BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, July 31, 2010

10 Minit

Alhamdulillah. Ana ingin berkongsi sesuatu yang berlaku sebelum hari ulangtahun kelahiran ana. Dengan harapan ia menjadi renungan buat semua.

30 Julai 2010, hari ini tarikh tutup untuk menghantar borang biasiswa bagi program pasca-siswazah. Ana dan supervisor ana agak kelam-kabut juga untuk menyelesaikan semua perkara. Hal ini disebabkan ana belum mendapat surat tawaran daripada pihak terbabit. Proses yang agak lambat menyebabkan supervisor ana berurusan sendiri dengan pihak atasan. Alhamdulillah, petang itu ana dijanjikan yang surat tawaran akan dikeluarkan.

3.30 petang, ana ke pejabat tersebut untuk mengambil surat tawaran. Staff yang berada di kaunter menghubungi seorang staff lain untuk mendapatkan kepastian mengenai urusan ana. Staff yang dihubungi meminta dia memberitahu ana untuk menunggu sebentar. Ana duduk menanti.

Jam hampir menunjukkan pukul 4.20 petang. Lagi empat puluh minit, pejabat urusan biasiswa akan ditutup. Ana mula gusar. Entah sempat atau tidak. Ya ALLAH, KAU uji aku dengan kesabaranku, permudahkanlah urusan ini. Sudah berapa ramai pasca-siswazah yang keluar masuk, tidak kira pasca-siswazah antarabangsa atau tempatan. Ana pula masih menunggu di situ.

4.30 petang, alhamdulillah. Staff di kaunter tadi memanggil nama ana dan nama sahabat ana. Sampul surat putih diberikan, ana ambil sekali sampul surat sahabat ana dan mengucapkan terima kasih kepadanya.

Surat tawaran ini perlu difotostat dan disahkan. Tinggal setengah jam sahaja lagi. Ana masuk ke pejabat urusan biasiswa yang bertentangan dengan pejabat tadi bersama dengan seorang kakak senior. Dia memberi dorongan agar ana memberanikan diri untuk meminta bantuan staff di kaunter pejabat itu untuk membuat salinan surat tawaran ana. Ana melilau ke kaunter, staff di situ agak sibuk. Ana teragak-agak mahu 'mengganggu' urusan pasca-siswazah lain di situ.

Tiba-tiba seorang staff lelaki yang agak tua dan berkopiah putih keluar dari pintu sebelah kaunter. Dia mengulang-ulang, "nak collect matrix card?" sambil melihat semua orang di situ sebelum masuk ke bilik matrix card. Kemudian, dia keluar dari bilik itu sambil melihat lagi semua orang. Ana menghampirinya.

"Matrix card?" tanyanya.

"Er, encik. Tumpang tanya, saya nak fotostat surat tawaran ni, kat mana ye saya boleh fotostat?" ana pula yang bertanya.

Dia melihat surat tawaran ana, mengambilnya dan berkata, "yang ni eh? Nak fotostat berapa?"

"Satu je."

"Jap ye," kata staff lelaki itu kepada ana apabila seorang pasca-siswazah mahu mengambil kad matrix. Selesai urusan itu, dia masuk ke pintu sebelah kaunter tadi. Ana duduk di kerusi, mengeluarkan borang biasiswa untuk memeriksa dokumen yang ada. Tak sampai seminit, dia keluar membawa salinan surat tawaran ana.

Ana mengambilnya dan mengucapkan terima kasih. Dia masih berdiri di situ. Sebetulnya, ana mahu bertanya, "berapa ye encik?" Namun tidak sempat ana bertanya, dengan izin ALLAH, dia ternampak borang biasiswa ana.

"Yang tu? Apa tu?" tanyanya.

"Owh, ni borang biasiswa."

"Zamalah?"

"Bukan. Ni untuk master."

"Nak hantar eh? Mari," dia menghulurkan tangannya. Ana terkesima sebentar, kemudian borang itu dan dokumen-dokumen lain semuanya dihulurkan kepadanya. Ana masih tidak terkata apa-apa.

"Ni je kan? Ok," staff itu melihat dokumen ana.

"Tak perlu pengesahan ke, encik?" kakak senior bertanya.

