BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, December 1, 2010

Header Untuk Qila

Adehhh...tiba-tiba 'mengejoinkan' diri jugak dengan contest beliau ini. Saja je...Teringat dulu-dulu, selalu buat header untuk sahabat-sahabat. Dan pernah juga design header dan logo untuk www.halaqah-online.com (sekarang dah tak guna template lama tu). La ni nak jugak design untuk Cik Qila ni. Syarat-syaratnya seperti di bawah...


 Anda mestilah follower blog ini.

Dah nama pun Header untuk Qila so korang kena la buat header untuk Qila.

Buat satu entri mengenai segmen ini, bertajuk "Header Untuk Qila" .
Letakkan banner dan link kan terus kepada entri ini.

Header korang mesti lah menggunakan gambar yang kat atas ni ye.

Letakkan banner di side bar blog anda dan link back ke entri ini.

Tinggalkan komen di entri ini.

Hadiah :

1 Hadiah Utama : Shawl Gypsy berharga RM25 + Inner berharga RM8
1 Hadiah kedua : Shawl Cotton bernilai RM12
1 Hadiah ketiga : Shawl Chiffon bernilai RM10
2 Hadiah saguhati : Inner bernilai RM8/satu

Sponsored by ;
Eternity Hijjab

Tarikh tutup : 12.12.10

Ni header yang ana design untuk blog Cik Qila. Simple je kot, guna latar belakang blog beliau yang sedia ada dan guna blog description yang beliau sendiri letak untuk blog tu.

 
Tak kisah kalau tak menang, janji Cik Qila boleh guna mana-mana yang beliau nak pada bila-bila masa (leh tukar-tukar tiap hari sebab dah dapat banyak kan??? Hehehe...). Bahagia melihat orang lain bahagia~ ;)



Kejarlah Bila Rasa Jauh

Berlarilah pada laluan yang sepatutnya, jangan sesekali merosakkan rumput yang ditanam cantik...

Usai Maghrib tadi, ana bertemu dia di YM. Dia jarang-jarang sekali online. Cuma sejak dua tiga hari kebelakangan ini barulah pertama kali ana melihat dia online. Sudah lama kami tidak bersua sejak menamatkan pengajian. Dia kini telah bekerja, ana pula masih di sini.

Pertemuan semula dengannya walau hanya di ruang maya mengubat sedikit rasa rindu pada ukhwah ini. Ukhwah yang terbina atas dasar perjuangan yang sama. Ukhwah yang terbina kerana melalui tarbiyyah yang sama, merasa pahit manis dan asam garam dalam sepanjang perjalanan mencapai keredhaanNYA..

Tadi, sempat mengkhabarkan kepadanya tentang walimah sahabat-sahabat. Nyata dia terlepas begitu banyak berita dan cerita. Kami bertukar-tukar cerita tentang perjalanan hidup masing-masing, cumanya ana lihat dia lebih banyak memesongkan jalan cerita apabila ada bahagian yang perlukan jawapan lebih detail.

Hinggalah dia menyuarakan tentang itu...

"Tolong ana...ana rasa ana dah hanyut..." bersama ikon 'sedih'.

"Kenapa? Kenapa hanyut?"

"Ana tak rasa macam dulu..."

Ana seperti mengerti apa yang dimaksudkan olehnya lalu melontarkan persoalan, "dunia bekerja dan dunia belajar, tak sama kan?"

"Ya, sangat berbeza..."

"Apa yang berbeza?" Ana menduga.

"Iman. Kawan-kawan. Pergaulan. Suasana. Banyak lagi yang lain. Ana rasa kehilangan!"

"Enti...enti kena kuat. Alhamdulillah...enti sedar akan perubahan yang enti alami."

"Tetapi, perubahan tu buat ana tak tenang! Tak setenang semasa belajar dulu, dengan sahabat-sahabat. Ana nak ketenangan..."

"Macam mana dengan gerakan persatuan-persatuan di sana? Tak join aktiviti mereka?"

"Ana tak tahu tentang persatuan apa-apa di sini."

"Enti tak contact sahabat kita di sana? Insya'ALLAH nanti ana cuba tanyakan."

"..."

"Enti, kita kena kembali kepada fitrah. Hati kita tak tenang kerana dahagakan ilmu. Hati yang biasa ditarbiyyah akan rasa kehilangan bila tak diberi santapan yang sepatutnya. Sekurang-kurangnya isi hati dengan usrah walaupun sekali seminggu atau dua minggu sekali. Bagaimana pula dengan ibadah? Teruskan seperti dulu. Banyakkan berbicara dengan ALLAH."

"Kata-kata enti membuatkan ana sedih..."

"Enti, alhamdulillah...enti sedih kerana rasa jauh dari perjuangan...rasa jauh dari ALLAH..."

"..." Mungkinkah dia sedang menangis?

"Enti, kejarlah DIA kalau enti rasa DIA semakin jauh!"

"..."

"Enti, da masuk waktu Isyak. Enti kuatkan semangat ya, kalau ada apa-apa, beritahu ana..."

"Kata-kata enti buat ana kuat, tapi ana sedih..."

"*senyum* Enti, kalau berkelapangan, datanglah reunion hujung tahun ni. Insya'ALLAH kita boleh berjumpa. Nanti ana forwardkan mesejnya. Enti jaga diri ya..."

"Enti juga..."

"Jaga iman dan amal...wassalam *senyum*"

"Syukran ya ukhti...wassalam..." bersama ikon 'hug'. Ana senyum simpul kemudian log out kerana mahu mengejar DIA!

Kalau antum rasa antum masih dalam jarak yang sama juga walaupun sudah mengejar, kejarrlah dengan lebih laju!

Antum juga, kalau rasa semakin jauh, kejarlah DIA semula! Biar beribu-ribu meter atau berjuta-juta batu, kejarlah! Kerana jarak itu tidak akan dapat diukur sehingga kita benar-benar menemuiNYA!




Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.