BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, October 30, 2010

Cogito ALLAH Sum!


"Semakin Aku Berpikir, Ternyata ALLAH Semakin Ada..."

Beberapa kali sepasang mata ini 'dicuci' apabila membandingkan jiwa ini dengan jiwa watak ciptaan...apabila rasa bagai ditegur oleh jalan cerita yang hanyalah jalan cerita...apabila terbit rasa simpati pada watak yang masih tidak menemui kewujudan-NYA biarpun begitu pahit jalan yang telah dilalui...

Akhirnya...

Subhanallah...indahnya lautan cinta ALLAH..

Alhamdulillah...

Nice book. Bacalah.

(tak terkata nak ulas panjang-panjang) ^_^



Friday, October 29, 2010

ALLAH saaaaaaaaaa(tak cukup ruang)ngat BAIK!


ALLAH saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat BAIK!

DIA memang BAIK!
Memang terBAIK la!
Jadi balas jasa BAIK DIA!
Buat yang terBAIK!

All the best along~

"Verily after each difficulty there's a relief." [94: 5-6]
Microwave Lab
FKE



Wednesday, October 27, 2010

Pilihlah Jalan yang Terbaik

ALLAH memberikan hak untuk antum memilih jalan itu...
Asalnya dari perbincangan di ruang komen seorang sahabat di sini. Kerana kuatnya rasa yang lahir untuk menyampaikan pesanan ini kepada adik-adik yang masih di kampus, sekolah, dan mana-mana tempat pengajian, maka ana kongsikannya di sini pula.

Sebelum tu, ana ingin melontarkan persoalan:
  1. Sekarang ini antum berada di mana?
  2. Sudah berapa lama antum berada di situ?
  3. Untuk apa antum berada di tempat antum sekarang ini?
  4. Sudah tercapaikah tujuan antum berada di tempat itu?
  5. Berapa lama lagi antum akan berada di situ?
Jika sudah lebih 70% tercapai, alhamdulillah.

Kenapa agaknya dahulu antum mahu melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT)? Tentunya kerana ilmu bukan? Antum bersungguh-sungguh mahu mendapatkan tempat di universiti dalam bidang yang antum inginkan. Rasanya tak ada yang saja-saja nak isi borang permohonan kemasukan ke IPT dan masuk bidang yang tak diminati melainkan dalam kes-kes tertentu. Kes apa tu cerita lain pula.

Setelah memasuki dunia kampus, sungguh - suasananya berbeza! Mungkin kamu perlu masa untuk sesuaikan semuanya setelah peralihan fasa ini. Tidak ada lagi suapan-suapan manja daripada cikgu-cikgi, tidak ada lagi cikgu-cikgi yang akan bertanya seorang demi seorang akan topik mana yang kurang difahami, semuanya perlu; opss - MESTI; atas usaha sendiri! MESTI menemui pensyarah kalau antum tidak faham, MESTI buat study group kerana antum tidak bisa belajar sendiri, MESTI pergi perpustakaan kerana yang sedia ada itu kurang membantu antum.

Kala ini, teman-teman sangat penting. Jangan tersalah pilih teman, biar teman itu memberikan antum inspirasi untuk mencapai kejayaan di IPT, bukannya yang membawa antum jauh dari destinasi. Kerana teman-teman yang berada di sekeliling antum inilah yang nantinya akan membantu antum selain daripada cikgu, eh; pensyarah-pensyarah antum. Lebih banyak masa antum adalah bersama dengan mereka.

Di kampus juga antum akan mendapati begitu banyaknya aktiviti untuk mahasiswa. Banyaknya sehingga antum rasa mahu terlibat dengan semuanya. Kelab dan persatuan ini yang memberikan antum ilmu tentang organisasi. Tak penting? You better think deeply! Ilmu ini sangat penting ketika antum telah bekerjaya nanti, semua generic skills akan antum peroleh dari sini lebih banyak daripada aktiviti di bilik kuliah. Di UTM JB contohnya, ada PMIUTM, MPMUTM, KI, JKSK, SRM, JKM-JKM kolej, dan banyak lagi. Itu nama kelab dan persatuan sahaja, belum ditambah lagi aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh kelab dan persatuan ini. Daripada aspek pengurusan hingga ke perhubungan luar, semuanya antum akan belajar dari sini.