"Rasanya yang ni tak perlu." Dia membalas, tetapi bertanya juga kepada staff wanita yang melintas. Staff itu memintanya menghantar sahaja ke dalam. "Ha, ok."

"Er, nanti saya nak berurusan dengan siapa ye mengenai borang ni?"

"Tu, ada seorang staff..cik A."

"Ok, saya ada nombornya," kata kakak senior. "Terima kasih, encik."

Kami keluar dari pejabat yang sudah ditutup lampunya itu, tanda-tanda pejabat tidak akan menerima lagi urusan lain selepas waktu pejabat.

Dalam perjalanan pulang ke rumah, mutiara itu gugur juga. Alhamdulillah ya ALLAH, KAU kurniakan aku seorang penolong. Berkati dia dan sejahterakan dia serta keluarganya di dunia dan di akhirat.

Jam di dalam kereta: 4.40 petang.

***

Hari ini, 31 Julai 2010...terima kasih semua atas doa di hari kelahiran ana. Semoga semuanya dipermudahkan ALLAH dalam segala urusan di dunia dan di akhirat.




Sunday, July 25, 2010

Uranium

"dan kami telah menciptakan besi dengan keadaannya mengandungi kekuatan yang handal serta berbagai faedah lagi bagi manusia. (Dijadikan besi dengan keadaan yang demikian, supaya manusia menggunakan faedah-faedah itu dalam kehidupan mereka sehari-hari) dan supaya ternyata pengetahuan Allah tentang orang yang (menggunakan kekuatan handalnya itu untuk) menegak dan mempertahankan ugama Allah serta menolong Rasul-rasulNya, padahal balasan baiknya tidak kelihatan (kepadanya); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa." [al-Hadid: 25]





Saturday, July 24, 2010

Di Mana Wira Seperjuangan?

Memang sangat susah untuk mendapatkan teman seperjuangan
yang sama-sama memperjuangkan banyak perkara
dan sama-sama menolak banyak perkara.

Kadang-kadang kita datang dari sarang yang sama.
Bertahun-tahun diasuh di sarang, modul yang sama.
Sama-sama tahu apa yang hendak diperjuang
dan apa yang tidak diperjuangkan.

Apabila tiba masa yang ditetapkan Tuhan
ujian pun datang.

Kita sokong, kita ingatkan dia pun sokong.
Rupa-rupanya dia tak sokong!

Kita boikot, ingatkan dia tentu boikot juga.
Dia tak boikot!

Kita mengharamkan sesuatu yang layak diharamkan
kita yakin, sudah tentu dia akan meneguhkan lagi kita.
Malangnya dia sebaliknya pula
meruntuhkan lagi kita!

Kita melangkah, terasa seakan-akan dia melangkah sama.
Padahal dia tidak bergerak!
Bahkan ada waktunya dia berundur pula ke belakang!

.......
Walaupun sesarang selubuk sekubang
dan masih seperti itu pada zahirnya...
terasa berjuang berseorangan.

Bersendirian rupa-rupanya pejuang kerdil ini.

Kita sama-sama melihat barisan tentera musuh
beberapa rantai di hadapan barisan kita.
Ketika itu kita berada dalam satu barisan.
Kita sama-sama berikrar
untuk menentang apa saja yang datang daripada pihak musuh.

Hamba sendiri sebagai komandernya.
Melengkapkan teman-teman hamba
dengan pelbagai ilmu pertempuran.
Teman-teman pula menerima bersungguh-sungguh
tanpa sebarang penolakan.
Ini membuatkan hamba yakin.

Apabila musuh mula bergerak
kita menyerbu bersama-sama ke medan
dengan uniform perang yang seragam.

Apa yang mendatang, hamba tebas bermati-matian
tanpa berpaling ke belakang lagi.
Hamba yakin para sahabat pun begitu.

Tiba-tiba terasa diri ini dikeronyok musuh.
Padahal tentera musuh itu kelas bawahan sahaja.
Sudah biasa sangat kita sama-sama
menghenyak tentera seperti itu
sekalipun mereka 20 kali lipat jumlahnya.

Dalam keronyokan mereka
hamba sempat menoleh ke belakang.

Kelihatan seorang teman hamba
sudah pun menyarungkan kembali pedangnya
sambil berbual-bual dengan tentera musuh
dengan senyum mesra.

