BLOG ENCIK SUAMI

Monday, February 14, 2011

Jika Saya Pergi...


Sahabat-sahabat di dunia maya...pernah tak rasa down sangat-sangat? Rasa macam nak tutup blog je...? Ada banyak sebab...

Mungkin kerana rasa diri dah bukan diri kita yang dulu?
Mungkin kerana rasa diri dah tak layak nak berada di sini?
Mungkin kerana rasa diri dah tak mampu menahan cerca?
Mungkin kerana rasa diri tak kuat untuk terus berjuang?
Mungkin kerana rasa diri...sendiri...

Saya merasakannya saat ini...

Saya tahu saya banyak melakukan kesilapan dalam dunia blog...
Saya sedar saya banyak menyalahgunakan manfaat yang ada di sini...
Saya yakin ada hati yang terluka dengan mana-mana gurauan...
Saya pasti tak seeloknya saya lakukan yang bukan-bukan...

Kerana itu...

Saya memohon maaf kepada semua...
Kepada yang saya gelarkan yang bukan-bukan...
Kepada yang saya usik hingga tak keruan...
Kepada yang masanya saya buang dengan pengisian yang kosong...
Kepada yang datang mencari inti tetapi tidak ketemu...

Saya tunggu...benar...

Selama ini saya menunggu...
Menanti dan melihat reaksi...
Di kalangan sahabat yang faham, cuma sedikit yang merespon...
Di kalangan sahabat yang kurang jelas pula saya ketemu jawapan...

Selepas berteleku dan berbicara denganNYA...

DIA kurniakan mereka yang menegur...
Saya menangis mengenangkan betapa jauh saya melupakan DIA...
Betapa saya telah mengabaikan sesuatu yang utama dalam hidup saya...

Saya rasa...benar...

Benar-benar terdetik setelah berbicara denganNYA...
Ingin saja saya berhenti ketika itu juga...
Ingin saja saya menyepi dari sini...
Ingin saja saya pergi menyendiri...

Namun...

Perginya sebegitu hanya mengeruhkan keadaan...
Saya lihat saya lari dari tanggungjawab besar...
Saya pandang jauh ke hadapan...
Bukan sekadar selang masa yang pendek ini...
Saya lihat walaupun dunia ini tidak perlukan saya...
Saya masih perlukan dunia ini...

Kerana...

Masih jauh perjuangan saya di sini...


Terima kasih Allah...

Jika saya pergi...mungkin tiada siapa yang mencari...:')





29 comments:

eyqasara said...

tak laaa... klu kak sunah pergi ika org yang pertama cari.. akak baik sgt.. membantu org tanpa meminta balasan... ika tau kak sunah kuat.. biarla ape pun orang nak ckp.. slagi tak bertentangn syarak xsalah kan?? tapi muhasabah diri tu mmg penting.. syg kak sunah! ;) truskan berblogging yep..

aDisH.sHidA said...

sunah kenapa nie...xnak cmnie...xmo cmni...kalau ada apa2 yg x betul kita betul kan..kita sama2 mengingati ant kita...

Qaseh dalia adelia said...

sunah pulak down ke...igt kan qaseh je sentimental hehe..sabar lah syg... memerlukan masa untuk berfikir..sometimes kesepian tu boleh mmbuat kan kita berfikir dengan waras...ada kalanya kita perlu bersedih krna dunia ni bukan hanya ada suka dan ketawa..qaseh pernah rasa mcm ni..n i need time tu come back... :D kalau perjuangan tu masih panjang jgn terus berhenti di sini..selangkah kita melangkah biar lah smpai ke destinasi yg di tuju...

Ujang9897 said...

erm...jap2..knp ang nie..demmm..

ala perasaan main2 jer tue...hppy2 sudah...

nak hppy dlm blog kene gadoh2..hahahah..

baru ade nikmat

n a s r i z a k w a n said...

nape serius sangat ni..................................................................................................................................................
semalam tu suka-suka je la kan

kiera'sakura said...

sunah nk gi mane nie? kte sume kn sahabat...

Sunah Mohammad said...

kamu-kamu semua buat saya menangis lagi teruk...T_T

~...AmALinA....~ said...

nape ni kak sunah??huhuhu jgn la camni..(T_T)

efa said...

alahai sunah jgnlah mcm tu happy2 berblogging la yerp =)

eyqasara said...

kak sunah.. ika percaya akak kuat.. trust me... :) jgn la stop berblog gara2 mulut dan jari org yer.. ketuk je jari org yg komen tak senonoh tu.. k kak.. :)

FATH said...

Piap kang.

Sunah Mohammad said...

terima kasih semua...saya senyum ni... :) adoi..tiba2 FATH datang..

nazirulhazwan~ said...

sunah, kenape?kenape?? ang jgn nak buat pelik wei, klu ang ilang mmg den mai cari la wei, mane ade org len panggil den IR, ang sorang jer. isk3=(

athirah said...

insyaALLAH... akan selalu diingati

Sunah Mohammad said...

@nazirulhazwan~

Ir...T_T kan da nangis balik ni...

Sunah Mohammad said...

@athirah

sama-sama kita saling mengingatkan..

n!cK said...

xseme yg kte nk kte dpt...x sme yg kte pk..same ngan org len pk...smile owez..:)

Fiqas said...

salam sunah,
knp ni sunah? ada masalah ek?

Klau tetiba rasa niat menyimpang, kita cpt2 betulkan balik..

Wan Gerrard said...

rasa down normal, jgn risau..banyak bersabar ^_^

Sunah Mohammad said...

@Fiqas

salam fiqas...terima kasih..nasihat fiqas amat diperlukan..:)

Sunah Mohammad said...

@Wan Gerrard

terima kasih WanG..

putERi-kAtEk said...

apa ni sunah sedih2.....namo la sedih2 sunah.....

Sunah Mohammad said...

@putERi-kAtEk

huhu..i'm recovering...:)

anies anessa said...
This comment has been removed by the author.
anies anessa said...

akak sunah npe???
huhu,jgn la sdey2...xbes la akak ceni....

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

dear...insya'Allah akak ok.. :)

waveX said...

like

fathiahRAIHANA said...

haishh .. kenapa nie ? jgn la mcm nie .. kita bru je nk kenal2 ^^

Sunah Mohammad said...

@fathiahRAIHANA

:)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.