Banyaknya aktiviti, kan? Banyaknya aktiviti itu mungkin sahaja boleh menyebabkan antum tergelincir daripada tujuan asal antum mengisi borang permohonan ke IPT. Ingat tak? Tekan butang rewind kat mana-mana kalau tak ingat.

Bukan tidak boleh melibatkan diri dengan aktiviti organisasi, tetapi seimbangkanlah dengan akademik. Ana tidak menyuruh antum terus tinggalkan aktiviti luar dari akademik, teruskan kerana ia baik untuk kerjaya antum kelak, tapi jangan pula kerana terlalu aktif berorganisasi, pelajaran pula diabaikan. Terus lupa tujuan melangkah ke dunia kampus.

Ana mengatakan sedemikian kerana tidak mahu kelak, antum menyesal setelah keluar dari kampus. Menyesal kerana tidak menggunakan masa selama bertahun-tahun itu untuk mendapatkan sebanyak mungkin kemahiran dalam bidang antum. Menyesal kerana selama bertahun-tahun itu masih juga tidak menemui kecenderungan diri dalam bahagian mana. Menyesal kerana bila mahu memilih kerja, semuanya perlukan kemahiran teknologi-teknologi tinggi yang dulunya antum pandang sebelah mata sahaja. Menyesal kerana sudah tidak berpeluang lagi untuk mendapatkan kemahiran-kemahiran itu semudah semasa di kampus dahulu.

Hanya apabila telah selesai dengan PSM dan Final Exam, barulah antum rasa...
"Wah, banyak lagi rupanya benda yang aku nak tahu!"
"Nak belajar lagi..."
Tapi, dah terlambat...untuk dapatkan ilmu-ilmu dalam bidang antum itu semudah dulu. Tak mudah kerana setelah keluar kampus, antum bukan lagi bergelar MAHASISWA! Tak ada diskaun, tak ada special price, tak ada lagi "PERCUMA!" untuk mana-mana kemahiran akademik yang antum ingin dapatkan!

Jadi, bagi yang masih baru ada lagi 2, 3, 4 tahun di kampus, kenali potensi diri antum, seimbangkan aktiviti antum, kutip segalanya yang bermanfaat, pilihlah yang terbaik, supaya kelak antum tak kesal mengingati tahun-tahun yang berlalu itu (yang sepatutnya menjadi tahun-tahun indah dalam kenangan~).

Ana menyampaikannya kerana ana mahu antum menjadi lebih baik daripada ana.

Wallahu'alam.

PTC FKE
27102010



Tuesday, October 26, 2010

Statistik...(bukan Statistik Kejuruteraan ye~)

Siang tadi ana menjenguk tab Stats blog dan untuk kali pertamanya, tab itu berfungsi dengan baik setelah selama ini asyik loading tak done-done (ada ke kata ganda ni?) Alhamdulillah, memang ramai rakyat Malaysia yang rajin membaca dan buat blogwalking, untuk sebulan yang lepas sahaja ada 776 pelawat Malaysia yang berkunjung ke blog ni.


Dan kalau kira ikut week, dalam masa seminggu yang lepas ada dalam 217 orang rakyat Malaysia melawat ke blog ini. Antara post yang popular ialah post tentang e-voting, purdah dan Hilal Asyraf tu. Hurm...apa yang mereka nak perolehi dari situ, ana pun kurang pasti. Itu kan hak mereka...blog ini pun memang terbuka untuk dibaca oleh semua peringkat manusia di Bumi, adeh...


24 jam yang lalu pula, statistik pengunjung blog adalah seperti berikut.


Namun yang menarik perhatian ana adalah kunjungan daripada negara Ukraine, Russia, South Korea dan Israel...ana rasa ana tau apa yang mereka cari di sini atau pada pautan-pautan blog ana. Cuma, dalam minggu ni tak ada pula pengunjung dari US padahal jika diikutkan statistik bulanan, pengunjung dari US berjumlah kedua tinggi selepas pengunjung Malaysia.

