BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, September 27, 2009

Lagi Isu Nabi Palsu

KOTA KINABALU 26 Sept. - Polis sedang menyiasat kes kematian seorang lelaki tempatan yang mayatnya ditemui dibalut di dalam sebuah beg plastik selama 13 bulan di sebuah rumah di Taman Kobusak Villa di Penampang dekat sini.

Ini berikutan, Ching Chi Vui yang merupakan ketua sebuah kumpulan keagamaan 'Benevolent Missionary Association' dikatakan mengaku dirinya nabi dan mendakwa akan hidup semula.

Justeru, dia telah mewasiatkan kepada pengikutnya supaya tidak mengkebumikan mayatnya.

Polis yang melakukan serbuan di rumah itu menemui dua beradik wanita sedang berdoa supaya mayat mangsa kembali hidup.

Mayat mangsa yang dibalut kemas dengan plastik diletakkan di tengah ruang tamu rumah berkenaan.

Difahamkan setakat ini polis telah menahan tiga wanita berumur di antara 26 dan 44 tahun berasal dari Tawau bagi membantu siasatan.

Penghuni rumah itu juga dikatakan tidak menjelaskan sewa tertunggak kira-kira RM20,000 malah bekalan elektrik dan air telah dipotong kerana gagal menjelaskan bil.

Seorang jiran yang enggan dikenali berkata, dia sering mendengar suara seperti orang berdoa dari rumah itu pada waktu malam.

Sementara itu Ketua Polis Penampang, Deputi Supritendan Madang Usat ketika dihubungi mengesahkan kes itu tetapi enggan mengulas.

Sumber: Utusan Malaysia

Semakin ramai yang mengaku nabi di akhir zaman. Belum lagi masuk isu murtad. Kita sudah tiada Saidina Abu Bakar untuk mengetuai gerakan memerangi golongan ini, tetapi sebagai individu Muslim, kita memegang amanahnya untuk terus berdakwah menegakkan kalimah ALLAH di muka bumi. Teruskan perjuangan, semoga ALLAH sentiasa memberi pertolongan. Ameen.

P/S: Bila google di internet, terjumpa Benevolent Missionary Association ni pusatnya di Filipina. Teringat zaman Kristianisasi...Jom Baca!

Salam 8 Syawal. Alhamdulillah, semalam sempat juga keluar dengan adik lelaki ana sebelum kami sama-sama pulang ke kampus masing-masing pada hari ini. Mulanya hendak membeli bahan-bahan untuk membuat kek lapis, panjang pula kaki ini melangkah ke Popular, sebuah kedai buku di Parkcity Mall Bintulu. Seperti biasa, hati yang tidak dapat melihat buku-buku menarik terus merembat beberapa buah buku sebagai bekalan pulang ke kampus selain daripada kek-kek lapis yang dipesan awal oleh sahabat-sahabat. Ana dan adik ana berada agak lama juga di situ untuk membelek-belek buku yang ada dan akhirnya inilah tiga buah buku yang ana beli.

Tajamkan daya fikir dengan buku berbahasa Inggeris tulisan Rustam A. Sani. RM 27.50

Novel karya anak Johor yang kini belajar di Jordan, sebaya adik ana, Syauqi. Baru beberapa helaian dibaca, dah nampak indahnya jalan ceritanya. RM 20.00

Singkap peribadi, pengalaman dan sejarah tokoh-tokoh yang pernah menoreh sejarah dengan tinta emas, sesuai untuk pencinta-pencinta harakah Islam. RM 27.50

Mulanya ana teringin nak beli buku yang dari dulu ana nak beli: "Saya Pun Melayu" karya Zaid Ibrahim, tetapi tergerak pula nak beli tiga buah buku di atas. Tangguh lagi la nak memilikinya. Insya'ALLAH lain kali.


Syauqi pula membeli novel berbahasa Inggeris bertajuk New Moon. Erm, pertama kali juga melihat dia membeli buku untuk dirinya. Alhamdulillah, ALLAH kurniakan minat untuk membaca kepada adik-adik ana. Semoga bacaan bermanfaat dijadikan panduan setelah Al-Qur'an menjadi pedoman. Ameen.


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.