BLOG ENCIK SUAMI

Monday, January 31, 2011

Saya Tak Minat Enchek Ben

Tempat: Di kedai majalah dan buku-buku, dalam bangunan berwarna maroon bertulis Jusco.

Seseorang mencuit dari belakang. Saya menoleh.

Saya: Eh, Kak La~

Dia senyum kemudian membelek majalah-majalah lain. Wani pun join membelek-belek.

Saya: Akak, tadaaa~~~ dah ada~ (sambil menunjukkan majalah kat tangan)

Kak La: Ape tu?

Saya: Meh, tengok sini~ (sambil membuka muka surat 124)

Kak La: Owwwhhh...meh nak tengok sikit, hensem ke?

Saya: Tak... (Ops, jangan marah ye empunya badan! :p)

Kak La mengembalikan majalah tersebut. Saya menuju ke kaunter dan membayar RM 4.00. Kemudian, kami keluar ke tempat letak kereta. Terus bergerak pulang ke rumah.

Dalam perjalanan...

Saya: Alhamdulillah... Hari tu dah gi kedai tu, tapi orang kedai tu kata tak sampai sini lagi majalahnye...

Kak La: O...gi jugak ke sebelum ni?

Wani: Ha'ah... Kitorang gi masa beli barang untuk buat kek hari tu.

Kak La: Yeke... Akak tak minat la dia, badan besar... (Ops! Empunya badan sila bersabar...:p)

Saya: Eh, akak... Jangan salah faham ye... Saya tak tengok orangnya pun... Saya minat tulisan dan blog dia...

Kak La: Iyee? (seperti intonasinya yang selalu....)

Saya: Yup, dah agak dah...akak mesti fikir gitu. Hehe...dah ramai yang salah faham pon...

Akak kan housemate saya, dah nampak setiap hari macam mana saya duduk depan laptop baca blog dia. Akak jugak yang jadi pemberi semangat untuk segmen harta karun dia dulu tu...:D Balik rumah je terus followup saya dah dapat jawapan ke belum. Ni sape lagi excited ni? Haha~

Itulah cerita saya dan Majalah RAPI 1 Februari 2011. Majalah yang memang saya sentiasa beli, tapi kali ni agak teruja nak beli. Heh~ Ya, Enchek Ben ada dalam tu, ala...blogger otai yang famous amous tu~ Seperti biasa, dia berkongsi pengalaman dan pandangan dia tentang dunia blog selain info kecergasan macam mana dia maintain badan ketak-ketak tu. Rasanya, dah ramai pun rakan-rakan blogger yang ada majalah ni kan? Sejak Enchek Ben war-warkan tempoh hari. Kan, kan?

Ini bukan segmen Enchek Ben ye~ :D

Nape saya suka baca tulisan Enchek Ben kat blog dia? Sebab blog dia banyak info, bahasanya bersahaja, santai macam header dia, dia pun selalu update. Saya mula aktif berblog ni pun sebab baca banyak sangat nasihat dalam blog dia, terutama untuk blogger-blogger baru. Walaupun kita dah lama berblog, tak semestinya blog kita ni bagus kan? Pembaca pun takde la ramai sangat, follower je yang banyak... Huhuhu. Enchek Ben la yang banyak bagi tips-tips untuk tarik pembaca datang ke blog. Walaupun sikit yang datang, tapi sekurang-kurangnya yang sikit tu lah yang setia baca entri-entri kita. (Terima kasih semua~~~ Sayang kamu!)

Dari blog Enchek Ben ni kamu-kamu semua boleh belajar macam-macam benda. Insya'Allah...

Jadi...cukup-cukuplah fikir yang bukan-bukan ye... Saya minat blog dia jek... Betul~ Hehehe...

Admin: Sabar ye... Saya jejak balik sat gi.





Mata Kamu Cantik?

Pernah terfikir tak mata kamu-kamu semua macam mana rupanya?

Ala...mata kamu yang cantik tu~ Yang selalu dipuji puja tu...

Yang bulat macam mata Heliza, yang hijau macam mata Harry Potter, yang sepet-sepet macam mata orang Korea...

Ni nak tunjuk kalau tengok dekat-dekat...

