BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, October 6, 2010

Cahaya di Hujung Fiber




di hujung sana ada cahaya...
 Cahaya...kalau bukan cahaya matahari, tak akan kita dapat dengan mudah dan percuma...
Cahaya...kalau bukan cahaya matahari, kita kena berusaha untuk dapatkannya...
Cahaya...kalau bukan cahaya matahari, kita perlu bayar dengan kadar yang sepatutnya...

Untuk inject cahaya ke dalam fiber pun, kena guna equipment yang sepatutnya...
Nak pastikan cahaya tu sampai ke hujung? Bukan senang-senang terus keluar di sebelah sana dengan sempurna...
Kalau fiber link tu tak cukup syarat, yang keluar di sebelah sana tak akan sama seperti yang mula-mula diinject dari sebelah sini...
Dalam optical fiber link ada liku-liku panjang yang mesti diharungi...
Kalau tak terjaga dan terpelihara betul-betul fiber link tu, tak akan dapat yang terbaik di hujung sebelah sana...

Cahaya di hujung fiber...mungkin saja terus ke premis-premis...
Cahaya di hujung fiber...mungkin saja hanya sampai ke antenna...
Cahaya di hujung fiber...mungkin saja tidak akan sampai ke mana-mana...
Cahaya di hujung fiber...letaknya di tangan antum untuk menentukan arah seterusnya...

~da lama nak keluarkan yang macam ni, akhirnya...alhamdulillah~
PTC FKE
1047



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.