Saya Tak Reti Nak Redirect Blogspot ke Domain

April 10, 2011


Erk, da lama kan tak buat tutorial! Tiba-tiba di awal pagi yang sunyi dan hanya ada bunyi katek-katek-katek (bunyi tekan keyboard derr) ni, nak up entri tutorial pulak.

Ade ramai yang tanya, macam mana nak pastikan followers kita tak hilang bila da tukar ke domain dot com? Nanti followers tahu ke kita da tukar? Boleh dapat ke update dari kita?

Erm...untuk blogspot (BLOGSPOT JE YE...), memang ada option bagi readers terus ke blog kamu walaupun kamu da tukar kepada dot com. Caranya? Ni saya bagi terus dari awal kamu da siap beli domain ye...

Bila da siap beli domain, gi kat Settings.


Then dari settings tu klik pulak Publishing. Ha...akan nampak wajah macam kat bawah ni. Klik Custom Domain ye...


Dah tu, klik pulak option Switch to advanced settings macam kat bawah ni...


Lepas tu nampak tak yang ni...


Isi domain yang kamu-kamu da siap beli kat dalam kotak Your Domain tu. Jeling-jeling sikit bawah tu, ade kan dia mention......baca sendiri...! Tak nampak? Klik imej kat atas. Hehehe... Lepas tu yang lain tu biar je, isi word verfification, then Save Settings.

Keluar pulak yang ni...


Jangan lupa tick kotak tuuuu...takut nanti orang lupa taip 'www', tak jumpa lak blog kamu. Haa...untuk kat atas ni, kamu nampak kat ayat bawah kotak tu? 'The DNS record for your domain is not set up correctly yet. If you just bla bla bla...' Tu maksudnya, DNS setup untuk domain kamu belum siap sepenuhnya. Kalau menghadapi masalah camni, gi kontek kamu punya admin domain tu. Jangan segan-segan. Tapi kalau taknak hadapi masalah camni, gitau dia awal-awal masa beli domain tu, untuk setupkan sekali DNS. Lepas setel sume, isi lagi word verification sebelum Save Settings. Dah! Berdomain da kamu~

Jadi, lepas ni takyah risau kot-kot readers tak jumpa blog kamu yeeee...

Resakse berjanggut pun da tukar ke domain, youuuuuu~ klik www.kayif.com (nak kaif jugak!!!)


You Might Also Like

18 Comments

  1. errr ramai tuka domain..tggu pcm tuka dlu la=P

    ReplyDelete
  2. kenapa bunyi katek katek katek...hahahahahaha

    ReplyDelete
  3. kool.. tapi entah bila gi nak pakai domain.. :(

    ReplyDelete
  4. wah..ramainya tukar domain..termasuk aku juga :-) dah malas nak pakai via.my pakai .com pula

    ReplyDelete
  5. bile la along pulak nak berdomain nih.. hmm... sape nak blanje?.. ngeheheheh..=p

    ReplyDelete
  6. my lum nak jadi domain lg...so simpan dulu tutorial ni.. heee

    ReplyDelete
  7. akak xtaula bila nk bertukar domainnya..hoho

    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/04/keseronokan.html

    ReplyDelete
  8. bulan 9 ngn 10 taw...

    pastu atq nk akk buat kn boleh.?

    ReplyDelete
  9. teringin jugak la nk tukar domain..

    ReplyDelete
  10. nice share.. ingatkan blog ni tak tukar domain lagi ke apa XD

    ReplyDelete
  11. @forever love

    nape dua bulan? erm?

    insya'Allah...buat sendiri. hahaha~ guro saje~

    ReplyDelete
  12. domain oh domain...masih kekurngan kamapuan nk berdomain...

    ReplyDelete
  13. HAHAHAHAHAHAHHAHA!! i dh buat benda niE.. terima kasih sebab promote blog I.. thank youuuuuu!! :p

    ReplyDelete
  14. wah bagus tips. thanks sbb sharing

    ReplyDelete
  15. as salam..
    thanks ;)

    haha. teringta fath pasal hosting2 ni.adei..apa cerita la beliau sekarang. jiwa kacau lagi kot?

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com