.

.

.

.

.

Jangan terkejut ek...

.

.

.


Cikgu Fizik, Suren Manvelyan amek gambar ni dengan menjadikan kawan-kawan dan pelajarnya sebagai model. Enchek Manvelyan ni ada webphotos gak, kira dia memang pandai amek gambar la...tapi dia tak nak kongsi pon cane cara nak amek gambar mata dekat-dekat macam ni...tu yang diceritakan dalam NI la...siap masuk paper online lagi~~Ni baru satu gambar je... Jenguk lagi 19 baki gambar mata yang 'cantik-cantik' tu kat web Enchek Manvelyan kat sini~

Tu lah mata kita...yang Allah dah cipta...sangat kompleks, tentulah kita tak mampu nak cipta sesempurna tu... Yang kita mampu buat adalah menjaganya dengan baik...sebab untuk menggantikan yang sekompleks tu memang susah...pinjam mata orang lain pun, still ada komplikasinya kalau tak buat betul-betul...

Jadi, bersyukurlah.... ;)


Admin: Alhamdulillah, sekarang dah ade depan laptop, dah tak perlu autopublish... :) Actually dah set untuk autopublish, tapi tak keluar...jadi draft lak. :)




Saturday, January 29, 2011

Melangkah Tanpa Penat

"Apa erti hidup, jika sekadar bergerak dan berjalan...
tidak terikat dengan pedoman..
Kutemui JIWA ini tidak boleh 'HIDUP' tanpa Dia (ALLAH)..
Sejauh manakah langkah perjalanan??
biar melangit musafirku..
Pasti ISLAM ku genggam rapi.."
 
Saya suka baca kata-kata dalam header dia... Dah lama dah nak review kat sini, tapi kehilangan url blognya. Hari tu jumpa balik (tentulah hari tu sebab sekarang saya takde depan laptop~) bila klik kat Master Linky kat bawah. Alhamdulillah...

Meh jenguk blog dia kat http://secerahbintang.blogspot.com :)

Admin: Tak sempat lagi nak jejak balik... Sabar ye...




Sejak Bila Aktif Blog?

Sejak bila mula aktif blog ni? Dulu bukan slow je ke? Dulu selalu je mengadu takde idea nak tulis dalam blog. Selalu je bersawang...huhu.

Tapi sekarang da aktif balik...Update entry sehari bukan main berapa kali entah...Jadinya, pageviews pun naiklah. Buktinya dalam gambar kat bawah ni.


Ni overviews sejak enam bulan yang lepas...nampak tu, dekat bulan Mei...nampak sangat takde update. :p Dan akhirnya mencanak-canak naik sejak akhir-akhir ni.

Terima kasih semua yang sudi datang ke blog, terima kasih jugak kepada penganjur-penganjur segmen yang famous amous macam Enchek Ben...dan penyumbang trafik terbanyak adalah dari segmen Header Untuk Qila..terima kasih ye dear...

Trafik tu walaupun tak sebanyak trafik kamu-kamu yang tengah baca ni, tapi dah cukup bagi semangat untuk terus berblog. Alhamdulillah. Dan kamu-kamu yang masih baru, jadikan ni gak sebagai pemangkin semangat untuk terus ngeblog ye~~ ;)

Semangat betul ni...sampai buat auto publish lagi demi Cik Puan Nabila...:D

Admin: Maaf ye tak dapat jejak balik buat masa ni...




Friday, January 28, 2011

25 Things About Me

Once you have been tagged,you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tag you, it's because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated."
Dari Kak Shida

Sebab tu lah entri ni ade...

25 things about me?
  1. Saya orang panggil Sunah...
  2. Saya suka sakura
  3. Saya suka kalau sakura tu kaler purple
  4. Saya suka jugak sakura yang kaler lain-lain...
  5. Saya suka blog
  6. Saya suka kalau orang datang blog saya untuk baca
  7. Saya suka kalau orang datang blog saya untuk komen...
  8. Saya suka kalau orang datang blog saya bukan takat follow-follow jek...
  9. Saya suka pasta
  10. Saya suka try macam-macam jenis sos pasta ciptaan sendiri
  11. Saya nak buat restoran pasta satu hari nanti
  12. Saya nak kamu-kamu datang makan kat restoran pasta saya nanti...hehe
  13. Saya tengah pening tentang projek master
  14. Saya tak tahu macam mana nak buat projek master
  15. Saya tengah bingung nak carik maklumat projek master
  16. Saya suka kotton Jepun
  17. Saya paling suka Fabrik Jepun Kak Farah punye...
  18. Saya suka kucing jugak
  19. Saya ada kucing kat rumah
  20. Saya punya kucing kat rumah namanya Cumel dan Mitchi
  21. Saya punya Mitchi da beranak pinak
  22. Saya punya Mitchi ada kawan
  23. Saya punya Mitchi punya kawan nama dia Batman
  24. Saya punya 25 things about me ni konfirm tentang saya kan, sebab semua start dengan "Saya.." :D
  25. Saya sekarang takde depan laptop, ni auto publish...
Lega..cukup 25. Dan, mengarut je semua...eh, betul je semua tu...:D

Kena tag 25 orang...

Mereka ialah...

Bersedia ek nak tengok nama yang banyak ni...
.
.
.
.
.
Kamu yang baca ni...(tak sempat nak taip la..)




PERHATIAN: Bayi Diculik!

PERHATIAN: Sila sebarkan sekiranya ternampak MYVi PUtih No. Plat: WUS948 yang dipercayai dipandu oleh seorang lelaki berambut panjang atau wanita bertudung, sila hubungi En. Rashid 0196267828. Suspek telah melarikan seorang bayi berusia setahun yang ade di dalam kereta ketika pemilik kereta menghantar anak ke nursery baru sebentar tadi di area Puchong... Keprihatinan anda amat dihargai,  ini berita benar...sila sebarkan...




Kebetolan Lagi...

Macam biasalah nak bagi gemuk...
Kebetolan lagi? Kali ni kebetolan ape lak?

Kebetolan junior saya dan junior deqdeq mengeping kat Gengblogger.com....haha~ Betul-betul sebelum saya ping entri Muka Berpattern Negeri tu...

Entry best dari Abdul Azim Abdul Jamil...Mati Itu Dekat...

Cik Puan Nabila dah ping?

Admin: Tak larat pulak nak komen kat SB...





Muka Berpattern Negeri

Di waktu petang yang indah... Di sebuah meja merah berkerusi kuning...

Ujang: Mari kita semua berkenal-kenalan dulu ye...(padahal dah habis perbincangan untuk gathering SB, jadi patutnya perkataan "dulu" tu dah takde)

Naz: Oh, mari-mari...aku kenalkan diri dulu. Nama aku Ainazirulhazwan, asal Kelate...sekarang kerja kat Seremban...

Ujang: Apasal ko mesti nak dulu jek eh? Huh! Aku Ujang, orang panggil aku Paknyah, hobi aku kentut merata-rata, asal aku, cube teka...hehehe.

Naz: Dah, nak kena teka-teka pulak. Pass.. next...

Shida: Saya shida...asal Kedah...blog saya ada header romantik~

Qaseh: O...nape kena sebut blog ni? Takpe lah, kite Dalia (eh, Qaseh ke Dalia ni?), asal Pluto...

Ujang: Ha, aku dah agak dah! Muka ko memang ada nampak macam orang Pluto!

Qaseh: Ha? Macam mana boleh nampak muka orang mana ni? Ada pattern ke???

Shida: Ntah Paknyah ni...

***

Ok, stop dulu teater tu...

Saya pun pelik, macam mana sesetengah orang ni boleh detect kita orang mana hanya berdasarkan muka? Ada pattern ke? (ulang soklan watak Qaseh) Selalu je, kalau time berkenal-kenalan, mesti ada je words "ha, dah agak dah ko orang Johor...nampak sangat!", "patutlah muka cam orang Sarawak...", "meh aku teka dulu, orang Jepun kan?" (mana pulak Jepun datang ni...) dan sebagainya. Tapi ada je yang cuba-cuba teka tu tersilap...hehehe.

