BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, March 31, 2011

Was-was Dengan Lembu Hemsemmmm



Nadirah: Pssst, meh sini jap!

Kyerull: Ape...?

Nadirah: Aku rasa kan, tadi macam pijak tahi lembu hemsemmmm kat kampung sebelah.

Kyerull: Jadi...?

Nadirah: Aku rasa kan, kain baju kurung aku ni pun kena jugak.

Kyerull: Hoh??? Betul ke kena?

Nadirah: Aku rasa la...ish, cane ek? Nak sembahyang ni karang...kotor ke tak ek?

Kyerull: Errr...aku tak pasti lah...

***

Sampai situ je lakonan diorang...pernah tak alami situasi macam ni? Kita rasa was-was jek dengan semua benda. Dah amek wudhuk, lepas tu rasa macam terkentut, tapi tak pasti. Betul ke terbuang angin? Nak amek air semayang semula tak ni...huhuhu.

Situasi macam ni selalunya berlaku dalam ibadah. Ade gak dalam situasi lain tapi lebih banyak gangguan was-was adalah dalam ibadah. Tau tak, was-was ni sebenarnya gangguan daripada syaitan yang direjam? Bila kita layan kehendak syaitan ni, hilanglah fokus kita dalam ibadah, sampai kita rasa jemu dah nak beribadah, asyik kena amek wudhuk balik.


Cane nak buang rasa was-was ni? Mesti tak suka kan asyik was-was je. Firstly, kena faham betul-betul sifat Islam. Islam ni agama yang mudah dan tidak menyusahkan umatnye. Tapi tak juga terlalu meremehkan. Jadi bersederhanalah. Rasanya semua dah tahu kan, Rasulullah syorkan amek yang tengah-tengah dalam beramal. Kedua, tanya diri sendiri kita ni beribadah untuk sape? Kehendak sape yang harus kita layan? Ibadah kita untuk Allah, jadi jangan biarkan diri kita terlalu melayan bisikan syaitan. Allah tak redha...

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang was-was dan cara-cara mengatasi was-was dalam ibadah, klik SINI dan SINI.

P/S: Jauhi was-was, prasangka pun termasuk dalam was-was jugak...


ENTRI ORANG BARU START BALIK BERBLOG



Saya Terkedu Dia Datang Ke Blog


Hari ni kita dah lali melihat kejayaan orang lain. Kadang kala kita cemburu melihat banglo orang lain tersergam indah. Kita dah jemu tengok kereta mewah orang lain menjalar di jalan raya. Ramai yang salah faham bila seseorang itu pakai kereta mewah dituduh pula hendak menunjuk-nunjuk kemewahan. Sedangkan sebenarnya kereta-kereta mewah seperti Alphard, Estima, BMW dan Mercedes sebenarnya mempunyai tahap keselamatan yang sangat tinggi disamping itu juga kereta-kereta mewah ini juga sangat selesa. Kadang kadang kesian melihat anak-anak kita, bila balik raya terpaksa sumbat macam ikan sardin. Lebih panas lagi bila kita melihat sepupu sepapat mereka naik Estima atau Alphard. Sebab kononnya kita tak mampu, anak anak pula yang jadi mangsa.

Siyes! Terkejut saya melihat jejak yang dia tinggalkan.


Abang Ben selalu sebut tentang dia dalam blog satu masa dulu. Dia pun pernah jadi penaja segmen-segmen Abang Ben, dia seorang blogger hebat bagi saya. Merantau jauh ke seluruh pelusuk dunia hingga ke Makkah dan Madinah tentunya meluaskan lagi pengalaman dan menjadikan dia insan yang lebih mengerti tentang kehidupan.

Dia seorang doktor, isterinya? Blog isterinya dalam bahasa Inggeris! Erk...! Ok, ok. Mereka memang buat saya kagum. Sama macam Abang Ben yang terharu, saya pun terharu dan terkedu bila dia datang ke blog dan follow. Rasa macam kena mantapkan lagi entri pada masa akan datang...huhuhu.


