja mendengar kisah dari awal sampai kini Kak Norazah dalam bidang pekerjaannya, termasuklah kisah di Kolej Aviation ("menceburi bidang ini bermaksud adik-adik kena bersedia untuk berendam air mata", sebelum ini sangat susah untuk seorang wanita berada dalam area ini).

Pesan Kak Norazah pada kami, untuk berkecimpung dalam bidang Kawalan Trafik Udara, minat harus benar-benar tinggi kerana berada di tempat ini bukanlah sesuatu yang mudah. Jazakallah dan insya'ALLAH akak, kami akan pegang sampai bila-bila. ~~kerana ana juga minat Air Traffic Control~~
Di dalam menara radar

Bersedia untuk berhadapan dengan kesan radiasi setiap hari?

Radar yang memaparkan 'kapal' keluar masuk ruang udara Johor

Kak Norazah yang sabar melayan soalan-soalan cepu emas budak baru belajar~

Antara 'kapal' yang menarik perhatian kami~ hehe



Solat Hajat KTC

Majlis Solat Hajat dan Bacaan Yasin
Ahad (12.4.2009)

7.00pm
Dewan Astana, Kolej Tuanku Canselor

Anjuran JURUTEK FKE + BADAR KTC

SEMUA DIJEMPUT HADIR




Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.