Sunday, December 26, 2010

Kala Yuda dan Tanah Emas


Apabila fiksyen hanyalah nano saat di belakang realiti...

Itulah ayat yang menarik hati dan menimbulkan tanda tanya tatkala membelek novel Kala Yuda karangan Amer Hamzah L. Kadir setelah membaca sinopsis ringkas di kulit belakang novel.

Keterlaluan. Yuda yang berpanjangan.
Emosi, manusiawi
tak terkepungkan oleh peranti dan frekuensi.

Takluk komuniti zaman depan
dalam rejim teknologi dan inovasi.

Kala kemajuan diukur dengan skala akli,
di situlah ketibaan nafsu haiwani.

Pembacaan baru bermula, bakalkah ditemui titik kefahaman?

Sebuah lagi novel ialah Tanah Emas. Kumpulan cerpen bertemakan teknologi dan inovasi, banyak berlatarkan luar negara, yang kemudiannya dibawa pulang ke tanah air.


Mungkinkah akan lahirnya inspirasi?

3 comments:
Write Comments
  1. angah..
    along xjumpa pun buku kala yuda tu semalam kat book fair..

    nakk..

    mesti mcm ala2 kombat kan?

    ReplyDelete
  2. @Mutiara Bernilai

    terbitan utusan..utusan de bukak tak booth?

    menarik gak buku ni, lain sikit kot dari kombat..memang lain..

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com