Header blog Dr. Hafiz pun sangat menarik, Towards Infinnity...macam ada aura-aura semangat yang disalurkan kat situ. Hehehe... Entri-entri Dr. Hafiz lebih ilmiah, boleh baca kalau kamu-kamu dahagakan ilmu. Okie, kamu-kamu semua jangan lupa jenguk blog Dr. Hafiz ye~ SINI, SINI.


ENTRI SANTAI DARI RESAKSE BERJANGGUT



Tiket Free Takde Ke?


Kalau kita ada masalah di masa silam, perlu ke meletakkan masalah tu pada orang lain? Meletakkan pada orang lain kat sini bermaksud melepaskan rasa marah dan geram dengan peristiwa silam tu kat orang lain yang takde kaitan dengan masalah dia. Ouhhh? Faham ke?

Takpelah, tu selingan di pagi hari. Stop sampai situ je.

Iklan: Lempeng Telur Cicah Asam Pedas

Pagi ni kan, nak cek tiket flite... Nak balik Sarawak lerr...kan tak lama lagi pilihanraya negeri Sarawak. Kena balik mengundi sebab tu tanggungjawab kita sebagai rakyat (patut cakap Sarawak ni, tapi kang tak faham pulak...:p) Ingatkan dah takde tiket...da nak nangis da ni...(pssst, sebab nak balik sangat walaupun kejap...:D)

Alhamdulillah ade gak tiket, kira murah gak lah pergi balik. Alhamdulillah gak ade junior yang ingatkan pagi-pagi ni. Bangun tido awal pagi da dapat mesej dari dia "masih nak balik ke sarawak?" Mesej bunyi macam ada offer je. Kot ada tiket free ke kan. Aishhh...mimpi je lah nak ade tiket free. Huhuhu...

Pssst, yang nak bertanding ni nanti takde ke nak bagi tiket free untuk kami student Sarawak kat Semenanjung ni balik mengundi? T_T

P/S: Err...sape tau cara undi pos? Ramai gak yang tak dapat nak balik ni nanti...


ENTRI CAMBEST TENTANG MEMAAFKAN ORANG LAIN



Wednesday, March 30, 2011

Saya Berdotcom... Saya Tak Bersalah~


Adohhhhhh... Kalo tak baca betul-betul entri tadi sampai habis, memang kamu-kamu akan fikir seperti mereka juga. Maaf, saya tak dapat menghalang ke'emo'an mereka mengomen...:D

Meh kite tengok komen-komen menarik mereka tentang dot com dan blogspot dot com.


Budak kecik ni memang! Dia gelak sebab dia memang da tau dari awal dah entri ni nak kuar! Huh! Tapi ape yang Katek cakap dalam komen tu, itulah yang saya nak sampaikan...:)


Haishhhh! Pak Cik Mat ni dahsyat! Saya nak mintak pendapat dia sebelum publish entri, tapi dia sibuk nak buat roti. Then, bila saya da publish lepas bincang-bincang dengan Katek, gitau dia da up entri da. Lepas tu terkezutttttttt saya, dia gi ping dekat SB! Adesssssssss...-_-"


Hehehehehehehehehehe... awak, errr... Saya pun guna dot com... Perasan tak? -_-"


Yezza, saya sokong Solo Molo!!!


Psssst, dia ni datang bila Pak Cik Mat seru jekkkkk...kalo tak, dia tak datang. Biasalah, depa kan skandal. Ops! Terkantoi!!! :p Tapi kannnn dia punya komen lagi hebat mengamok tuuuu...nampak tak, nampak tak? Adessssss...awak, saya marah diri saya sendiri lah. Bukan ade sape-sape yang datang marah saya, ok? Tapi apa yang dia katakan tu betul. Dot com ni at least boleh bagi semangat untuk kita berkarya. Rasanya saya da pernah wat entri pasal ni dulu...jadi malas nak cakap panjang dah.