Apa-apapun, moga blog ini ada manfaatnya, untuk semua...harapnya, tidak ada apa-apa yang perlu dipantau ya... ;)



Monday, October 25, 2010

Kenapa Sakura?

Dah ramai yang tanya ana soalan ni. Bila bersama sahabat-sahabat di luar, di facebook, dalam blog ni, dan di mana-mana lagi. Kenapa sakura?

S.A.K.U.R.A - Cherry Blossoms

Ana suka sakura. SubhanALLAH yang menjadikan sakura cantik. Ciptaan ALLAH yang keluar hanya pada musimnya. Bunga pilihan di kalangan masyarakat Jepun walaupun mereka sudah biasa dengannya dan ada bunga-bunga lain yang lagi indah sebagaimana menurut pepatah Jepun kuno, "among flowers, sakura...among men, samurai."

Sakura jauh. Jauh untuk ana capai, tapi mungkin dekat untuk orang Jepun, Korea dan China. Walaupun mereka dekat, tetapi mereka juga harus menunggu setahun sekali untuk sakura memekar.

Sakura nampak biasa. Tapi dalam kebiasaannya, terserlah keindahannya yang luar dari biasa. Betul...sakura cantik...walaupun ana hanya melihat dari dalam gambar.


Sakura ada cerita. Cerita yang tersendiri, apatah lagi sakura ungu.

Sekitar sakura juga ada impian yang jauh, mimpi yang indah, dan cita-cita tinggi. Lahir dari tubuh berhati kecil...tapi insya'ALLAH berjiwa besar.

Akan ana gapai sakura...satu hari nanti, insya'ALLAH. Sehingga masa itu tiba, doakan ana untuk terus berada dalam jalan juang ini...


AlhamdulILLAH yang melahirkan rasa cinta pada sakura.



Saturday, October 23, 2010

Bunga Idaman Mutiara Syurga (Kembali)

Malam ini hujan. Hujan yang mulanya sejak petang tadi. Dah lama sangat rasanya hujan tak selebat ini. Guruh berdentum agak kuat juga, sampai terputus sekali bekalan elektrik untuk beberapa saat sebelum Aunty menutup litar dalam kotak suis utama.

Malam ini ana rasa ingin menulis.

Ana rindu. Rindu pada tulisan-tulisan ana yang dulu. Entah kenapa, sejak blog ini bertukar wajah dan tema hampir dua tahun yang lalu, sejak itu jugalah segalanya berubah, bermula dari dalam diri ini.

Rindu...rindu pada rasa dan keinginan yang dulu. Passion? Ya, yang itulah...passion untuk menulis, passion seorang penulis - p.a.s.s.i.o.n...

Apa ya yang menyebabkan semua itu menghilang sedikit demi sedikit? Nak kata tanpa disedari, ana perasan ia semakin pergi perlahan-lahan.

Bila difikirkan, banyak juga puncanya. Bak kata seorang sahabat, bila kita rasa kehilangan sesuatu, cari punca kehilangan tu. Contohnya, kalau kita rasa lemah nak teruskan penyelidikan, cari punca kekuatan, dan cari cara untuk kembalikan kekuatan tu. Wallahu'alam...

Bila direnungkan, ana sudah kurang membaca buku. Buku-buku yang boleh mencambahkan idea dan membantu menyusun bahasa seorang penulis. Ada orang kata, kita ialah apa yang kita baca. Wallahu'alam... Buku-buku banyak, tapi nak hadamkan satu-satu tu mengambil masa yang agak panjang. Lepas ni kena susun masa betul-betul supaya buku-buku itu dimanfaatkan sebaiknya (ya, ana mahu kembali ke sini sebagai ana yang dulu!)

