BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Thursday, April 14, 2011

BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH



Bapak...itu panggilan saya dan adik-beradik untuk dia. Lelaki yang menjadi idaman dalam hati kami. Bapak saya seorang yang pendiam. Sangat-sangat. Dengan orang yang kurang dikenali, susah sangat nak bukak mulut. Tapi bila da kenal, haa...siap bergelak sakan lagi, sebab bapak saya suka buat lawak. Sifat dalam perenggan ni lah turun kat saya rasanya...:)

Masa kecik-kecik dulu, sangat susah nak jumpa bapak. Sebab sekolah dari pagi sampai petang. Bapak kerja dari pagi sampai malam. Bila malam, kami semua da tido, baru bapak balik. Bila pagi nak turun sekolah, bapak masih tido (awal kan kami turun sekolah...) Sekarang tak lagi, bapak da benti da keje...bapak duk umah tolong mak.

Bapak, ingat tak masa kecik-kecik dulu bapak selalu bawak saya dan adik lelaki ke pejabat ujung-ujung minggu. Kalau bukan saya, mesti adik. Kalau bukan adik, mesti saya. Sampai satu masa dua-dua nak ikut. Sampai nangis-nangis pulak berebut. Akhirnya bapak bawak dua-dua naik motor bapak. Sampai pejabat, sangat best sebab makcik-makcik kantin baik hati. Sume nak bagi makan free. Rindunya masa tu.....

Ade satu lagi benda yang sangat manis. Masa kecik-kecik dulu, suka tertidur kat luar. Sebab kalo tertidur kat luar, bapak mesti akan jadi putera kayangan yang angkat kami masuk bilik. Kadang-kadang sampai buat-buat tertidur pun ade gak. Err...saje nak bermanja. Hehehe...(anak first pun manje lah! bukan anak bongsu je!)

Bila da besar ni, bapak dengan kami adik-beradik sangat rapat, macam kawan-kawan. Buat lawak tu keje bapak, tak boleh tak, dia suka buat mimik muka depan kami. Kami, mestilah gelak bila tengok dia buat gitu. Kalau nak sound bapak pun direct je. Ehehe...sebab da macam geng. Tapi still, kami ada rasa hormat pada bapak, respek bapak sebagai ketua keluarga. :)

Tadi...saya cakap bapak seorang yang pendiam kan? Sangat-sangat...pendiam dan penyabar orangnya. Tapi, jangan test bapak. Diam-diam dia, bila da ada benda yang buat dia marah, huhuhu... Sedih pulak bila ingat balik. Diri ni memang pernah buat bapak marah. Bukan saya saje, adik-adik pun kadang-kadang buat bapak pening. Tak pernah rasa macam tu sebelum-sebelum ni, hampir tiga hari tak bertegur dengan bapak. Bapak diam aje...tak bukak mulut langsung sebab benda tu. Saya tak selesa, memang tak selesa sangat-sangat. Sebab sangat rindu dengan bapak yang ceria, yang suka buat lawak, yang sentiasa buat kami ketawa. Bila jadi macam tu, memang rumah sunyi sepi. Macam kat planet lain. Saya tak nak terus macam tu, saya minta maaf kat bapak. Alhamdulillah, Allah buka hati kami untuk saling memaafkan.

Sekarang da dewasa ni benda-benda 'dewasa' pun kongsi dengan bapak dan mak. Subhanallah, sweet sangat lah sebenarnya bila boleh berkongsi dengan diorang. Malu sudahhhh. Ehehehe...ni nak balik ujung minggu ni jumpa diorang, tak sabar dah! Okehhh..tu je.

Cane nak didik anak-anak zaman sekarang? Baca tarbiyatul awlad (sila search), dan aplikasikan dalam kehidupan. Didikan agama kena tekankan, perhatian dari mak ayah untuk anak-anak dari kecik lagi kena bagi. Jangan nanti bila da pijak kepala kita, baru nak rasa menyesal sebab tak didik elok-elok.


JOM UNDI HEADER SUNAH SUKA SAKURA DOT COM KAT SINI

8 comments:

  1. ayah adalah yg terbaik!^^

    mari2 singgah^^
    http://whenisaidsomething.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-bicara-kasih-ayah.html

    ReplyDelete
  2. salam singgah!
    begitulah kasih sayang dan pengorbanan seorang ayah..mmg tiada tandingnya!

    ReplyDelete
  3. Nadh sayang ayah nadh jugak.. ;)
    Salam singgah salam ziarah dari nadh..
    kita jadi anak soleh untuk Ayah ye. yang mendoakan kebahagiaan depa dunia dan akhirat..

    Nadh datang melawat ni.. ;)
    Budak Nakal

    ReplyDelete
  4. segmen ni bagus, tapi sebak nak buat... sayang papa lulu...semoga ibu bapa kita sentiasa dirahmati...

    ReplyDelete
  5. hhehehehhehe,part yang tidur kat luar tue betul

    nanti abah angkat nek bilik

    dah le due tingkat

    saje je

    hehhehheehhehe, tapi skunk biarkan aje

    nak angkat tak larat dah

    hehehheheheh

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad