BLOG ENCIK SUAMI

Friday, April 22, 2011

Macam Mana Nak Kurangkan Follower dan Elakkan Komen???


Sorang budak kecik bertanya...TAPIIIIIIIII, soklan dia terbalik dengan tajuk kat atas ni...

Wannnnnnn D: Jeneral, cane nak tambah follower? Nak gak follower ramai-ramai.

Jeneral SSS.com: Nape nak ramai-ramai?

Wannnnnnn D: Sebab best! Err...rasa lagi bersemangat nak berblog kalau nampak ramai followers.

Jeneral SSS.com: Nape kita follow blog orang lain?

Wannnnnnn D: Sebab blog diorang best, sebab blogger dia cun dan hemsem, sebab diorang follow kita gak, kita follow lah balik. Errr...

Jeneral SSS.com: Jadi???

Wannnnnn D: Sume saya kene jawab ke? Kan saya tanya Jeneral ni???

Jeneral SSS.com: Okeh, okeh...janganlah marah. Kang naik darah tu ha... Kan orang TU selalu cakap, entri kena mantap, selain dari blog yang mudah loading. Orang pun senang hati dan suka je, lepas tu diorang pun follow lah sebab lepas ni nak baca lagi entri best dari kita.

Wannnnnn D: Entri kena mantap? Nak mantap macam mana?

Jeneral SSS.com: Ikutlah, yang menarik hati, berinfo, tu kena buat kajian sikit, depends kat blog ang tu...nak buat blog macam mana.

Wannnnnn D: Tapi kalo diorang tak polo jugak?

Jeneral SSS.com: Adehhhh...banyak lagi, bukan takat hal entry tu je. Da buat entry, kena promote! Jangan pendam situ, rajin-rajin ping kat group blogger. Group blogger kan banyak kat luar nun, ping jangan ping saja, beramah-mesra sikit dengan diorang dalam tu, tau lah diorang blogger ni peramah rupanya, entry mesti peramah jugak.

Wannnnnn D: Oooo...kalo diorang tak datang?

Jeneral SSS.com: Diorang tak datang, jangan la ang sedih lak! Takleh paksa, tapi rajinkan untuk blogwalking, tinggal jejak kat komen or shoutbox orang lain. Linkkan entry kita kat situ. Kalo kita je nak harapkan orang datang blog kita, tapi kita tak gi blog orang lain, susah sikit lahh...lagi-lagi kalau kita masih baru.

Wannnnnn D: Erk! Baeklah, lepas ni saya akan rajinkan diri untuk berjalan-jalan.

Jeneral SSS.com: Jangan lupa!!! Rajin-rajin jugak join segmen, GA, atau contest ape-ape, dari situ orang akan mai blog kita, kenal blog kita...baru diorang tahu blog kita ada rupanya..."rajin join segmen budak ni, mesti selalu update, nak polo lahhh!" Kalau kita sendiri nak wat contest yang ade syarat kena polo blog pun ok jugak, tapi tak ramai yang gemar kena polo-polo ni...

Wannnnnn D: Takde masa lahhhh...

Jeneral SSS.com: Alasan!!! Balik nanti bukak NI!!

Wannnnnn D: Okeh, okeh...kalo komen lak? Cane nak tambah?

Jeneral SSS.com: Komen...hurmmm...entri kena menarik lah, tajuk kena best, isi kena mantap. Pastu cuba cetuskan persoalan dalam entri...errr...cuba klik SINI, lagi banyak info sal nak tambah komen kat entry.

Wannnnnn D: Ouhhhh...baeklah! Terima kasih Jeneral! Nanti saya hadiahkan sebijik bom nuklear.

Jeneral SSS.com: ERK!

Ni je yang mampu saya kongsikan, mungkin ada yang lebih tahu dan lebih berpengalaman, leh la share jugak...:)

Haaaa? Nak tau sape budak kecik tu? Jom serang budak kecik tu kat SINI.



12 comments:

aliarosli said...

sume akak cakap dak kecik

hahahhahhahah

Sunah Mohammad said...

@aliarosli

errr...hehehe...sume kecik lagi..

Izamir Ridzwan said...

IR jer budak besar

Mr. Kamikaze said...

jeneral woo.. hehe.. nice la entri ni.. dari atas sampai bawah skodeng dengan niat nak jadi silent reader.. dialog last tu buat sy kecundang.. rasa nk komen kat sini..

TERIMA KASIH!! :)

FasiHaH SupiaN said...

masuk mengadap jeneral!!

Sunah Mohammad said...

@Izamir Ridzwan

AHAHAH~ IR PUN KECIK HOKEYYY! TAPI MATANG..OKEHHH..BUDAK BESAR...

Sunah Mohammad said...

@Mr. Kamikaze

ERR...HEHEHE..TETIBA TERLINTAS NAK LINKKAN..SEBAB "! ERK !" :D

SAMA-SAMA..

Sunah Mohammad said...

@FasiHaH SupiaN

SENAPANG MANA SENAPANG?

Penyu said...

kak. saya pun nak polower jugakkkk.. :)

Sunah Mohammad said...

@Penyu

haaa...sila ikut tips di atas...:D

Bella Bell said...

wahh..dialog ni menarik la..ada tips..rajin plak kak sunah link blog bnyk2..bgos2..hehehe~~

^__^v

putERi-kAtEk said...

kak sun aje yang besar.... yang paling kecik PCB la kot..HAHAHAAHAHA....

banyaknye tips, tapi sebenarnya benda tu same aje kan? hurm.... pcb pun ckp benda yang sama, yang peliknya, soalan pun yang sama... huhuhu

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.