Seorang lagi
yang gagah perkasa
sudah menukar uniformnya
kepada pakaian kebanggaan pihak musuh.

Seorang lagi pula
meraikan pihak musuh dan si gagah
dengan jamuan dan juadah
dengan penuh keriangan di muka.
Dilaung-laungkan pula pekerjaan dirinya itu
dengan penuh kebanggaan.

Walaupun dikeronyok
hamba sempat meloloskan diri
mengasingkan diri ke hutan.

Bukan kerana takut mati.
Teman-teman pun sedia tahu...
seorang diri saja pun hamba sanggup
untuk berhadapan dengan keseluruhan tentera musuh.
Hamba tidak akan lari dikejar musuh
dan tidak akan mengejar musuh yang lari.

Tapi jadi begitu kerana
hamba sudah hilang semangat juang.

Bukan hilang kerana besarnya bencana bawaan musuh
tetapi kerana kecilnya jiwa teman-teman sesarang.
Bukan kerana hebatnya tentera musuh
Tetapi kerana malu kepada musuh-musuh
yang tertawa mengejek
akan kelemahan barisan tentera kita.

Dahulu mereka kagum akan kita.
Mereka tahu yang kita tidak akan goyang
walau dilanggar seribu rata
walau dimanjanik seribu ketul batu.

Sekarang mereka sedar
Dengan hembusan asap rokok sajapun
kita sudah longlai.
Ditolak dengan lidahpun
kita akan tumbang terhempap.

Di hutan
hamba tidak berdiam diri.
Hamba berusaha mengatur strategi
untuk terus menentang musuh
sekalipun hamba sedar
diri sangat lemah
dan langkah hamba seterusnya nanti
hanya seperti gigitan nyamuk sahaja tarafnya
kepada pihak musuh.

Apa kebenaran yang hamba pegang dulu
sekarang pun seperti itu juga.
Hamba tidak akan berganjak
dan sama sekali tidak akan
memberi kemenangan kepada Iblis dan para syaitan.

Sesiapa yang berhati teguh
ataupun yang suka untuk berhati teguh
hamba nanti di pinggir hutan.

Selamat datang wahai wira-wira seperjuangan sejati.

Tidak ada sesiapa?...

Tidak mengapa.

Jika hati sudah bersama-sama Tuhan
ketika berseorangan pun dirasakan ramai.
Waktu berseorangan terasa ramai.
Perjuangan tetap diteruskan.

-abuzulfiqar-




AQSA Milk Chocolate

Coklat enak, dari Aqsa Syarif Sdn. Bhd. sebagai alternatif kepada produk yang berstatus boikot dan syubhah...sekaligus boleh menyumbang kepada Palestin.



Thursday, July 22, 2010

Karipap dan Dadar Segera (Sejukbeku)

Tempahan boleh dilakukan setiap hari. Tempahan untuk hari yang sama hendaklah dibuat sebelum jam 12 tengahari. Tempahan untuk hari seterusnya boleh dibuat pada bila-bila masa dari sekarang. Hubungi nombor yang tertera dalam gambar di atas. Terima kasih.



Friday, July 16, 2010

an-Nahl

Cherry blossoms 03 by ~gryffon on devianART

"Apa yang ada akan lenyap, dan apa yang ada di sisi ALLAH adalah kekal. Dan KAMI pasti akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka kerjakan." [16:96]

"Barangsiapa mengerjakan kebajikan, baik lelaki mahupun perempuan dalam keadaan beriman, maka pasti akan KAMI berikan kepadanya kehidupan yang baik dan akan KAMI beri balasan dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan." [16:97]

"Katakanlah, Rohulkudus (Jibril) menurunkan al-Qur'an itu dari Tuhanmu dengan kebenaran, untuk meneguhkan (hati) orang yang telah beriman dan menjadi petunjuk serta khabar gembira bagi orang yang berserah diri (kepada ALLAH)." [16:102]

-Subhanallah...Alhamdulillah...Allahuakbar...-
Insyirah
2020
160710



Wednesday, July 14, 2010

A Revolutionary Breakthrough In Terahertz Remote Sensing

by Staff Writers
Troy NY (SPX) Jul 14, 2010


A major breakthrough in remote wave sensing by a team of Rensselaer Polytechnic Institute researchers opens the way for detecting hidden explosives, chemical, biological agents and illegal drugs from a distance of 20 meters.