Tomok!!! Hahahahahaha~ dia nak mengata Katek sebab typo, tapi cuba tengok komen dia...lagi banyak typo! Dengan nama saya sekali typo! Adessssss...-_-"

Kamu-kamu semua, sebenarnya entri tu keluar sebab ada yang cetuskan tentang blog mereka tak ramai orang datang sebab tak berdotcom. Cuba renung balik, blog-blog yang da melangkah jauh dalam dunia blog ni, blog Pak Cik Mat, Hanis Zalikha, Yuyu Zulaikha, Ujang, Nazirulhazwan, Puteri Katek, Cik Epal, Lydia Miza, Habibi Hamid, Hasrul Hassan, dan banyak lagi... Diorang ni semua guna url blogspot sampai sekarang, ok? Masa depan? Itu cerita diorang lepas ni...

Jadi, jangan rasa rendah diri bila kamu belum boleh berdotcom. Bak kata mereka-mereka di atas, kita semua sama saje, kata blogger serumpun kan? Just teruskan usaha mantapkan entri. Kalau ade rezeki berdotcom, insya'Allah DIA akan bagi...:)

P/S: Saya blogger picisan, manusia biasa jugak macam kamu-kamu semua. Saya minta maaf andai ada tulisan saya menyinggung perasaan semua. Sekian.



Saya Tak Berdotcom, Orang Tak Tengok Saya!


Mentang-mentang blog dia da berdotcom, terus tak tengok dah blog-blog url blogspot dot com. Ingat da femes la berdotcom tu?

Ingat sikit, dulu blog tu asalnya blogspot... Bila da berdotcom terus lupa diri! Kamu ingat bagus sangat la berdotcom tu? Sume orang nak datang tengok blog kamu? Kalau entri best, takpe gak. Ni entri merapu, info kurang! Tips apatah lagik, kedekut nak share!

Sombong sangat nape? Kamu berdotcom kamu ingat sume orang tau ke blog kamu? Konon popular la? Konon da femes la? Tak payah nak promote da tempat lain? Hellooooo, bukak mata besar-besar sikit. Banyak lagi blog guna url blogspot lagi FEMESSSSSSSSSSSS dan terkenal dari blog kamu tu! Yang da otai bertahun-tahun still guna url blogspot pun ada! Tak payah nak berlagak!

Orang guna url blogspot pun boleh hidup lah! Berdotcom tu takat nak show-off wat pe? Hampeh jek!  Yang guna url blogspot pun ada entri lagi bagus dari berdotcom. Lainkali jangan rasa diri tu tinggi sangat. Tengok bawah sikit. Ingat kamu sorang ke nak naik? Yang lain pun nak naik jugak. Gi la jenguk blog diorang tu...

Huh! Panas!










P/S: Entri memarahi diri sendiri sambil suh kamu-kamu semua bukak mata. Sekian.



BENG BENG!!! Blog Mereka Ditembak!


Saya menjenguk-jenguk blog yang join segmen Abang Ben yang bermula sejak pagi tadi. Erm...dah pi tembak blog-blog diorang, mana yang saya larat sampai jap tadi. Lepas tu da tak larat dah. Dah habis peluru ngan semua bom tangan. Hahaha~

Apa yang saya nampak, kebanyakan blog dah ok...alhamdulillah, kemas je. Tak sakit mata memandang, layout, template semua ok. Tang muzik kat blog tu saya tak dapat nak komen sebab laptop saya da mute awal-awal tapi nampak jugak orang lain da komenkan. Hehehe... Ada jugak yang letak widget bergerak-gerak kat tepi-tepi taman tu, yang ni kannnn...memberatkan blog, tau! Tak best, ok? Nanti nak baca entri pun tersekat-sekat. Huhuhu...

Satu yang paling ketara jelas nyata...tang nak komen tu. Kalo boleh, buatlah popup window ye. Sebab itu lebih memudahkan readers yang datang kat blog tu nak komen. Memang tu blog kita, sukahati kita la nak wat ape, tapi jangan merajuk kalau orang taknak komen sebab kekurangan dari segi teknikal ni je. Buat popup window ni lebih mesra pembaca. Tang word verification untuk komen tu pun ade yang bagi cadangan agar dilupuskan terus. Yang ni, up to you la ek...mana lebih memudahkan pembaca, pilihlah yang tu, ok? Kalau ada spam pun, Blogger.com tau nak wat ape...jangan risau benda tu.

