Perit! Tak Tau Nak Mula!

March 06, 2011


Perit bukan? Bila kita mahu melakukan sesuatu, tetapi kita tidak pasti apa yang perlu kita mulakan? Kat mana nak mula? Macam mana nak mula?

Sama macam kita berblog, baru je buat blog jap tadi. Tapi tak tahu nak start kat mana. Nak update blog pun tak tahu, apatah lagi kalau nak tambah widget-widget yang cambest tu.

Bila jadi macam ni, apa yang perlu kamu-kamu buat? Pertama, ini kena ambil perhatian...pertama sekali, tanya Mr. Google. Mr. Google pasti dan pasti akan menjawab soalan kamu kalau dia ada pengalaman tu (dan Mr. Google selalunya memang berpengalaman luas dalam segala bidang). Kedua, baru kita tanya orang lain yang lebih tahu, dan kalau kamu beruntung, mereka akan membantu kamu dengan gembiranya~~~ weehuuu~

Banyak blog yang buat tutorial tentang berblog ni, antaranya Teknik Buat Blog dan Tutorial Untuk Blog. Memang khas untuk blog je ni, takde entry-entry yang tak berkaitan dengan tutorial blog. Jadi, boleh singgah ke situ untuk belajar, okie?  Lepas tu da tak perit dah, sebab da nampak sikit-sikit mana nak start.

Tapi kalau dalam kehidupan lak, cane? Bila kita nak buat sesuatu, tapi tak tahu macam mana nak mula. Dalam dilema? Nak pilih jalan yang mana? Okie, bagi yang Muslim tu, jangan lupa berbicara dengan Allah. Kuasa istikharah tu hebat, tau! Macam mana nak buat istikharah, sila rujuk SINI.


Doa kat atas ni pun boleh diamalkan selepas solat fardhu. :)

P/S: Sebenarnya, entry ni dibuat sebab tak tahu nak mulakan entry malam ni. Maaflah ye, kemerapuanku janganlah kau ambil kisah...


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!

You Might Also Like

28 Comments

  1. haha..tak merapu la sunah..selagi ada kata nasihat itu tak merapu..nice2..=)

    p/s:nanti nak jemput jadi juri lagi..boleh kan?hukhuk

    ReplyDelete
  2. sunnah--
    wah!!!! thanks dear kongsi tutorial dan berkongsi ilmiah untuk berblog..nie bukan merapu tapi kenyataan..

    ReplyDelete
  3. *mood serius*... Istikharah tu mmg hebat, insya Allah dipermudahkan setiap urusan... sebab tulah kdg2 manusia ni suka dgn sesuatu padahal benda tu bukan terbaik untuk dirinya, dan kita tak suka sesuatu tu padahal benda tu la Allah bagi yang t'baik untuk kita... so mcmna nak buat pilihan... Istikharah... Sekian mood serius ^^

    ReplyDelete
  4. the power of istikharah memang tepat!nak buat apa2,memang kena rujuk pada Allah...;)

    ReplyDelete
  5. wahhh.. menarik cenggini punya entri dia kata merapu.. haishhh...
    pernah buat istikharah ni.. ^^,

    ReplyDelete
  6. err . nie kira merapu ka kakk? hehe . tak la . masih mmbuatkan otak org brpusing jugak bc nieh :)

    ReplyDelete
  7. @al_hakim

    thanks hakim...erm, jadi juri ape lak? hehehe...

    ReplyDelete
  8. @anies anessa

    best ke? hahaha~ nanti akak merapu selalu ye..

    ReplyDelete
  9. @IftiMonstaa

    ifti like akak ke like entry ni? hahaha~

    ReplyDelete
  10. @fathiahRAIHANA

    hehe...actually tu kata2 kat header blog yang di-link tu...

    ReplyDelete
  11. xmerapu aih..ade kebenaran stiap kata2=)

    ReplyDelete
  12. nad mmg ngah cari tuor tok buat show all kat bloglist..huk3

    ReplyDelete
  13. Macam penah tengok ayat entri pilihan tu... tapi di mana yaa.... :D

    Cayang sunah..hahaha..

    ReplyDelete
  14. yer....pkcik goggle memg membantu...hehe

    insyaallah solat istikharah membantu^^

    thanks sunah.

    ReplyDelete
  15. tak pe..sekali-sekala merapu nak tenag2kan hati. saya pun selalu camtu juga..he..he..

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com