The new, all-optical system, using terahertz (THz) wave technology, has great potential for homeland security and military uses because it can "see through" clothing and packaging materials and can identify immediately the unique THz "fingerprints" of any hidden materials.

Terahertz waves occupy a large segment of the electromagnetic spectrum between the infrared and microwave bands which can provide imaging and sensing technologies not available through conventional technologies such as x-ray and microwave.

"The potential of THz wave remote sensing has been recognized for years, but practical application has been blocked by the fact that ambient moisture interferes with wave transmission," says Xi-Cheng Zhang, Ph.D., director of the Center for THz Research at Rensselaer.

Dr. Zhang, the J. Erik Jonsson Professor of Science at Rensselaer, is lead author of a paper to be published next week in the journal Nature Photonics. Titled "Broadband terahertz wave remote sensing using coherent manipulation of fluorescence from asymmetrically ionized gases," the paper describes the new system in detail.

The "all optical" technique for remote THz sensing uses laser induced fluorescence, essentially focusing two laser beams together into the air to remotely create a plasma that interacts with a generated THz wave.

The plasma fluorescence carries information from a target material to a detector where it is instantly compared with material spectrum in the THz "library," making possible immediate identification of a target material.

"We have shown that you can focus a 800 nm laser beam and a 400 nm laser beam together into the air to remotely create a plasma interacting with the THz wave, and use the plasma fluorescence to convey the information of the THz wave back to the local detector," explains Dr. Zhang.

Repeated terrorist threats and the thwarted Christmas Eve bombing attempt aboard a Northwest airline heightened interest in developing THz remote sensing capabilities, especially from Homeland Security and the Defense Department, which have funded much of the Rensselaer research.

Because THz radiation transmits through almost anything that is not metal or liquid, the waves can "see" through most materials that might be used to conceal explosives or other dangerous materials, such as packaging, corrugated cardboard, clothing, shoes, backpacks and book bags.

Unlike x-rays, THz radiation poses little or no health threat. However, the technique cannot detect materials that might be concealed in body cavities.

"Our technology would not work for owners of an African diamond mine who are interested in the system to stop workers from smuggling out diamonds by swallowing them," Dr. Zhang says.

Though most of the research has been conducted in a laboratory setting, the technology is portable and eventually could be used to check out backpacks or luggage abandoned in an airport for explosives, other dangerous materials or for illegal drugs. On battlefields, it could detect where explosives are hidden.

The fact that each substance has its own unique THz "fingerprint" will show exactly what compound or compounds are being hidden, a capability that is expected to have multiple important and unexpected uses. In the event of a chemical spill, for instance, remote sensing could identify the composition of the toxic mix. Since sensing is remote, no individuals will be needlessly endangered.

"I think I can predict that, within a few years, the THz science and technology will become more available and ready for industrial and defense-related use," predicts Dr. Zhang.

Source: Terror Wars



Monday, July 5, 2010

Doa

Ya ALLAH, permudahkanlah urusanku dan urusan sahabat-sahabatku...

Ameen...

-dalam kerinduan-
Insyirah
2239
050710



Friday, July 2, 2010

Baju Kuasa Elektrik

Oleh MOHD. RIDZWAN IMAN
ridzwan.iman@utusangroup.com.my



INOVASI terbaru untuk menjana kuasa elektrik yang diperkenalkan baru-baru ini ialah rekaan baju yang boleh menghasilkan kuasa elektrik hasil pergerakan si pemakainya.

Projek yang kelihatan agak pelik tetapi mempunyai masa depan ini dikenali sebagai ‘Kapten Elektrik dan Budak Bateri’ yang dibangunkan oleh XS Labs dari Kanada.

Syarikat itu telah membangunkan tiga jenis prototaip pakaian yang mampu menjana kuasa elektrik iaitu Sticky, Stiff dan Itchy selepas menjalankan projek tersebut sejak 2007.

Bagaimanapun, ketiga-tiga baju ini mempunyai fungsi yang berlainan yang mana Sticky merupakan jaket kulit berhud yang direka untuk memanfaatkan pergerakan tangan si pemakai yang akan menarik kabel boleh sentut (retractable).

