Saya Tak Reti Nak Letak Link Dalam Komen


Link ape ni? Link entri? Link blog? Yup! Semua yang berkaitan. Ape-ape link yang kamu-kamu nak letak dalam ruangan komen, supaya nanti orang baca dia klik, terus gi url yang kamu letak tu. Tak payahlah dia susah-susah nak copy dan paste semula. Ade dua cara.

Pertama, dengan menaip seperti di bawah dalam ruangan komen...


Tapi leceh la kan asyik nak kene taip aje... Jadi, meh try buat ni pulak. Ni untuk pengguna Mozilla Firefox ye...diulangi, Musang Berapi sahaja. Yang selain tu, tak termasuk.

Mula-mula, klik Tools dan klik Add-ons macam kat bawah ni.


Then pilih option Get Add-ons, taip 'CoLT' dalam ruang search tu macam kat bawah dan tekan enter.


Then keluarlah Add-ons tadi tuuu...boleh baca ape fungsi CoLT kat situ. Iaitu untuk copy link and text as html. Klik Add to Firefox ye...


Lepas tu keluar satu window ni... Klik Install Now.


Bila dia da install, da complete, Firefox kene restart. Jadi klik Restart.


Bila da restart, tadaaaa...da ade da pun Add-on tu...


Bila da siap ade dalam Mozilla Firefox tu, da boleh start guna lah...macam mana? Macam niii...right klik kat mana-mana link, contohnya macam kat bawah ye...


Nampak tuuu? Copy Link Text and Location As > HTML Link. Nanti bila kamu nak masukkan dalam komen, paste je macam kat bawah ni...


Ayat PUSINGAN 9 : PALING PANTAS !! tu boleh tukar ikut suka ye...nanti bila kamu-kamu da publish komen, ia akan jadi macam ni...


Haaa...nampak tu? Kaler biru tu link yang boleh ditekan, bukan link yang kamu-kamu selalu main copy paste je tu. Huhuhu...macam ni, lagi senang orang nak terjah entri atau blog kamu disamping meningkatkan trafik jugak...:)

Faham dah? Ce try...terima kasih kepada kak Anastasyea yang bubuh entri ni kat blog dia dulu. :)

25 comments:

  1. terbaik lah kak sunah! ni yang jijah cari ni..tapi leh guna mozila jer..kak sunah ade tutor macam ni guna chrome tak?? huhu

    ReplyDelete
  2. alahhhhhhhhhhhh

    malas nak bukak pakai musang berapi

    lambattttttttttt

    ReplyDelete
  3. @Cik Azizah

    install je kat mozilla, tapi boleh guna copy paste ni kat mana2...kat chrome, ie, opera, etc..:)

    ReplyDelete
  4. ha!!!mmg dh lama nk tnye pasal ni...
    tenkiu... =)

    ReplyDelete
  5. sunnah--
    baiknya hati kamu
    terima kasih yer dik

    ReplyDelete
  6. owhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  7. tahnk you kak sunah!! senang la cara ni. saya cuba ya! ;)

    ReplyDelete
  8. owh ....cam best...nnt nak try lah..

    ReplyDelete
  9. thanks share tutorial nie!! sgt bagus ..

    jom terjah

    Mana Mungkin

    ReplyDelete
  10. time kasih la share pasal nie..
    ana dah putar2 pikir macam mana nak buat macam nie..

    ReplyDelete
  11. wah!senang nye..tp tu la..niesz tak guna mozilla..huhu..

    ReplyDelete
  12. oic....biasa la orang baru....ngak tau apa2 seh...

    ReplyDelete
  13. hee~ senang jer nak letak link kat comment. selalu jer buat.
    tapi yang kena install add-ons tu tak pernah la pulak buat. boleh la try lepas nih. :)

    ReplyDelete
  14. as salam..
    thanks
    sangat berguna ;)

    ReplyDelete
  15. Salam Ziarah.Nice info.

    dah cuba buat. Kenapa tak boleh eh?
    uwaa. dia kata Download error. :(

    ReplyDelete
  16. k.sunah,1st time dtang komen ni..

    dah lme cri bnde ni,tgok org rmai buat tpi xrti..msuk blog sis jmpe ni..thanx tau:)

    ReplyDelete
  17. testing 1 2 3.. http://www.sunahsukasakura.com/2011/04/saya-tak-reti-nak-letak-link-dalam.html

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com

Powered by Blogger.