Untuk buat popup window bagi komen:
Dashboard > Settings > Comments > Comment Form Placement > Popup Window > Save

Untuk buang word verification:
Dashboard > Settings > Comments > Show word verification for comments? > No > Save

Yang lain? Tu je kot...yang datang serang blog saya tu, terima kasih ye...takde ke yang nak guna bom nuklear? Tawaran dibuka hingga kamu habis baca entri ni...hahahaha~


ENTRI CAMBEST DARI TEROMPAH CARING



DECO DECO BENG BENG BOONG !


Sila klik header Abang Bennnnten

ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



Saya Keguguran di Belakang Rumahnya...


Tajuk tu nak balas tajuk dia. Hahaha~

Tak sangka pulak leh jadi top referrals kepada blog dia. Sampai dia buat entri khas malam ni.

Salim, akak baru je add blog kamu dalam bloglist tu tau...beberapa hari lepas. Tapi akak perasan, kamu da letak blog akak dalam bloglist kamu dulu. Terharu sebenarnya, bila Salim letak blog akak sebaris dengan mereka...segan sangat sebab masih jauh lagi nak jadi macam mereka tu. Terima kasih ye, boleh bagi akak semangat untuk melangkah lagi jauh. :)


Blog Salim ni start dari Ogos 2009. Lama jugak tu...blog dia simple jek, entri pun ringkas-ringkas. Sesuai untuk bacaan semua di kala kesibukan. Hehehe... Hari tu saya ke blog Onie, nampak entri tentang Salim. Dia juga blogger istimewa. Tapi dia bangga dengan keistimewaan dia. Alhamdulillah, saya pun suka tengok, macam yang dalam X-Men tu kannn...hehehe.

Terima kasih ye Salim untuk entri tu, pi tanam dulu ye pokok sakura kat belakang rumah. Nanti da tumbuh, April tahun depan akak datang...hehehe.

Kamu-kamu semua, jemputlah ke blog Salim ye~ :)



Tuesday, March 29, 2011

Resakse Berjanggut Datang Mengorat, Dia 'Urmmmmm' Je???


Pssst, tadi kan...orang tu datang singgah kat shoutmix. Dia ingat saya tak tahu la tu dia. Da jelas-jelas kat widget Gengblogger tu muka dia dengan url blognye. Tambah-tambah lagik, dia je yang guna bahasa camtu ngan saya. Moh kite tengok cubaan dia mengorat...


Ada hati tu nak ngorat...lepas tu try tukar nama pulak ngan gaya bahasa,  siap nak tengok gambar lagik! Tapi kannn...IP address sama la! Kantoiiii!! Hahahaha~ Bertambah-tambah kantoi bila dalam SB pon dia mengkantoikan diri sendirik kat post Fakhrul!



Hah! Kan da kantoi! Memang you sorang la guna youuuuuuu!!! :p Katek lak pergi la seru nama jiran saya tuuuuuu....ingatkan tak mai, ade jugak dia mai...


Hoh??? Dia urmmmmmm jek??

.

.

.


Taklah, dia buat ayat tacink ni haaaaa....


Ina pun join sekaki...


Hurmmmmmmmmmmmm.....otromen sangat yakin boleh mengalahkan resakse...no komen.

P/S: Abaikan babak-babak pergaduhan tu ye. Depa berlakon je tu...hampeh!



Ini Bukan Blog Ady Budika


Hahahahahahahaha~ Adehhhh...gelak guling-guling baca komen kat shoutmix pagi tadi sebenornye. Tapi tak pulak buat entri. Just habaq kat Pak Cik Mat ja. Tapi tadi Miss Ran pulak buatkan entri. Jadi, nak buat jugaklah! Sebab kelakar sungguh, ok?

Sebab ape kelakar? Meh tengok gambo ni...

.

.

.

.

.


Nampak tak, syapieces tulis ape? Hahaha~ Sape lah salah bagi link ni...adesss...atau pun mungkin link betul, konfius dengan nama...Macam orang dulu-dulu konfius Pak Cik Mat dengan Abang Ben...:D

Entah lerr...nak jejak balik nak tanya syapieces ni, takleh pulak...sebab link dia broken. Hehehe...

Okie, okie...stop gelak dah. [Update!] Saya da jumpa blog dia! Hehehe...klik SINI, ok?