Tu baru part muka, kalau part loghat, memang senang lah nak detect... Tapi kadang-kadang ade jugak yang pelik, "eh, nape ko punya loghat negeri tak dengar ek?" Dah dia bertahun-tahun duk negeri ang, mesti la loghat dia da tak dengaq da... Adoi...

Sekadar entri minum pagi... Selamat menyambung kerja...

Admin: Korang pernah kena detect muka negeri macam ni tak?




Thursday, January 27, 2011

Sama Pendek

Kata nak kurang blogwalking, tapi boleh pulak update entry lagi ye? Entah pape lah..

Eh, jangan marah dulu...ni, nak cite pendek je ni...

Tadi nak ping kat gengblogger.com...

Kebetulan pulak ade yang ping tajuk hampir sama...

Kasi gemuk gambar tu dengan menekan kat mouse...

Tu je nak kongsi...

Kebetolan tak? Ke suratan? Haha~ :D

Meh, jenguk entry terpendek yang lebih kurang tu~ SINI, SINI!





Entri Sangat Pendek

Esok ada meeting dengan supervisor tentang projek. Jadi malam ni tak dapat nak blogwalking sangat. Sila-sila tinggalkan link ye untuk dijejak semula...

Dan...mohon doa dari semua agar urusan saya dan kita semua dipermudahkan olehNya...ameen...

Admin: Ada yang tahu macam mana nak buat algorithm untuk network?




GEGAR BLOG : Soalan 5 ( PREPAID RM30 )

Klik Lah Header Tu Ye~~




Adik Dia Ada Tumor...


"Adik... abang minta maaf yer... abang memang tak tau pasal keadaan adik sebelum ni... bersalah sangat bila abang paksa adik menghafal pelajaran dan doa lepas solat tu... abang berniat baik.. nak bagi adik senang dikemudian hari... harap adik faham dan maafkan abang.... maafkan atas semua perbuatan abang pada adik yer... Adik, abang sentiasa doakan adik, biar adik cepat sihat, sembuh dari sakit adik ni, biar adik boleh bersekolah semua... kalau diizinkan Allah, adik dapat sekolah di SMV Kota Tinggi ambil kursus yang adik minat tu, tapi macam abang pesan kat adik semalam, kalau adik tak dapat sekolah vokay adik jangan sedih tau! Sebab doktor nasihatkan adik supaya tak ambil kursus tu, nanti bahayakan diri adik pula... Kami semua sayangkan adik lebih dari segala-galanya... InsyaAllah berkat doa keluarga kita dan kawan-kawan kita, adik cepat sembuh dan sihat, boleh main macam biasa balik! Kami semua sayangkan adik tau! Abang sayang adik sangat-sangat tau!"

Hari ni...mula-mula baca kat page Lulu Caldina, lepas tu kat page Makbed...then ke page Amrafahan...

Semalam...mula-mula baca kat blog Enchek Ben, lepas tu ke page Amrafahan...

Cik Puan Nabila, saya sangat sedih...tak dapat nak cakap apa dah...jenguklah page Amrafahan...doakan mereka sekali...





Entri Pilihan Sebelum Zohor...


"Siapa kata budak engineering tak perlu pergi kelas agama?
Budak engineering pun iman selalu turun naik jugak
Bukan iman sederas elektron yang mengalir dalam wayar
Bukan ada resistor yang mampu menahan segala nafsu
Bukan sentiasa ditebat dari hasutan syaitan
Bukan ada filter yang boleh tapis segala dosa-dosa
Hakikat budak engineering juga manusia biasa"

Wow! Saya teruja membacanya!
Baca lagik kat SINI~~




PANAS! Apa Yang Bagus Sangat Dengan Nilai Islam???

Dapat link dalam email dari kawan, panas lak hati ni bila baca.

Boleh pulak dia tanya soklan macam tu... Ya, I know...dia mungkin tak faham, tapi rasanya tak pernah pulak kita kutuk budaya dia...tadi baru je baca kat blog Enchek Ben pasal Kuan Yew, kat sini dia pun nak jadi cam Kuan Yew jugak kot.

