TERBAIK DARI ENCIK SUAMI

Sunday, April 10, 2011

Saya Tak Reti Nak Redirect Blogspot ke Domain


Erk, da lama kan tak buat tutorial! Tiba-tiba di awal pagi yang sunyi dan hanya ada bunyi katek-katek-katek (bunyi tekan keyboard derr) ni, nak up entri tutorial pulak.

Ade ramai yang tanya, macam mana nak pastikan followers kita tak hilang bila da tukar ke domain dot com? Nanti followers tahu ke kita da tukar? Boleh dapat ke update dari kita?

Erm...untuk blogspot (BLOGSPOT JE YE...), memang ada option bagi readers terus ke blog kamu walaupun kamu da tukar kepada dot com. Caranya? Ni saya bagi terus dari awal kamu da siap beli domain ye...

Bila da siap beli domain, gi kat Settings.


Then dari settings tu klik pulak Publishing. Ha...akan nampak wajah macam kat bawah ni. Klik Custom Domain ye...


Dah tu, klik pulak option Switch to advanced settings macam kat bawah ni...


Lepas tu nampak tak yang ni...


Isi domain yang kamu-kamu da siap beli kat dalam kotak Your Domain tu. Jeling-jeling sikit bawah tu, ade kan dia mention......baca sendiri...! Tak nampak? Klik imej kat atas. Hehehe... Lepas tu yang lain tu biar je, isi word verfification, then Save Settings.

Keluar pulak yang ni...


Jangan lupa tick kotak tuuuu...takut nanti orang lupa taip 'www', tak jumpa lak blog kamu. Haa...untuk kat atas ni, kamu nampak kat ayat bawah kotak tu? 'The DNS record for your domain is not set up correctly yet. If you just bla bla bla...' Tu maksudnya, DNS setup untuk domain kamu belum siap sepenuhnya. Kalau menghadapi masalah camni, gi kontek kamu punya admin domain tu. Jangan segan-segan. Tapi kalau taknak hadapi masalah camni, gitau dia awal-awal masa beli domain tu, untuk setupkan sekali DNS. Lepas setel sume, isi lagi word verification sebelum Save Settings. Dah! Berdomain da kamu~

Jadi, lepas ni takyah risau kot-kot readers tak jumpa blog kamu yeeee...

Resakse berjanggut pun da tukar ke domain, youuuuuu~ klik www.kayif.com (nak kaif jugak!!!)



18 comments:

Miss Ran said...

errr ramai tuka domain..tggu pcm tuka dlu la=P

putERi-kAtEk said...

kenapa bunyi katek katek katek...hahahahahaha

nurcinta said...

kool.. tapi entah bila gi nak pakai domain.. :(

Faris Adli said...

wah..ramainya tukar domain..termasuk aku juga :-) dah malas nak pakai via.my pakai .com pula

Along Usop said...

bile la along pulak nak berdomain nih.. hmm... sape nak blanje?.. ngeheheheh..=p

xazryx said...

thx sbb bgtau !

mynameismy said...

my lum nak jadi domain lg...so simpan dulu tutorial ni.. heee

qasehraihan said...

akak xtaula bila nk bertukar domainnya..hoho

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/04/keseronokan.html

forever love said...

bulan 9 ngn 10 taw...

pastu atq nk akk buat kn boleh.?

Fiqas said...

teringin jugak la nk tukar domain..

syzwnsrwk said...

nice share.. ingatkan blog ni tak tukar domain lagi ke apa XD

Sunah Mohammad said...

@forever love

nape dua bulan? erm?

insya'Allah...buat sendiri. hahaha~ guro saje~

iniialahaku said...

domain oh domain...masih kekurngan kamapuan nk berdomain...

Izamir Ridzwan said...

baek ustazah.. hehehe

KyêrulL said...

HAHAHAHAHAHAHHAHA!! i dh buat benda niE.. terima kasih sebab promote blog I.. thank youuuuuu!! :p

Ismail N said...

wah bagus tips. thanks sbb sharing

aliarosli said...

buatkannnnnnnnnnn

... said...

as salam..
thanks ;)

haha. teringta fath pasal hosting2 ni.adei..apa cerita la beliau sekarang. jiwa kacau lagi kot?

Blogger Rajin Komen

Get this widget
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih dari Jeneral Sunah Suka Sakura dot com.