Saya Tidak Sempurna, Tapi DIA Jadikan Kami Sempurna...


Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh
Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba
Aku hilang dari kewujudan

"disaat kita merasakan kita down dengan diri kita .. ada insan yg menganggap kita terlalu sempurna ..sanggup menerima segalanya dengan fikiran yg positif ..menyatakan kita melengkapi hidupnya .. dan tanpa kita dia mati ~ adakah itu masih tidak sempurna pada diri kita ?" Baca SINI.

Ayat ini buat saya menitiskan air mata... Qaseh sayang, terima kasih...

Diri saya tidak sempurna, saya sedar itu. Menilai diri dan membandingkan dengan insan lain, memang jauh dari kesempurnaan. Mengenang diri yang kerdil dan hina, begitu banyak dosa lalu pada Dia, dengan iman yang masih goyah, dengan ilmu dan amal yang tak sampai setitis air lautan, saya sangat-sangat rendah, Allah!! Saya sangat-sangat hina! Rasa macam dosa sebesar gunung, kemudian gunung tu akan menghempap saya semula!

Saya tak sempurna! Saya kurang sempurna! Saya jauh dari kesempurnaan!

Tapi...saya tidak sendiri... Semua makhlukNya dilahirkan tidak sempurna dengan segala sifat yang indah-indah... Kenapa begitu? Kenapa tidak Dia sempurnakan saja kejadian kita? Biar kita sudah cukup baik dari kecil lagi, tak perlu mencari jalan untuk mencapai kesempurnaan! Pernahkah kamu-kamu tertanya-tanya tentang ini? 

Ketahuilah, sebenarnya Allah jadikan kita tak cukup sempurna sebab Dia nak anugerahkan kita insan yang akan melengkapi kesempurnaan tu. Sempurna itu saling melengkapi... Sahabat-sahabat kita, ibu bapa, adik-beradik kita, suami atau isteri kita, mereka adalah pelengkap kesempurnaan kita sebenarnya... Syukurilah nikmat itu, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui yang mana baik untuk kita.

Carilah kesempurnaan sambil menjadi sempurna...betul tak ayat ni?

Yang tidak sempurna: Maaf Qaseh, baca entri-entri Qaseh memang selalu buat saya sebak dan muhasabah diri...tapi jangan benti menulis yang macam ni pulak, saya suka...siyes...:')



Iklan: Twin Systems Sdn. Bhd.


Vacancies Announcement in Twin Systems Sdn Bhd

Salam...

Dear friends and partners,

We'd like to announce vacancies in our company, Twin Systems Sdn Bhd
for the following positions:

SYSTEM ANALYST
Qualification : Degree in Computer Science
Requirement : Skills in PHP and SQL (Advance or Intermediate level),
Knowledge in Object Oriented Programming and Experience in Web
Application Development.

ANALYST PROGRAMMER
Qualification : Diploma in Information Technology or related fields.
Requirement : Skills in PHP, SQL or any Web Programming.

Interested party may submit your resume via email to me at
sanorazman@gmail.com or En. Alishamuddin at alisham70@yahoo.com.
Should you have any query, please call us at 07-5582109 or sms at
012-7022109 / 016-7114001.
Appreciate if you could forward this to your relatives, friends or students.

Thank you.


--
RAZMAN
012-7022109
Twin Systems Sdn Bhd
www.twinsystems.com.my

P/S: Sape-sape yang berminat dan berkelayakan tu, bolehlah apply ye. :)



Monday, March 28, 2011

Mereka Berebut Pasal Tunang...


Ops, bukan berebut tunang betul-betul...tapi berebut nak berdebat pasal pertunangan. Malam ni takde entri, jadi meh kita tengok perdebatan diorang. Ni antara komen-komen menarik yang diberikan oleh pembaca untuk entri Kenapa Merahsiakan Pertunangan? Kalo tak jelas gambo tu, pandai-pandai klik la ye...


Erk... Pasang yang lain ye? Ish, ish, ish.. Tak baik tuuu... Da menyimpang niat merahsiakan pertunangan kerana mengikut syariatNya...huhuhu...


Saya salute dengan Myra Jay ni!!! Sangat sweet, ok?


