BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, June 6, 2010

Palestine - Apa Peranan Kita?

Wallpaper: PMIUTMedia

Noor Aimran Samsudin: Sebenarnya apakah kaedah terbaik utk mengajor si ISRAEL ini?

Alan Said: intifada......

Mohd Farizi Sukoryoh: perang saraf= runtuhkan ekonomi israel.

Noor Aimran Samsudin: terima kasih atas cadangan..tapi how? tunggu ditubuhkan sbuah lagi organisasi penggerak di peringkat dunia Islam?sperti OIC atau pertubuhan lain?

Alan Said: perang saraf dh terlmbt sbb yahudi ambik masa 500 tahun nak kuasi ekononi dunia....lau nak sekat ekonomi yahudi..kita boikot brgan yahudi yg berlambak kat malaysia dan dunia..

Noor Aimran Samsudin: Emm runtuh ekonomi, umat islam sudah bersedia dgn ekonomi alternatif? Sebenarnya dah ada pun stm ekonomi Islam. Cuma keseragaman penggunaan stm tersebut di negara Islam.

Noor Aimran Samsudin: key point dia PERANCANGAN..jika kita baca protokol yahudi..how long & detail dey all plan utk jd mcm sekarang? Why not we?

Noor Aimran Samsudin: Semoga aku tidak berjumpa saat itu....

Alan Said: dan pada akhir zaman ini manusia akan menuju kepada 2 dentinasi..mahdi al masih dan dajjal al masih....sama2 la kita berdoa dan perbykan ibadat semoga kita bersama mahdi al masih...

Alan Said: aimran: dah terlalu dekat...dekat sgt...bersedialah...

Noor Aimran Samsudin: sangat....

Sunah Mohammad: perang nafas panjang...dengan tingkatkan dakwah dan tarbiyyah..renung kembali bagaimana Rasulullah, Salahuddin al-Ayubi, Muhammad al-Fateh dan lain2 memerangi kuffar..mereka tidak mendapat kemenangan dalam masa sehari atau seminggu..tetapi mengambil masa sehingga 10-20 tahun..dalam tempoh itu, ya perancangan yang teliti sangat perlu..umat Islam di seluruh dunia harus bersatu..dan memang tiada cara lain lagi melainkan jihad di medan perang..rujuk al-Anfal: 60. moga membangkitkan semangat jihad dalam diri semua.

Noor Aimran Samsudin: cerita Muhammad al Fateh sgt menarik!

Alan Said: kredit utk SM,kita x sedar kita tlah jauh tersasar dr landasan..kita di ajar cintakan dunia,sygkan benda n lupa agama.....berapa org yg sggup tgglkan dunia utk akhirat skg??mudah2 kita kembali ke landasan yg benar..sesungguhnya kiamat itu nyata dan pasti akan tiba..

Noor Aimran Samsudin: apa plak pranan kita sbgai individu?

Alan Said: ubah dalaman,baiki jiwa...mantapkan akidah...tiada guna masjid tanpa mengimarahkannya,tiada guna kenderaan tanpa penumpang...tiada guna islam tanpa iman....

Noor Aimran Samsudin: >_o

Sunah Mohammad: ya betul..sebagai individu, tingkatkan iman dan amal..tarbiyyah diri juga harus ditingkatkan..umat Islam sekarang banyak yang hanya berkata-kata mereka benci pada keganasan Israel, tetapi diri mereka sendiri tidak mengamalkan cara hidup Islam..nauzubillah. moga kita semua dijauhkan daripada melupakan agama..

untuk anak2 muda, mahasiswa dan graduan, jadikan kecemerlangan itu untuk membina kemajuan dalam dunia Islam..cari kerja yang baik, cari jalan yang betul untuk kita menyumbang kepada Islam..tidak salah untuk kita mengejar dunia kalau ia adalah untuk akhirat..sebab itu, peganglah kata2 "mengejar dunia untuk akhirat."

Noor Aimran Samsudin: sgt suka @_@

Alan Said: tnya diri anda...sejauh mana rakyat malaysia sggup boikot produk yahudi??byk yg bising dan menyeru supaya boikot.....tp cuba perhatikan..kita ambik contoh terdekat...adakah M'd semakin kurang pengunjung atau semakin ramai??itu hanya m'd...yg lain2 mcmna??

Sunah Mohammad: nanti Im kena gtau kawan2, saudara mara, ANAK2 Im macam ni juga..mungkin kemenangan itu tidak berlaku dalam usia kita, mungkin Islam akan menang pada zaman anak2 kita..seperti Salahuddin al-Ayubi yang berjaya menawan Baitul Maqdis bukan pada zaman Rasulullah..jadi, teruskan tingkatkan kefahaman Islam dalam diri dan masyarakat sekeliling..