Adakah anda tahu? Menyentuh kulit bukan mahram dalam Islam adalah berdosa? Rasullullah s.a.w sendiri pernah bersabda, "Sekiranya kepala salah seorang daripada kamu ditusuk dengan jarum besi, itu adalah lebih baik bagi kamu daripada kamu menyentuh wanita yang tidak halal bagi kamu." (HR ath-Thabrani. Dinilai sahih oleh al-Mundziri, al-Haitsami, dan al-Albani).

Ya, dia tak tahu...dan bila seorang perempuan bersarung tangan untuk bersalaman dengan lelaki kat luar nun, itu bagi mengelakkan sentuhan kulit ye~ Bukan kerana dia jijik dengan kekotoran tangan kamu, bahkan dia berusaha untuk tidak meninggalkan nilai bersalaman tu~ Untuk kes dengan perempuan pun  nak bersalaman guna sarung tangan, tu mungkin sebab orang tu nak prepare awal supaya bila dah depan lelaki nanti tak yah la kalut nak pakai sarung tangan, tu pun tak dapat nak fikir ke? Adeh....

Gambar dicopet kat Malaysiakini

Bila orang cakap, kena tahu nilai Islam, dengan selambanya dia cakap..."So what is so great about that? That is your religious value which I don't know. How am I to know about the religious values when I'm not practising that religion?" Ohhhhh.....

Mufti Perak yang cakap-cakap pasal Kuan Yew pun cakap-cakap gak pasal dia ni..."He has to know... he must respect religious practices of others, but if he doesn’t know, that is ignorance. If he knows, but pretend not to, that is insulting Islam."

Nak tahu lebih lanjut? Meh klik SINI. Kat SINI pun banyak, tapi kena register. Kat SINI? Kamu takkan jumpa. Ni la bila nilai Islam pun dipolitikkan... Chua oh Chua...saya 'kechuwa'...

Cik Puan Nabila...sila tenangkan saya. Huhuhu...

Admin: Kerana saya seorang perempuan...dan saya seorang Muslim...dan ini pandangan peribadi saya sebagai yang selalu mengalaminya bahkan dari bangsa saya sendiri...





BEN ASHAARI BLOG

Seperti biasa, sila klik header ni kalau nak cari harta karun~

Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini ..
Insya'Allah 1-3,4 kali sehari...tengok pada kebizian...jumlah entri: 405

Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI...
Saya nak kongsi entri terkini dengan orang lain, kalau ada dalam blog list enchek Ben, itu salah satu kemudahan...:)

Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular?
Bakal jadi popular ke? Jauh lagi tu...kalau jadi popular, teruskan mengupdate dan memaintain blog seperti biasa...

Sempat ke ni? Huhu...




Contest | Proffessional Header untuk masterfaiz.com

Ok dik, maaf...agak lambat menyertai. Ni amek masa pagi-pagi buta untuk join~ Sebab dah nak tutup dah contest ni. Jadi, kena cepat-cepat ye~

Ni header lama masterfaiz.


Ni lak header yang saya conteng. Huhuhu...


Syaratnya KENA PROFESSIONAL, tak pandei la kamek...ni je yang termampu...sob sob sob...

Walaupun masterfaiz kata tak payah tag, saya nak tag Cik Puan Nabila sebab dia pandai buat header~ Lalala~




Saya Rindu Dia!

Malam ni...tiba-tiba rasa rindu...rindu sangat...

Rindu tu menjengah bila terpandang gambar dia pada widget linkwithin...

Siapa dia tu?

Meh tengok gambar besar gedabak ni~~~


Nak tau apa kisah dia?

Meh klik SINI...

Rindunya...Huhu...


Admin: Cik Puan Nabila ingat lagi tak kat Abang?






Wednesday, January 26, 2011

GEGAR BLOG : Soalan 4 ( RM30 PREPAID )

KLIK SINI NAK TAU~




I Love YOU Lah! Betul ke?

Cinta. Tetiba cakap hal cinta pulak hari ni ye? Cik Puan Nabila sila jangan rasa geli geleman. Belum start lagi ni...

Apa itu cinta? Best ke cinta? Cinta tu rasanya macam apa? Macam ayam goreng yang menyamar ke? Eh! :D Atau rasa macam aiskrim coklat. Mmm...sedap! Habis aiskrim, dah tak dapat nak rasa dah...lama-lama dah tak ingat rasanya macam mana. Macam tu ke cinta?