Erk! Hahahahahahahaha~ adoiiii...kak Deqdeq sayang! Saya tak bertunang lagi lerrrr...adohhhhh...semangat betul akak komen! :D Insya'Allah nanti saya jemput...;)


Haaa...ni komen paling berupaya memahamkan semua. Ini yang sepatutnya, kalo orang da bertanya tu, kita kena jawab yang betul lah kan...takleh nak semunyik-semunyik dah...lagipun, tak semua mulut kita dapat pegang...amanah masing-masing. :)

Hehehe...yang lain pun, terima kasih sebab berkongsi pandangan ye. Alhamdulillah, kita bagi pemahaman kepada semua. Sebab tak ramai yang tahu benda ni. Bila da tahu, kita berusaha untuk amalkan, dan part ni lah nanti susah sebenarnya. Kita da faham, tapi orang lain di sekeliling kita belum tentu faham, kan? Jadi...berusahalah sekadar yang mampu.

Okie~ selamat bertunang kepada semua orang...:D



Kenapa Merahsiakan Pertunangan?


Kerana banyaknya permintaan, maka entri ini dikeluarkan.

Tiba-tiba masuk mode pertunangan pulak kan sekarang ni? Hurmmmm...ramai yang musykil, kenapa perlu dirahsikan pertunangan? Bukan ke kena bagitau orang ramai yang kita da bertunang supaya nanti takde lelaki lain masuk meminang?

Sebenarnya, Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa pertunangan itu sebaik-baiknya dirahsiakan...


Kalo direnung betul-betul, kamu-kamu akan nampak hikmah di sebaliknya. Pertunangan adalah satu ikatan yang masih longgar dari segi komitmen kerana hubungan pasangan bertunang masih dalam batas dibenarkan syarak bukan seperti mana suami isteri yang sah.

Pertunangan masih berisiko kerana belum tentu akan berakhir dengan perkahwinan atau terputus di tengah jalan seperti laporan akhbar mengenai insiden bakal pengantin yang melarikan diri kerana enggan meneruskan perkahwinan.

Antara kelebihan merahsiakan pertunangan adalah untuk membendung hasad dengki manusia di luar dan kerahsiaan itu menjadikan kita menahan, mengawal perangai serta pergaulan kerana masih belum sah menjadi suami isteri (sumber: Ummi Mona)

Dalam kes kita takut ada lelaki lain datang meminang, jika dia merisik dahulu keluarga perempuan, automatik dia akan tahu perempuan itu sudah diikat dengan orang lain. Dan adalah haram bagi lelaki untuk meminang perempuan yang menjadi tunangan orang lain...

Sebenarnya da ramai di kalangan senior saya mengikut syariat pertunangan yang macam ni. Dah nak dekat dengan tarikh perkahwinan, barulah mereka mengkhabarkan kepada orang ramai. Bukanlah tidak boleh langsung orang lain tahu tentang majlis pertunangan, cukuplah saudara-mara dan sahabat-sahabat terdekat. Kadang-kadang, terbocor jugak rahsia tu...qada' dan qadar Allah...hanya Dia yang Maha Mengetahui dan Berkuasa atas sesuatu...

Manakala, perkahwinan (pernikahan) itu, Rasulullah kata, harus disebarkan kepada orang ramai.  Macam mana? Dengan mengadakan majlis walimah atau kenduri perkahwinan. Tujuannya adalah untuk mengumumkan pernikahan disamping menggembirakan pengantin yang baru menjejaki jinjang pelamin. Selain tu, ia juga sebagai tanda kegembiraan orang tua kerana mendapat menantu baru. Macam Ujang dan Kak Yana, da nak kawen da...:D

Lebih banyak lagi tentang pertunangan dan perkahwinan serta kefahaman mengenai baitul muslim boleh didapati di SINI.

P/S: Lepas ni, takde merajuk-merajuk lagi, ok? Doakan yang terbaik untuk semua...



Saya Ingin Berubah, TAPI...


Saya nak kongsikan ape yang Ustaz Pahrol M. Juoi sampaikan masa GESPER'11 beberapa hari lepas. Dalam banyak-banyak benda yang disampaikan, ada sesuatu yang menarik perhatian saya.