Sunah Mohammad: Mcd, Nestle, Maggi..betul, tak ramai yang ada kesedaran mengenai perkara ni..kadang2 bertahan hanya sebulan dua, masa berita Gaza 'meletup' dalam media..untuk menukar yang biasa memang agak sukar, tapi kena usaha..mulakan dari keluarga sendiri..kalau kita sudah bekerja, lagi baik sebab kita boleh kawal apa yang dibeli untuk dibawa balik ke rumah..untuk Mcd dan yang seangkatan dengannya, kita ada alternatif lain, RFC, MB, A&W..cuma ia kurang dipopularkan oleh media..

Alan Said: hakikatnya jiwa kita sudah di kuasai oleh yahudi...hanya ada sedikit iman dan pertahankan iman itu mudah2an iman kita bertambah kuat....

Alan Said: http://www.dinar-emas.com/vatican.html

Alan Said: slh satu info yg boleh sedarkan kita......buka mata n hati kita...berpesan2lah kepada kebaikan..mudah2an kita tidak tergolong dlm gol. yg rugi...

Sunah Mohammad: terima kasih untuk link di atas..sebar2kan untuk semua.

Nadzirah Raof: perang saraf tuh mmg la one way....tp cuba fikirkan berapa ramai sebenanya anak2 islam bkn shj negara kita yg bekerja dgn mereka.....
for me d only is perang jer la....sbb kita dah cuba byk kali tok membantu...tp berapa byk misi yg gagal....kenapa nak gunakan misi keamanan kalo zionis xpenah treat kita secara aman....sume misi gagal...mmg la kita sume berharap ia berjaya...but we need big plans yg mmg leh berjaya...i still remember what tun M said after MV marmara kene attacked..he said we all aware of what is israel going to do but we still continue wif it....WHY???misi xberjaya n akhirnya ade yg terkorban....kalo la sy jd pemerintah..sy akan....satukan semua negara islam....hantar tentera...berbaik dgn iran,korea,japan,komunis(they got weapons n technology)..to support us....lupekan la america tuh....serangan dr darat...laut....udara...plg best kalo yg kt udara tuh jatuhkan bekalan2 tok muslim di gaza...wat israel tuh kacau bilau.....our technology pon kene gempak la yg leh hacked d military system ker...ni masuk perairan israel je dah lost...xdpt detect radar....mane la tau kalo bile kite masuk je...tibe2 byk gile signal yg detect kat diorg punye system.....padahal 2kapal jer..hehehe..wat diorg keliru n gelabah....hahaha...

Sunah Mohammad: =) i like that..mulakan perancangan dari sekarang..sebab itu belajar lagi dalam mengenai teknologi2 ni..untuk Islam juga. "No Peace Without War." ops, mungkin profile2 orang yang berbicara di sini akan dipantau oleh pihak Israel..berhati2lah.

Nadzirah Raof: biarla...biar diorg takot.....

Nailofar Hatiku: semua nya bermula dalam diri sndiri.. perbaiki diri, iman kita... dan tambahkan kekuatn umaat islam dgn solat berjemaah.. yahudi sngt takut, kalo jemaah islam ketika solat subuh berjemaah melebihi solat jumaat.. now, kita mmg benar2 terleka kan.. so papehal pun perbaiki diri lu its very important.. =)

Alan Said: NR : kata2 x semudah praktikal. SM : perancangan dh lama ada...dh lama terlutis dlm al quran..kita jer yg lalai memahaminya...dan tggu la al masih mahdi dan nabi isa dtg utk melaksanakan perancangan itu..berdoa dan bertawakallah mudah2an kita kenal sape itu mahdi dan sape itu al masih dajjal...kerana manusia akhir zaman pasti ramai yg bersama dajjal tanpa mereka sedari dan mencemuh al mahdi..insyaAllah...berusahalah...

Nadzirah Raof: btol tu nailofar...tp smpi bile nak perbaiki diri jer...dah berapa taun mereka menderita...they need us now...even lama dulu they need us....kalo Allah tya nnt xkan kite nak jwb kami sebok memperbaiki diri kami....

Nadzirah Raof: mmg la....actions speak louder than words kan...sume pon tau tuh.....ckp lebat pon xgune...juz bg idea....mane la tau ade pemerintah yg bace pas2 sedar n amek tindakan....

Alan Said: NR : semua yg berlaku dh tertulis dlm al quran....dh takdir kuasa dunia akan kembali ke baitulmaqdis setelah lama berada di eropah dan u.s...dn pada masa itulah akan muncul mahdi dan nabi isa menentang gol. yahudi ini...apa yg penting....bersedialah...peperangan dunia yg terakhir pasti akan berlaku....pasti dah terlalu hampir...sgt hampir...