Bukan melihat kepada faktor buku sahaja, semua orang yang pernah aktif berblog dulu dan kini agak kurang aktif, bila mahu kembali, hampir kesemuanya mengatakan "facebook" mengurangkan masa untuk berblog. Ya, ana lebih banyak berada di facebook untuk setahun lebih ini. Awal keberadaan di facebook, ana agak aktif mengemaskini status, mahu berkongsi segala-galanya dengan sahabat. Tetapi semakin lama, ana rasakan facebook sudah semakin hambar. Sahabat-sahabat lain juga perasan, sebab itu mereka mahu kembali kepada blog. Ya, sudah kurang mengemaskini status sendiri, tetapi mahu mengetahui status terkini sahabat-sahabat. Akhirnya, facebook menjadi tempat untuk mengetahui keadaan dan perjalanan hidup sahabat-sahabat sambil meng"like" mana-mana status, gambar, nota dan video yang berkenan di hati. Berfacebook itu tidak salah kalau mahu kembali berblog, cuma perlu diseimbangkan antara keduanya, agar yang satu tidak melebihi yang lagi satu. Bergantung kepada individu. :)

Teknologi? Alhamdulillah...ana mahu meneruskan yang itu. Tetapi dengan cara berbeza mungkin. Baru mendapat inspirasi dari blog seorang sahabat. :)

Sahabat, mulai malam ini...nama blog ini akan berubah...arus memang harus terus diredah, perubahan yang baik memang harus terus dibawa untuk semua...insya'ALLAH terus berada dalam hati ini sampai bila-bila...kerana ada nostalgia, pengalaman, dan kematangan di sebalik nama itu..:)

Dengan ini, terimalah...ia kembali...Bunga Idaman Mutiara Syurga...

Bunga idaman ana? Sakura~ ;)



Monday, October 18, 2010

Northrop Grumman Begins Flight Testing New B-2 EHF Satcom Hardware

by Staff Writers
Edwards AFB CA (SPX) Oct 18, 2010

The three-increment EHF Satcom program is part of an ongoing effort by the Air Force and Northrop Grumman to modernize the B-2 to keep it fully mission capable against evolving enemy threats.
Northrop Grumman has begun flight testing the new computing hardware and communications infrastructure that will eventually allow the B-2 stealth bomber to send and receive battlefield information by satellite more than 100 times faster than today.

Since Sept. 1, the company has conducted a series of test flights using a B-2 test aircraft stationed at Edwards Air Force Base, Calif. The flight test program is part of Increment 1 of the U.S. Air Force's B-2 extremely high frequency (EHF) satellite communications program.

Northrop Grumman is the Air Force's prime contractor for the B-2 Spirit, the flagship of the nation's long range strike arsenal, and one of the world's most survivable aircraft systems. The B-2 is the only combat-proven stealth platform in the current U.S. inventory.

"The flight test program has demonstrated that the EHF Increment 1 computer upgrade system has reached a maturity level that allows us to conduct test sorties beyond the Edwards AFB local area with confidence," said Ron Naylor, Northrop Grumman's director of the EHF Increment 1 development program.

"It also adds momentum to our efforts to give the B-2 the high speed data handling infrastructure it will need for critical communications and weapons delivery upgrades in the future."

Naylor attributes the success of the test flight program, in part, to the Northrop Grumman ground crews that helped perform the pre-flight checkout and maintenance on the B-2 test aircraft.

"Collaborating with the Air Force will allow us to increase the tempo and frequency of B-2 sorties from Edwards," explains Naylor, "which will also help the company speed the rate at which new capabilities for the B-2 can be made available for the warfighter."

The EHF Increment 1 system that flew includes:
  • A new integrated processing unit developed by Lockheed Martin Systems Integration, Owego, NY., that will replace up to a dozen current stand-alone avionics computers on the B-2;
  • A new disk drive unit developed by Honeywell Defense and Space Electronic Systems, Plymouth, Minn., that will enable transfer of EHF data onto and off of the B-2; and
  • A network of fiber optic cable that will support the high speed data transfers within the aircraft.
The three-increment EHF Satcom program is part of an ongoing effort by the Air Force and Northrop Grumman to modernize the B-2 to keep it fully mission capable against evolving enemy threats.

Increment 2 involves installation of a new communications terminal and new antennas that will allow the B-2 to transmit and receive information securely via satellite.

Increment 3 will integrate the B-2 into the U.S. Department of Defense's Global Information Grid, a worldwide network of information systems, processes and personnel involved in collecting, storing, managing and disseminating information on demand to warfighters, policy makers and military support personnel.

