BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, May 17, 2011

Masa Lalu Saya Untuk Kamu...


return to the past by =Miss-Nefer on deviantART

Setiap orang ada pengalaman dalam hidup.

Tak kisah lah pengalaman dalam mana-mana perkara pun, pahit, manis, masam, masin... Setiap pengalaman yang dilalui tu kadang-kadang sesuatu yang merumitkan, sesuatu yang sangat sukar untuk kita lepasi pada masa tu... Pengalaman pertama kali kemudiannya menjadi pengalaman kedua kali, ketiga kali, keempat kali dan seterusnya. Dan mungkin jee itu pengalaman pertama dan terakhir kita bila perkara yang dilalui tu sesuatu yang kita tak nak lalui lagi untuk kali kedua. Pengalaman yang macam mana tu? Mesti la yang tak berapa nak best kannn...

Tapi... Tak kira lah pengalaman yang pahit, manis, masam atau masin, sedar tak sedar pengalaman ni mematangkan kita. Kita jadi orang yang boleh berkongsi dengan orang lain melalui pengalaman kita. Akhirnya dengan pengalaman kita tu, kita boleh tolong orang lain yang mengalami situasi yang sama macam kita dulu.

Past Present Future by ~culacino on deviantART

Yup, yang lepas biarlah berlalu... Ambil hanya mana yang boleh kita pegang untuk masa sekarang dan masa akan datang...

Jadi, bersyukurlah kerana ada memori tentang pengalaman masa lalu... Tapi jangan simpan untuk diri sendiri saje, kongsilah dengan orang lain... Moga semua dapat manfaat dari pengalaman kita... :)

P/S: Jangan lupa undi jiran saya di SINI dan SITU. Terima kasih... :)


9 comments:

bersama kak Es said...

pengalaman lepas menjadikan kita lebih dewasa..walaupun tetap comel cam sunah :D

cik heroin said...

penglman mrupkan guru trbaik !

Cik Sue said...

pengalaman menjadikan kita lebih kuat menempuh hari2 mendatang...

mas saari said...

belajarlah dari pengalaman, kita akan lebih matang!

fRaMe+LenSeS said...

Dari pengalaman tu y tunjukkan siapa kita sekarang ni. :D

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

budak kacamata said...

yess..u re right..bersyukurlah kerana kita ada memori masa lalu..setuju 110%

senyumSOYA said...

syukur diberi pengalamn untuk perbaiki diri.. ^^!

FasiHaH SupiaN said...

pengalaman mematangkan kita...

misz aisya said...

nice entry. short and sweet.

apa yg berlaku adalah satu ujian utk mematangkan diri. Janji Allah tak pernah salah: setiap yg berlaku pasti ada hikmah..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.