Cinta adalah perasaan yang tak dapat digambarkan. Ye ke? Cinta adalah kasih sayang. Iye? Tak, cinta adalah komitmen. Bukan, bukan! Cinta tu tanggungjawab. Eh, ye ke? Tak kisahlah, apa jawapannya, semua tu betul sebab cinta adalah subjektif! Ikut kamu nak describe macam mana.

Atau...cinta tu macam Samurai yang nak mempertahankan pokok sakura? Ini hanya anime ok!

Yang dah bercinta kat luar nun, dan sampai ke jinjang pelamin, atau yang sampai jinjang pelamin dulu baru bercinta, mesti da rasa cinta tu macam mana kan? Kerana cinta, kita sanggup buat apa saja! Betul tak? Kerana kita cinta dia, kita sanggup buat apa saja untuk dia, kerana kita cinta ibu ayah, kita sanggup balik kampung jumpa diorang, kerana kita cinta sahabat kita, kita sanggup mengeratkan ukhwah yang terbina, kerana cinta kita pada diri, kita sanggup gi saloon untuk buat rambut, tak pun gi gym buat badan ketak-ketak, eh! Camtu ke? Mungkin! Salah satu darinya kot~ Hehehe...

Tapi...kerana cinta kita pada Allah dan Rasul...apa yang kita buat ek? Sebelum jawab yang tu, ye ke cinta? Ya, aku cinta! Sapa kata aku tak cinta! Memandai jek kata aku tipu, pi timbang berat cinta aku kalau tak percaya! Amboi...sampai gitu sekali! Hoh~ Kamu-kamu, boleh ke cinta ditimbang? Apatah lagi cinta kepada Allah dan Rasul...agaknya berapa gram ye? 

Gambar di copet di SINI

Cinta pada Allah dan Rasul beratnya pada iman dan amal kita. Cuba ukur sat, berat tak? Ni pun takleh timbang bagi orang lain tengok sebab tak nampak, kamu-kamu sendiri jek yang boleh tahu berat iman dan amal kamu sampai 1 kilogram ke tak. Kan, kan, kan? Agak-agak, yang mana lagi berat, cinta pada Allah dan Rasul ke pada yang selain tu? Huhuhu~


Tak cukup gerun lagi dengan janji Allah dalam al-Quran tu? Huhu... Jadi, lepas ni nak kena buat apa? Orang kata, kalau cinta, buktikan!





Tuesday, January 25, 2011

Tikus Menyamar Ayam Mc*, Ops!

Alhamdulillah, hari ni hari pertama gi kelas sejak sambung master. Huhuhu. Kelas Isu Global. Menarik gak kelas ni, pandai pulak pensyarah yang hebat tu menambat hati kami walaupun saya tengok ada yang tertidur-tidur (ada yang terasa tak? haha~). Paling gawat masa beliau cerita tentang restoran drive thru termahsyur di kalangan bebudak UTM. Cerita tikus menyamar sebagai ayam goren di dalam kawah besar berisi minyak. Ewww...nasib bek tak makan makanan restoran tu. Huhuhu~ Kamu yang baca ni, kalau kamu budak UTM, dan kamu selalu makan, nak makan lagi ke? Ish, ish, ish...ni kisah betul! Bukan main-main, bak kata pensyarah tu la. Team mate saya tadi boleh pulak nak belanja makan kat restoran tu. Tak dengar ke ape pensyarah tadi cakap? Adoi...pi makan sorang-sorang ye~ :D

Erm...tutup cerita kelas tu. Lain kali cerita yang lain pulak. Hehe. Tadi masa buat blogwalking lepas kelas (eh, macam lama jek...baru ni tadi je la) sambil menjejak balik pengunjung blog, benar kata Enchek Ben, blogger-blogger baru semakin banyak tumbuh selepas hujan. Eh, semakin banyak lahir pada tahun 2011 ni. Alhamdulillah...moga mereka menggunakan medium blog ni sebaiknya, bukan sebagai medan tuduh-menuduh ye, eh! :D

Gambar amek dari dalam laptop. Haha~ sebab dah lama, tak ingat amek kat mana. Yang pasti Enchek Google mesti ada!