Apabila tali yang dilekatkan kepada alat penyokong di dada tertarik berulang-ulang ketika si pemakai baju berjalan, ia akan menghasilkan satu tenaga elektrik kecil yang boleh menyalakan lampu LED biru di dalam poket baju.

Alat keras yang dilekatkan di baju itu mempunyai dinamo bergerak yang mana tenaga kinetik manusia akan ditukarkan kepada tenaga elektrik yang boleh digunakan untuk alat elektrik ringkas dan ia dapat dilihat apabila lampu LED di baju menyala.

Nanoteknologi

Penggunaan nanoteknologi dalam tekstil ini akan menjadi sumber tenaga boleh diperbaharui apabila ia menggabungkan teknologi fabrik piezoelektrik (tekstil yang menukar tenaga kinetik kepada elektrik) dan polimer elektro-aktif (plastik yang menukar bentuk apabila tenaga elektrik melaluinya).

Tenaga elektrik yang terhasil daripada pergerakan si pemakai akan disimpan di satu tempat di belakang jaket itu yang mana apabila satu butang ditekan, tenaga elektrik itu akan dilepaskan serta mampu mengaktifkan pemain MP3 yang terdapat di dalam hud baju itu.

Bagi jaket Stiff pula, ia mempunyai pek belakang seperti beg pengembara yang mempunyai tiga dinamo untuk menyimpan kuasa elektrik. Apabila si pemakai menekan-nekan belakangnya ke dinding atau meminta bantuan rakan menekan beg belakangnya itu, kuasa elektrik akan terhasil untuk membolehkan ia membekal tenaga.

Satu lagi pakaian yang bertujuan menghasilkan tenaga elektrik keluaran XS Labs ialah aksesori pakaian dikenali sebagai Itchy. Alat ini berbentuk ‘rantai’ besar yang diperbuat dalam kain bulu.

Apabila si pemakai menarik-narik ‘rantai bulu’ itu, ia kemudiannya akan menghasilkan tenaga yang mencukupi untuk menyalakan lampu LED yang terdapat pada satu lagi ‘rantai.’

Memandangkan ‘rantai bulu’ ini tidak begitu selesa dipakai, ia mendorong pengguna untuk menarik ke hadapan dan belakang dan seterusnya tindakan itu mampu mengecaj bateri dan seterusnya digunakan untuk menghidupkan alat elektronik kecil.

Lampu yang berkelip-kelip di rantai bulu itu kelihatan seperti lampu yang digunakan untuk lampu siren, rumah api atau boya di tengah lautan tetapi masih tiada kegunaan untuk si pemakai baju selain membuktikan bahawa baju itu mempunyai kuasa elektrik.

Terdapat sebuah servermoto diletakkan di bahagian belakang leher baju itu yang menjana bateri dan disimpan untuk kegunaan peralatan elektrik lain.

Sebelum XS memajukan pakaian penjana elektrik daripada tenaga kinetik ini, sepasukan graduan dari Media Lab, Massachusett Institute of Technology (MIT) juga telah memperkenalkan ‘Power-dress’ iaitu pakaian yang menggunakan bahan piezoelektrik.

Apabila si pemakai bergerak, membongkok, berpusing dan sebagainya, pergerakan itu akan menghasilkan tenaga melalui sirkit bersepadu yang dipasang kepada baju tersebut dan seterusnya mengecaj bateri yang dalam bentuk duit siling yang dijadikan butang.

Kuasa yang dihasilkan oleh Power-dress ini boleh digunakan untuk menghidupkan peralatan kecil dan di masa depan dijangkakan kuasanya akan bertambah untuk membolehkan ia menjana Blackberry, iPhone dan lain-lain gajet.

Kesimpulannya, ciptaan pakaian-pakaian berteknologi ini sememangnya masih baru dan kebanyakannya adalah di peringkat prototaip dan reka bentuknya masih menyebabkan ketidakselesaan kepada si pemakai.

Bagaimanapun, teknologi seumpama ini sememangnya suatu inovasi yang masih boleh diperkembangkan lagi bagi membolehkan ia lebih praktikal, selamat dan tidak menyebabkan si pemakai kehilangan gaya pula.

Sumber: Utusan Malaysia



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.