Source: MILTECH



Sunday, October 17, 2010

"Teknologi..." - Kalau Letak Tajuk ni, Mesti Sekerat Je yang Nak Baca..:p


 Dah lama sangat...ana tak menulis...di sini. Ya, di sini.

Ana menulis di sana...tempat lain yang ana rasa buat masa ni, biar ana simpan dulu...dan mungkin sampai bila-bila.. :)

Sekarang ni blog ni da jadi macam tempat mengumpul teknologi-teknologi yang menarik minat ana, sebab tu kalau tengok pautan kat blog ni, banyaknya ke laman web Space Daily. Kalau singgah blog ni pun, sekadar nak tengok update terkini pada pautan-pautan tu, jarang sekali nak update entri kat sini. Maaf sangat-sangat.

Minat pada teknologi tu semakin menjadi-jadi sejak awal tahun yang lalu. Perkenalan dengan seorang sahabat, alhamdulillah mengajar ana untuk mencambahkan rasa rindu pada Palestin dan Islam pada masa hadapan. Biarpun kebanyakannya hanya direkodkan dalam minda dan karya yang masih belum sempurna, niat itu masih ada. Dalam setahun ini, dah terlalu banyak perkara yang berlaku, dah bermacam-macam pengalaman yang ana lalui, yang insya'ALLAH ana pinta pada-NYA agar menjadi antara peristiwa yang mematangkan ana.

Berkecimpung dalam dunia penyelidikan kini memerlukan kekuatan yang tidak terhingga dari-NYA. Kerana zahirnya ana keseorangan di sini, memerlukan sahabat-sahabat yang boleh bersama-sama dengan ana berbincang minat yang sama dan teman-teman yang memberi kata-kata motivasi apabila semangat merundum turun. Sahabat-sahabat itu kurnia ALLAH...teman-teman itu anugerah ALLAH juga. Hakikatnya selamanya kita perlukan ALLAH. Subhanallah...

Kenapa ana sangat suka pada teknologi? Kenapa ana, antara banyak-banyak bidang lain di dunia ini masih mahu memilih untuk terus berada di jalan ini? Kenapa ana mahu bersusah-payah di sini sedangkan orang lain sudah mengorak langkah di tempat lain? Insya'ALLAH jawapannya ada dalam hati ini...

Moga ALLAH berikan ana kekuatan untuk meneruskannya...ameen.

Kamu, anda, awak, kalian, enta, enti, antum dan antunna...kalau mahu bersama-sama ana di sini mencapai impian yang sama, jalan itu tidak berpagar besi...cuma ada sedikit lubang-lubang pada jalan yang kurang rata dan batu-batu kecil di jalanan itu...jadi, kena sabar...fa sabrun jameel..



Thursday, October 7, 2010

Stuxnet vs Skynet?

Stuxnet virus: worm 'could be aimed at high-profile Iranian targets’
Security experts have identified malicious software, thought to be aimed at power stations and water plants in Iran.

By Claudine Beaumont, Technology Editor
Published: 5:19PM BST 23 Sep 2010

Some security experts believe the Stuxnet worm was aimed at key parts of Iran's infrastructure, such as nuclear facilities, and may have been written or sanctioned by operatives from another nation. Photo: EPA

The complexity of the Stuxnet worm has lead some experts to speculate that it could be an act of cyber terrorism, a virus written and sanctioned by one country with the aim of impacting the infrastructure of another. It is believed to be the first computer virus aimed at causing physical changes in the the real world.

Stuxnet can be used to reprogram software to force a computer to carry out different commands. Some security experts believe the worm was likely targeted at high value infrastructure in Iran, such as nuclear power stations.

"The fact that we see so many more infections in Iran than anywhere else in the world makes us think this threat was targeted at Iran and that there was something in Iran that was of very, very high value to whomever wrote it," Liam O'Murchu, an expert at Symantec, told the BBC.

The Stuxnet worm first came to light in June, and has been monitored by security and cyber terrorism experts ever since. It is transferred between machines by USB memory stick, which means that even computers that are not connected to the internet for security reasons are still susceptible to it.

It searches for software, made by computer giant Siemens, that is often used to control systems in industrial facilities such as power plants. It can then be used to reprogram a computer’s commands, and issue it with a new set of instructions.