Antara blogger baru tu macam zuhimi, kiera'sakura, eh! Jap, jap! Sakura lagi? Hehe... Ye, saya dah jumpa banyak blogger lain yang ada nick nama sakura...suke-suke! Tak percaya? Jenguk la blogger Farasakura, Misa Sakura, Hana Sakura, SakuraQis dan Kiera'sakura tadi tu~~ Dulu nampak gak kat shoutbox sape ntah, ada nick name sakura putih, tapi tak terklik pulak masa tu. Huhuhu~ Sakura putih, kalau terbaca entry ni, sila perkenalkan diri ye~ Tak pun, sape-sape yang kenal sakura putih, leh la inform saya~ (ye...saya dah try carik kat google, tapi tak sure yang mana satu~) Bestnye tengok semua suka sakura~~~ :))

Sakura...cantik kan? ;)





EDIT PHOTO BATTLE


Seseorang telah mengetag untuk contest NI..

Gambar sebelum.


Gambar selepas.


Kucing keluarga saya je...nama dia Cumel. Dia ada blog jugak. Gi jenguk SINI.

KENA tag 4 'orang':

Admin: Mode sangat malas nak mengedit sekarang. Ni je yang mampu ye wahai seseorang. :D



Sindrom Bahu Lenguh

Gambar amek kat SINI

Pernah tak kamu-kamu rasa sakit sangat kat bahu sebab duduk terlalu lama? Atau sakit tu sebab terlalu banyak menggerakkan sebelah tangan untuk bekerja dalam keadaan posisi duduk yang tak berapa nak betul?

Pernah tak rasa lenguh kat bahu tu masa tengah khusyuk menghadap laptop? Tak kira lah masa tu tengah berinternet ke, berblog ke, berfacebook ke, berprojek PSM ke, berbisnes ke, dan banyak lagi 'ber' yang lain...

Pernah tak?

Mesti pernah kan? Sebab sekarang ni saya pun tengah mengalaminya! Adoi...sakit betul urat bahu ni. Nampaknya kaedah melegakan urat leher tak mampu membantu melegakan urat bahu saya yang dah kronik sangat ni.

Konsultan Ortopedik dan Pembedahan Kecederaan Sukan, Kol (B) Dr Azmi Abdul Latif dari Hospital Pusrawi Sdn Bhd cakap, "perlu diketahui, sindrom bahu lenguh lebih berisiko pada perempuan kerana kebanyakan wanita tidak duduk dengan posisi yang betul." (Ha..jaga-jaga wahai cik puan semua!)

Selain wanita, golongan yang berisiko diserang sindrom bahu lenguh adalah mereka yang banyak menggunakan pergerakan tangan, atlit (pemain badminton, tenis) dan mereka yang suka tidur mengiring.

"Mereka yang bekerja secara berterusan dengan komputer juga antara yang berisiko. Aktiviti yang memerlukan penggunaan tangan yang banyak seperti pemain tenis atau badminton." Lagi kat SINI. SINI pun ada.

Cara nak merawatnya adalah berehat. Tu paling basic. Kalau tak pun, doktor akan suruh buat senaman regangan, dan paling teruk boleh sampai kena buat pembedahan. Huhuhu...

Maka, saya pilih yang pertama la ye~ Saya nak berehat dulu. Selamat malam~

Admin: Cik Puan Nabila, esok lah saya try join contest tu ye.




Dah 4 Hari Cik Puan Nabila...

Ouh, bagusnya ada peminat setia ni. Peminat setia ye, bukan follower yang setia mahupun reader yang setia. Tak sama tau!

Kenapa bagus? Kenapa ek??? Sebab peminat setia ni akan selalu mengikuti perkembangan kamu-kamu sampai buat entry untuk kamu! (eh, macam follower yang setia pulak?) Jangan lupa ucap terima kasih kat peminat setia yang macam ni ye. ;)

Okie~ abaikan introduction yang merapu tu. Tumpukan perhatian pada perenggan seterusnya. :D

Buat entry? O... Peminat setia kat blog. Ingatkan peminat setia kat luar nun (eh, tak sama ke?). Cakap pasal blog, blog ni dah 4 hari bertukar ke domain sendiri. Dah jadi www.sunahsukasakura.com. Alhamdulillah... Daripada url yang lama dulu... Apa? Nak tahu url yang lama dulu???

