BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, April 28, 2011

Teka-teki... Tiga Perkara...


Benda ape yang dilakukan dengan bersungguh-sungguh dianggap bersungguh-sungguh, dan yang dilakukan dengan bergurau (main-main) adalah dianggap bersungguh-sungguh?

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

"Tiga perkara yang dilakukan dengan bersungguh-sungguh dianggap bersungguh-sungguh, dan yang dilakukan dengan gurauan (main-main) akan menjadi sungguh-sungguh iaitu nikah, talak dan rujuk."

[Hadith Riwayat Ahmad, Abu Daud, Ibn Majah, al-Tirmizi dan al-Hakim]



22 comments:

AdyBudika said...

masih tak temu jawapan :(

Faris Adli said...

murtad pun walaupun dibuat main2 tetap dianggap bersungguh2kan?

Adam Zulhilmi said...

ape punye teka teki tu akak? adam baca pun dah pening..hehe

forever love said...

jap try translate hadis tue dari pahaman atq..

means.. ajk nikah macam main-main.. tapi bersungguh-sungguh...

ahaha.. tak paham da..

yad'z said...

susah teka teki ni.. huhuu

fRaMe+LenSeS said...

nice one.. :D peringatan sangat berguna.. :)

Solihin Zubir said...

main2 nk nikah, tp tetap nikah..
main2 lafaz talak, tp tetap jatuh talak..
begitu jugak dgn rujuk..

so, jgn wat main dgn suma tu..

camtu la kan? hehehe..

Miss Ran said...

teka teki yang hebat..tersirat...i like

FasiHaH SupiaN said...

simple, ringkas, tapi padat isinya..kan angah kan.hehehe

bersama kak Es said...

nikah, talak dan rujuk
berhati-hatilah kalau Sunah terpilih jadi pelakon ek...

aliarosli said...

jap, kalau nikah tue pun termasuk jugak ke?

emmmmmm,murtad? macam kawan dulu selalu cakap

''weh, ko murtad kelas ek?''


macam tue la, same gak ke?

Arpiiz said...

faham apa jawapan teka teki tu..^^

Akid azami said...

hm tul gak tu. Kalau yang aliarosli cakap tu mcm mana eh akak sunnah? nak tahu gak :D

z said...

okey,teka teki yg serius :)

NadiRah said...

oh...

... said...

as salam..
syukran =)

er..yang mengomen kat atas2 tak perasan ke..?

>__<"

Wan Gerrard said...

hehe faham2..xleh main2 perkara di atas :)

aji_bkp said...

cam kenal je sunnah teka teki ni.. hehe..bgus2..sebar2kan..dan slamat beramal

Citarasa Rinduan said...

sunnah

setiap hari kak ayu ajar umai mengaji..
kena ulang 3 kali
kena hafal 3 kali
kena tulis kembali 3 kali

moga, berjaya cara kak ayu terhadap umai..amin

Hansyirah Takezur said...

talak.. ramai orang wat talak sebagai perkara main2.
lps cerai, baru mnyesal..

Sunah Mohammad said...

@Faris Adli

@aliarosli

@Akid azami

murtad itu berlaku dengan tiga perkara, iaitu melalui kata-kata, perbuatan, dan niat.

dalam ketiga-tiga ni, murtad adalah berkaitan dengan Allah dan segala perkara tentangnya termasuk tentang Islam dan Rasulullah...

rujuk [myMasjid.com.my] Murtad : Definisi dan Huraiannya untuk maklumat lebih lanjut... :)

Sunah Mohammad said...

@Citarasa Rinduan

insya'Allah kak...:)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.