The worm is based on complex code that combines several known ‘hacking’ techniques to make it quicker to spread and more difficult to eradicate. It also exploits known vulnerabilities in Windows operating systems that are not running the most recent security updates.

There is growing concern in many countries about the threat of cyber terrorism. Robert Mueller, head of the Federal Bureau of Investigation, said the threat was “real” and “troubling”.

“A cyber-attack could have the same impact as a well-placed bomb,” he said at a recent security conference. “The cyberterrorism threat is real and rapidly expanding. Terrorists have shown a clear interest in hacking skills and combining real attacks with cyber attacks.”


Stuxnet...dua minggu lepas agaknya, seorang kenalan memberitahu ana mengenainya, tetapi ketika itu ana tidak tahu apa-apa tentangnya. Beberapa hari sebelum ini, seorang junior UTM pula berkongsi mengenainya di SINI. Stuxnet...ia mengingatkan ana kepada "Skynet"...virus di dalam filem belum tamat, "Terminator" (filem kegemaran keluarga ana). Sama sahaja, targetnya bukan duit, tetapi kemusnahan dunia. Dan tentu sahaja mereka yang diupah untuk menghasilkan cecacing ini dibiayai oleh negara-negara besar. Lihat sahaja spekulasi-spekulasi di internet mengenainya.

Stuxnet...mengingatkan ana kepada "Skynet"...mengingatkan pula kepada "Terminator"...mengingatkan pula kepada siri "The Arrivals"...

Anda baru sahaja mengenali perkataan itu? Tanya Mr.Google...





Wednesday, October 6, 2010

Cahaya di Hujung Fiber




di hujung sana ada cahaya...
 Cahaya...kalau bukan cahaya matahari, tak akan kita dapat dengan mudah dan percuma...
Cahaya...kalau bukan cahaya matahari, kita kena berusaha untuk dapatkannya...
Cahaya...kalau bukan cahaya matahari, kita perlu bayar dengan kadar yang sepatutnya...

Untuk inject cahaya ke dalam fiber pun, kena guna equipment yang sepatutnya...
Nak pastikan cahaya tu sampai ke hujung? Bukan senang-senang terus keluar di sebelah sana dengan sempurna...
Kalau fiber link tu tak cukup syarat, yang keluar di sebelah sana tak akan sama seperti yang mula-mula diinject dari sebelah sini...
Dalam optical fiber link ada liku-liku panjang yang mesti diharungi...
Kalau tak terjaga dan terpelihara betul-betul fiber link tu, tak akan dapat yang terbaik di hujung sebelah sana...

Cahaya di hujung fiber...mungkin saja terus ke premis-premis...
Cahaya di hujung fiber...mungkin saja hanya sampai ke antenna...
Cahaya di hujung fiber...mungkin saja tidak akan sampai ke mana-mana...
Cahaya di hujung fiber...letaknya di tangan antum untuk menentukan arah seterusnya...

~da lama nak keluarkan yang macam ni, akhirnya...alhamdulillah~
PTC FKE
1047



Sunday, October 3, 2010

Fabrik Jepun~~~


Anda suka kain kotton? Pernah mencuba fabrik jepun? Jika anda berada di sekitar UTM, ini peluang anda untuk mendapatkannya~ Sila ke laman facebook saya di SINI untuk maklumat lanjut~



Saturday, October 2, 2010

Complicated Mechanisms Explained in Simple Animations

Radial Engines

Radial engines are used in aircrafts having propeller connected to the shaft delivering power in order to produce thrust its basic mechanism is as follows.

Steam Engine Principle

Steam engine once used in locomotives was based on the reciprocating principle as shown below.

Sewing Machine

Maltese Cross Mechanism

This type of mechanism is used in clocks to power the second hand movement.

Manual Transmission Mechanism

The mechanism also called as “stick shift” is used in cars to change gears mannually.

Constant Velocity Joint

This mechanism is used in the front wheel drive cars.

Torpedo-Boat destroyer System

This system is used to destroy fleet in naval military operations.

Rotary Engine

Also called as Wankel engine is a type of internal combustion engine has a unique design that converts pressure into rotating motion instead of reciprocating pistons.


Source: World of Technology



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.