BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, April 13, 2011

Bagaimana Menghapuskan Dosa?Perasan tak dalam ayat kat atas, Allah berfirman dengan perkataan "atau"? Maksudnya kat sini, setiap kali buat dosa, manusia tu sebenarnya menzalimi dirinya sendiri. Tapi Allah tu Maha Pengampun. Bila kita buat dosa, teruslah beristighfar, dan berniat untuk tidak melakukannya lagi.


Lebih afdal sekiranya kita melakukan solat sunat taubat. Solat ni macam solat dua rakaat yang biasa, tapi niat dia adalah untuk solat sunat taubat. Bila masa yang sesuai? Masa yang sunyi, seeloknya malam la, tak terganggu dengan kebisingan lain, lebih mudah untuk khusyuk dan bukan juga pada masa haram melakukan solat-solat sunat. Lepas solat ni, istighfar seikhlas hati kepada Allah sambil mengenang dosa yang telah dilakukan.

Moga Allah mengampuni kita semua.

P/S: Entri ini autopublish, kamu percaya?


PERCAYA TAK PERCAYA, UNDI HEADER SUNAH SUKA SAKURA DOT COM KAT SINI4 comments:

bersama kak Es said... Reply to comment

Mantap!

autopublish kalau dh kat bloglist haha

Isteri Yang Comel said... Reply to comment

Allahu Akbar... Allah maha pengampun

senyumSOYA said... Reply to comment

maceh kak sunah~ (^^~

aDisH.sHidA said... Reply to comment

PERCAYA...HEHEH
THANKS SUNAH

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (51) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.