Hanya Cik Puan Nabila yang tahu... Hehehe... Eh, yang lain pun tahu gak. Itu pun kalau ingat lah...;)

Asyik-asyik Cik Puan Nabila, asyik-asyik Cik Puan Nabila. Siapa dia ni sebenarnya? Bosan betul la asyik Cik Puan Nabila aje! Hadoi...lepas ni saya letak nama orang lain lah! "Lepas ni" tu lepas saya dah bosan letak nama dia. Haha~ Ops! Nak tahu sangat sape Cik Puan Nabila? Klik je nama dia yang banyak tu~ :D

Apa? Tak dapat klik kat nama? Memanglah, saya tak letak link pun~ Sila klik SINI ye. :)

Admin: Kenyit-kenyit mata kat Cik Puan Nabila sambil cakap "mekaseh ye Nabila cumil!"




Monday, January 24, 2011

HOT! Spaghetti Tomyam~

Hampir terlupa pulak nak post entry ni!

Pasal makan...makan lagi! :p

Malam ni tadi makan makanan special lagi~ Hehehe...

Ni dia...


Hot Spaghetti Tomyam

Nape hot? Sebab memang hot! Semua Cik Wani punya pasal! Dia pi tambah lagi 2 biji cili padi tu sampai takleh nak hirup dah sup tomyam! (Haha~ Cik Wani dipersalahkan!) Kesian Kak Azila... Kesian Cik Wani... Kesian saya jugak... Semua jadi hot lepas makan~ Maaf ye semua... Huhuhu...

Tapi, memang sedap!

Apa? Macam mana nak buat?

Buat macam biasa... Haha~ Kejam betul!

Masak lah tomyam macam biasa, saya buat ni tomyam ayam. Kalau cik puan dan enchek tuan semua suka, boleh la buat tomyam seafood ke, tomyam daging ke, yang penting elakkan campur...kan Rasulullah tak galakkan campur makanan laut dan darat dalam satu hidangan. :)


Nak makan, tuang je kuah tomyam ke atas spaghetti...sedap oooo~~ Cik Puan Nabila jeles tak?

Admin: Hari tu kat Sarawak, guna Angel Hair untuk Laksa Sarawak. Pun sedap gak!




Hairuman dan Afiqah - Doa Untuk Mereka

Tengah berblogwalking tadi, jumpa artikel terkini mengenai Saudara Hairuman kat blog Budak Logam. Alhamdulillah, katanya dah selamat menjalani pembedahan. Kedua-dua tangannya terpaksa dipotong akibat renjatan elektrik bervoltan tinggi ketika mengait kelapa sawit di sebuah kebun di Sungai Tengi Kanan Darat. Berita selanjutnya di Utusan dan Kosmo.


Saudara Hairuman, sebaya dengan saya (kalau tak kira tahun ni), mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang menghulurkan bantuan kepadanya, tak lupa jugak yang bagi semangat untuk dia meneruskan hidupnya lepas ni.

Subhanallah, alhamdulillah, Allahuakbar! Kuatnya saudara Hairuman! Kuatnya dia kerana Allah memberikan dia kekuatan untuk menghadapinya! Tiada satu pun kejadian yang berlaku di dunia ni tanpa sebab dan tiada satu pun kejadian di dunia ni yang berlaku di luar pengetahuanNya. Saudara Hairuman bertuah kerana diuji Allah sedemikian rupa. Beruntungnya dia kerana ujian itu adalah salah satu daripada pengampunan dosa oleh Allah kepadanya di dunia.


Moga Saudara Hairuman terus tabah menghadapi ujian hidup, moga dipermudahkan juga segala urusannya sekeluarga selepas ini. Ameen...


Selain tu, baca juga berita di blog seorang rakan blogger, neneknya sedang koma. Moga nenek Afiqah Zairizal juga dipermudahkan untuk sembuh daripada koma dan kembali bersama keluarga. Sama-sama kita doakan untuk Afiqah dan keluarganya ya...





Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.