BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, April 10, 2011

Saya Tak Reti Nak Letak Link Dalam Komen


Link ape ni? Link entri? Link blog? Yup! Semua yang berkaitan. Ape-ape link yang kamu-kamu nak letak dalam ruangan komen, supaya nanti orang baca dia klik, terus gi url yang kamu letak tu. Tak payahlah dia susah-susah nak copy dan paste semula. Ade dua cara.

Pertama, dengan menaip seperti di bawah dalam ruangan komen...


Tapi leceh la kan asyik nak kene taip aje... Jadi, meh try buat ni pulak. Ni untuk pengguna Mozilla Firefox ye...diulangi, Musang Berapi sahaja. Yang selain tu, tak termasuk.

Mula-mula, klik Tools dan klik Add-ons macam kat bawah ni.


Then pilih option Get Add-ons, taip 'CoLT' dalam ruang search tu macam kat bawah dan tekan enter.


Then keluarlah Add-ons tadi tuuu...boleh baca ape fungsi CoLT kat situ. Iaitu untuk copy link and text as html. Klik Add to Firefox ye...


Lepas tu keluar satu window ni... Klik Install Now.


Bila dia da install, da complete, Firefox kene restart. Jadi klik Restart.


Bila da restart, tadaaaa...da ade da pun Add-on tu...


Bila da siap ade dalam Mozilla Firefox tu, da boleh start guna lah...macam mana? Macam niii...right klik kat mana-mana link, contohnya macam kat bawah ye...


Nampak tuuu? Copy Link Text and Location As > HTML Link. Nanti bila kamu nak masukkan dalam komen, paste je macam kat bawah ni...


Ayat PUSINGAN 9 : PALING PANTAS !! tu boleh tukar ikut suka ye...nanti bila kamu-kamu da publish komen, ia akan jadi macam ni...


Haaa...nampak tu? Kaler biru tu link yang boleh ditekan, bukan link yang kamu-kamu selalu main copy paste je tu. Huhuhu...macam ni, lagi senang orang nak terjah entri atau blog kamu disamping meningkatkan trafik jugak...:)

Faham dah? Ce try...terima kasih kepada kak Anastasyea yang bubuh entri ni kat blog dia dulu. :)



25 comments:

Cik Azizah said...

terbaik lah kak sunah! ni yang jijah cari ni..tapi leh guna mozila jer..kak sunah ade tutor macam ni guna chrome tak?? huhu

Miss Ran said...

gune crome!!!

aliarosli said...

alahhhhhhhhhhhh

malas nak bukak pakai musang berapi

lambattttttttttt

Sunah Mohammad said...

@Cik Azizah

install je kat mozilla, tapi boleh guna copy paste ni kat mana2...kat chrome, ie, opera, etc..:)

*47!k@# said...

wahhh!!terima kasih kak!!

NadiRah said...

ha!!!mmg dh lama nk tnye pasal ni...
tenkiu... =)

Citarasa Rinduan said...

sunnah--
baiknya hati kamu
terima kasih yer dik

AdyBudika said...

owhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

HAJAR hasan said...

tahnk you kak sunah!! senang la cara ni. saya cuba ya! ;)

forever love said...

bawu tahu... hihii

^^nu[dd]yra^^ said...

owh ....cam best...nnt nak try lah..

Cik Kamoo said...

thanks share tutorial nie!! sgt bagus ..

jom terjah

Mana Mungkin

Ana Montana said...

time kasih la share pasal nie..
ana dah putar2 pikir macam mana nak buat macam nie..

niesz said...

wah!senang nye..tp tu la..niesz tak guna mozilla..huhu..

KyêrulL said...

terima kasih... :D

Mutiara Bernilai said...

dear Saya Tak Reti Nak Letak Link Dalam Komen | Sunah Suka Sakura dot com

ni la yang along dok tanye ritu..
haha, rupanya copy as html :P

tengs!

Republic Aku said...

oic....biasa la orang baru....ngak tau apa2 seh...

Nini Mohd said...

hee~ senang jer nak letak link kat comment. selalu jer buat.
tapi yang kena install add-ons tu tak pernah la pulak buat. boleh la try lepas nih. :)

gadis melayu said...

tq kak sunah..^_^

testing
jadual exam dh kuar.....!!!!!!

najwa's said...

hehe thanks dear~ sangat berguna nih.

meh nak test jap :

♥ aku, mereka, kepah, dan kunci rumah ♥

... said...

as salam..
thanks
sangat berguna ;)

Cik Anita said...

Salam Ziarah.Nice info.

dah cuba buat. Kenapa tak boleh eh?
uwaa. dia kata Download error. :(

qin said...

k.sunah,1st time dtang komen ni..

dah lme cri bnde ni,tgok org rmai buat tpi xrti..msuk blog sis jmpe ni..thanx tau:)

bersama kak Es said...

testing 1 2 3.. http://www.sunahsukasakura.com/2011/04/saya-tak-reti-nak-letak-link-dalam.html

Sunah Mohammad said...

@bersama kak Es

macam salah..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.