BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, May 5, 2011

Jeneral...KOMBAT 1511H


Nape guna jeneral?

Blogger pertama yang tahu tentang jeneral ni adalah pemilik blog Potret Achu (blog dia pun polkadot macam saya~~) Sebab ape? Sebab dia rajin skodeng. Terkejut saya satu masa dulu, bila ade komen kat entri tu dari dia. Dan dia mula panggil saya jeneral disebabkan entry tu.

Maka, terus lah lekat Jeneral Sunah Suka Sakura dot com @ Jeneral SSS.com tuuu... Tapi, tapi, tapi...!!! Ada kisah lain lagi di sebalik jeneral...

Faisal Tehrani. Mungkin di kalangan blogger, tak ramai yang kenal. Melainkan kalau kamu peminat novel fiksyen Islamik yang menggunakan bahasa falsafah tinggi, kadang-kadang bahasa klasik purba...perghhhhh! Dulu kan, saya memang susah nak faham novel-novel dia yang bergenre klasik. Bahasa lama tuuu...tapi lama-lama saya terbuai dan terikut-ikut sekali. Kawan-kawan lain pun yang terjebak dengan karya FT, turut kena sampuk! Erk!


Mendengung, menjunam, menyengat. Lebah sempat mengodekkan ekor, merenung sebelum terbang. Tuan presiden rebah, kejang, terus koma.

Kombat 1511H. Ini zaman depan, tahun 2087 Masihi, yang menuntut perang cara teknologi.

Bio-bots lipas dan belalang, melitup langit dalam awanan aneh. Mengepak, menyerak gelombang. Satelit kucar kacir, komputer huru-hara, radar kacau-bilau.

Cyborg, cypher, sarcos, Ababil, Mikraj, hidrogen sianida, mikrob pemakan logam, laser, segala macam lagi yang dipacu teknologi, teknologi, teknologi.

Syarifah Nusaybah, dia hartawan global, strategis licik yang jasadnya sentiasa diburu peluru, yang tahu kejayaan harus dibina dengan teknologi, bahkan bersungguh-sungguh percaya, kejayaan yang puncak adalah dengan futuwwah.

Etika yang mencuci jiwa, memperteguh roh : Bahawa manusia adalah semata-mata hamba Tuhan. Semata-mata. Dari SINI, boleh juga baca di SINI.


Salah satu karya FT yang saya sangat suka adalah KOMBAT 1511H. Cerita tentang peperangan antara Islam dan Amerika. Pihak Amerika nak menyerang Madinah dan Makkah. Tetapi Allah memelihara Makkah dan Kaabah. Dengan tentera-tentera Islam pimpinan seorang jeneral bernama Nusaybah, dan teknologi-teknologi moden masa depan, mereka berjuang mempertahankan Makkah. Jeneral Nusaybah. Yup, hanya watak di dalam sebuah novel fiksyen, tapi perwatakannya menawan hati saya. Dari situ, kalau ade yang perasan, kat info profile FB saya, ade tulisan mengenai Jeneral Nusaybah. Satu impian? Mungkinkah akan terlaksana? Wallahu'alam.

Dan hari ni, nape saya tiba-tiba bercerita tentang ni? Cuba tengok gambar kat bawah...

Terima kasih kat seseorang yang tolong printscreen... :)

1511

Terima kasih kepada 1511 orang manusia yang terdetik hati nak follow blog tak seberapa ni... :)

Jangan lupa undi Strawberry Cheesecake yang sedapppppppppp sangat kat SINI yeeee~


12 comments:

aliarosli said...

oh, baru tahu apa kaitan antara cerita dengan follower

oh, tahniah ea kak, tapi payah gak nak paham

bersama kak Es said...

Jeneral SSS terkenan dengan 1511 Hijrah Kombat...

~Jeneral tuuuu..bukan calang2 okeh.

Salim Harmanain said...

1511 novel feveret sy time skola dlu kak..bce 3-4 kali hihih

pearl jade said...

waaa...suka gak FT..
akk ada buku ni tp x bc lagi..hehe
sweet no follower tu..
sun bce ke buku2 bru FT


sje nk letak link entri br..hehe
http://pearl-jade86.blogspot.com/2011/05/doa-solat-istikharah.html

Izamir Ridzwan said...

byknya tentera dia

fRaMe+LenSeS said...

cam kena cari ja.. hehehe

Pembawa_Wacana said...

Ni tentera Panji Hitam nih..he he he

putERi-kAtEk said...

oooo bru paham....

puteri rimba said...

saya juga peminat Faisal Tehrani...baru habis baca Tunggu Teduh Dulu untuk kali ke 12...

mynameismy said...

hye jeneral...!

Fakhrul1409 said...

heheheh..ni la yg sunah cter kan kat fakhrul ritu ea?

suhaili sarif said...

hahaha..akk google entry lama awk
rupanya akk penah komen sini tp komen sbb novel FT je
hmm..br jumpa jeneral sss tp asal usul xtau lagi.aiyaakk,..
kena stalk lagi nie.hehe

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.