Teori Iceberg

Pernah dengar iceberg di mana-mana? Saya pasti, lepas tengok filem Titanic dulu, semua tahu tentang iceberg, bongkah ais di laut dalam yang nampak kecik je tapi mampu memecahkan sebuah kapal besar.

Kenapa bongkah ais yang walaupun kat permukaan laut nampak kecik je, tapi sangat ditakuti oleh nakhoda-nakhoda kapal? Sampaikan nampak dalam radar je terus gelabah tak tentu pasal? Sebabnye...saiz sebenar iceberg ni sangat besar!!!

Gambar cilok dari Snapes.com

Dari jauh, memang kita akan nampak bahagian iceberg yang kat atas permukaan air, bahagian dalam dia, takde sape leh duga besar mana. Yang pasti, memang besar! Iceberg ni bila kita kaitkan dengan manusia...amacam, boleh teka benda pe nak kaitkan?

Meh tengok gambo yang tak bape nak cantik ni...


Iceberg yang kat permukaan air tu, benda yang kita nampak...karekter manusia. Segala kelakuan kita, dan benda-benda yang bersifat luaran ni hanya 5% je dari seluruh siapa-kita-ni sebenarnya. Dan karekter serta kelakuan kita tentu saje dipengaruhi oleh dalaman kita, iaitu bahagian iceberg yang tak nampak dari permukaan air.

Ade orang karekter dia sangat baik, ade orang karekter dia sangat tak berapa nak baik. Kalau tengok iceberg, bahagian bawah sekali tu dipunyai oleh iman kita. Kalau iman seseorang tu cukup kuat, sangat mudah untuk dia kawal benda lain kat atas tu, merangkumi mind set, nilai, sikap, kelakuan dan akhirnya karekter dia.

Ramai yang kata nak berubah dari zaman jahiliyyah kepada yang lebih baik, tapi tak tahu nak mula kat mana... Pandangan Ustaz Pahrol, kalau nak berubah, tanamkan iman betul-betul dulu, baru boleh ubah yang lainnya. Nak berubah dari yang tak baik kepada yang baik? Tanam iman dalam diri kita, insya'Allah yang lainnya akan berubah menjadi lebih baik.

Jadi, sape nak jadi iceberg? Tak payah! Jadi manusia je, okie?


KATEK DE WAT SEGMEN KAT SINI



Ujang Pun Tertanya-tanya...


Hahaha! Dia memang da lama sangat hilang! Kalo saya muatkan nama dia dalam entri pun semua orang tertanya-tanya, mana dia? Semua orang rindu dia nampaknya.

Memang, da lama sangat dia tak update, pagi ni tadi dia menjenguk ke blog yang hina dina ni. Tinggalkan komen kat entri NI.


Poyo je ang Ir oi! Takde silent readers kunun...Ujang lak dengan penuh terkejut (hiperbola jugak ni...:p) tertanya-tanya...


Hahaha~ tengok, ramai orang carik ang lerr Ir! Dengan musuh-musuh ketat ang sekali! Takpe, kami faham...Ir kan buruh kasar yang selalu bizi bekerja...:p Sampai tak dan nak update blog dah..huhuhu.


Seriesly, blog Ir ni ade banyak info, dia suka mengulas benda-benda panas, isu-isu negara, gosip-gosip artis, dan kadang-kadang terselit sedikit kisah-kisah nyah sekampung. Design blog Ir antara yang paling saya suka! Ir baru berblog tak sampai setahun, tapi blog dia memang mantap, macam Ujang gak baru berblog tak sampai setahun, da kene puji dengan Pak Cik Mat. Ekeke...

Blog depa ni antara blog yang kena baca setiap hari...walopun depa ni musuh antara satu sama lain, tapi depa berkasih-kasihan tau! Erk! Jangan salah faham...berkasih-kasihan bukan yang tuuutttt ye...:D Saya percaya ramai suka baca blog mereka macam saya, kan?

Jadi bila Ir tak update blog, bukan saya je tertanya-tanya, orang lain pun tercari-cari jugak...entri ni pun, bila agaknya dia akan baca...:p


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.