BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, March 6, 2011

Perit! Tak Tau Nak Mula!


Perit bukan? Bila kita mahu melakukan sesuatu, tetapi kita tidak pasti apa yang perlu kita mulakan? Kat mana nak mula? Macam mana nak mula?

Sama macam kita berblog, baru je buat blog jap tadi. Tapi tak tahu nak start kat mana. Nak update blog pun tak tahu, apatah lagi kalau nak tambah widget-widget yang cambest tu.

Bila jadi macam ni, apa yang perlu kamu-kamu buat? Pertama, ini kena ambil perhatian...pertama sekali, tanya Mr. Google. Mr. Google pasti dan pasti akan menjawab soalan kamu kalau dia ada pengalaman tu (dan Mr. Google selalunya memang berpengalaman luas dalam segala bidang). Kedua, baru kita tanya orang lain yang lebih tahu, dan kalau kamu beruntung, mereka akan membantu kamu dengan gembiranya~~~ weehuuu~

Banyak blog yang buat tutorial tentang berblog ni, antaranya Teknik Buat Blog dan Tutorial Untuk Blog. Memang khas untuk blog je ni, takde entry-entry yang tak berkaitan dengan tutorial blog. Jadi, boleh singgah ke situ untuk belajar, okie?  Lepas tu da tak perit dah, sebab da nampak sikit-sikit mana nak start.

Tapi kalau dalam kehidupan lak, cane? Bila kita nak buat sesuatu, tapi tak tahu macam mana nak mula. Dalam dilema? Nak pilih jalan yang mana? Okie, bagi yang Muslim tu, jangan lupa berbicara dengan Allah. Kuasa istikharah tu hebat, tau! Macam mana nak buat istikharah, sila rujuk SINI.


Doa kat atas ni pun boleh diamalkan selepas solat fardhu. :)

P/S: Sebenarnya, entry ni dibuat sebab tak tahu nak mulakan entry malam ni. Maaflah ye, kemerapuanku janganlah kau ambil kisah...


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



28 comments:

al_hakim said...

haha..tak merapu la sunah..selagi ada kata nasihat itu tak merapu..nice2..=)

p/s:nanti nak jemput jadi juri lagi..boleh kan?hukhuk

anies anessa said...

akak merapu pon bes hapaa..hehe

Citarasa Rinduan said...

sunnah--
wah!!!! thanks dear kongsi tutorial dan berkongsi ilmiah untuk berblog..nie bukan merapu tapi kenyataan..

rosmina samin said...

*mood serius*... Istikharah tu mmg hebat, insya Allah dipermudahkan setiap urusan... sebab tulah kdg2 manusia ni suka dgn sesuatu padahal benda tu bukan terbaik untuk dirinya, dan kita tak suka sesuatu tu padahal benda tu la Allah bagi yang t'baik untuk kita... so mcmna nak buat pilihan... Istikharah... Sekian mood serius ^^

IftiMonstaa said...

like kak sunnah :)

~CiK TiNieY~ said...

the power of istikharah memang tepat!nak buat apa2,memang kena rujuk pada Allah...;)

cik pulau said...

wahhh.. menarik cenggini punya entri dia kata merapu.. haishhh...
pernah buat istikharah ni.. ^^,

fathiahRAIHANA said...

err . nie kira merapu ka kakk? hehe . tak la . masih mmbuatkan otak org brpusing jugak bc nieh :)

Sunah Mohammad said...

@al_hakim

thanks hakim...erm, jadi juri ape lak? hehehe...

Sunah Mohammad said...

@anies anessa

best ke? hahaha~ nanti akak merapu selalu ye..

Sunah Mohammad said...

@Citarasa Rinduan

nasib bek kak ayu tak merapu..ops! :D

Sunah Mohammad said...

@rosmina samin

terima kasih ros~ :)

Sunah Mohammad said...

@IftiMonstaa

ifti like akak ke like entry ni? hahaha~

Sunah Mohammad said...

@~CiK TiNieY~

betul tu akak sayang~ :)

Sunah Mohammad said...

@cik pulau

err...menarik eh azlini? (ta) :D

Sunah Mohammad said...

@fathiahRAIHANA

hehe...actually tu kata2 kat header blog yang di-link tu...

HazHand said...

amin!!!~huhuhu
anyway,,aah,tutorial la budk2 blog suke kan..huhuuh

3rd last post ni!! KOMEN LA KAT SINI PULAK!! HAHAH grrr....

Miss Ran said...

xmerapu aih..ade kebenaran stiap kata2=)

NadiRah said...

nad mmg ngah cari tuor tok buat show all kat bloglist..huk3

Sunah Mohammad said...

@HazHand

ha'ah..macam entry kamu tu...:D

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

miss ran~ :)

Sunah Mohammad said...

@NadiRah

ha, leh la carik kat atas tu~ :)

Pembawa_Wacana said...

Macam penah tengok ayat entri pilihan tu... tapi di mana yaa.... :D

Cayang sunah..hahaha..

Achu said...

yer....pkcik goggle memg membantu...hehe

insyaallah solat istikharah membantu^^

thanks sunah.

Sunah Mohammad said...

@Pembawa_Wacana

hehehe...sape yang terperasan tu..? :p

Sunah Mohammad said...

@Achu

hehe..betul, betul, betul...:)

Isteri Yang Comel said...

tak nampak cam merapu pun...

Adzriel AB said...

tak pe..sekali-sekala merapu nak tenag2kan hati. saya pun selalu camtu juga..he..he..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.