Alan Said: pemerintah dh lama sedar...mybe pemerintah kita yg paling last sedar...tp itulah...semua yg berlaku adlh mengikut skrip al quran tnpa kita sedari..tp percayalah..kemenangan pasti milik kita..itu janji Allah...

Nadzirah Raof: huwa!!!!!!!!!!!!!sy tau tuh....tp sy saket ati tgk berita.....tiap kali tgk bite....bace pasal misi nih...sy nanges...sy xmampu buat ape2...smlm sy xtdo semata2 nak tggu kepulangan volunteers from mv marmara......now rachel corrie plak....smpi ke sume bantuan tuh....sume tau mesti tak kan....

Nailofar Hatiku: NR: ape yg sy cuba jelaskan, adalah kita perlu kembali kepada asas.. kalo kita perbaiki dalaman kita, dgn wat per yg Allah suruh.dan tinggalkan aper yg Allah larang.. nescaya, scr tidak lngsung.. kita dah jalankan tnggungjwb kita sbg seorg muslim kepada saudaranya... adakah dgn membenarkan, dan menyokong segala agenda (ideoloi, hiburan, etc) adalah membantu umat2 islam kat sana?? cuba pikir.. sokongan kita terhadap semua tu, yg menguatkan yahudi2 kat sana.. Allah x suruh wat menda2 tu suma, (berhibur, berkongsert, zina etc)

lihat lah, bnyk sngt demonstrasi , memorandum dah dibuat.. ader diorg pedulik?? x kan.. saiko2 dah x main dah.. per diaorg kisah.. yg penting matlamat mrk nak kuasai palestine, yg sngt berharga tu tercapai.. manusia masih menyokong, umat islam sndiri, masih menyokong mereka.. so, kembali kepada asas islam dan iman tu semula.. and Allah tahu per yg ada dlm hati2 kita.. =)

Alan Said: kalau nk ikutkan...semua org sakit hati....tp kita ni kecik jer,xmampu wat pape..tp igt,sekiecik2 kita,kita masih ada senjata...igtlah senjata terakhir kita adlh doa...jadi berdoalah...dn bersedialah kita utk intifada'...hidup kita terlalu kosong..isilah iman..kuatkan takwa...sedarla..dh lama kita tido...bgunlah....ada sesuatu yg dijanjikan oleh Allah kepada kita..itulah target kita....dunia ni xde apa2 yg berharga..hanya persinggahan dari alam rahim hinggalah ke alam barzakh,akhirat...seterusnya syurga dan neraka...

Nadzirah Raof: alhamdulillah....sy seronok bile cite pasal gaza nih....ramai yg aware....tp ade gak yg tak...boleh plak kutuk sy blk....semoga kita sume jd muslim n muslimah yg berjaya...amin.....

Alan Said: ND : this not bout gaza semata2...gaza hanya mangsa sbb masjid al aqsa di situ...ada sbb yahudi nak sgt masjid tu..di bawah masjid itu byk rahsia yg kita x sedar...this bout islam...yahudi dh berjaya pesongkan isi bible..mereka cuba nak pesongkan isi al quran..tp mereka sedar mereka tidak akan berjaya kerana Allah telah berjanji tiada siapa yg mampu memesongkan Al Quran kerana ia dilindungi Allah..oleh sbb itu la gol. yahudi ini berusaha utk mesongkan jiwa kita n ternyata meraka sudah berjaya..raykat palestin di bunuh fizikalnya tp rakyat dunia lain di bunuh akidahnya...

Nadzirah Raof: ye sy pon aware......for muslims around d world kan...yg kat thailand pon jgn lupe tau....

Alan Said: hahaha......honestly islam kat selatan thai lagi kuat dari malaysia...sekadar pandangan peribadi jer..:-)

Sunah Mohammad: insya'ALLAH...ada gerakan di luar sana yang sedang berusaha ke arah pembebasan al-Quds..sama2 kita doakan agar kita juga menjadi seperti mereka, masuk ke dalam barisan yang akan menegakkan kalimah ALLAH di muka bumi. Islam akan menang, pasti akan menang..insya'ALLAH..dan itu adalah akhir zaman..

Setakat jam 11.34 pagi tadi di laman Facebook Noor Aimran Samsudin. Perkongsian untuk antum. Moga bermanfaat dan membangkitkan jiwa-jiwa yang sedang tidur.

P/S: Singkatan perkataan dalam komen-komen itu dikekalkan seperti asalnya pada wall Aimran.



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.