BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, May 24, 2011

Sebarkan Benda Betul... Tak Salah Kan?


Kat Secret Recipe pun ade nasi... Imej SINI.

Makanan ruji rakyat Malaysia adalah nasi.

Ya, betul tu. Tak salah langsung. Tapi tak pula bermakna tak boleh makan kek. Dan tak bermakna kehendak yang satu tu tak boleh ditunaikan langsung melainkan memenuhi keperluan semata-mata.

Bila saya sebarkan maklumat tu, maksudnya saya dapat maklumat yang saya yakin dah betul-betul betul (3 kali betul) dari pihak tu sendiri. Bukan saja-saja nak sebarkan benda yang was-was lagi. Sebab tu saya letakkan link ke site-site tertentu. Untuk kamu klik dan tengok sendiri, bukan sekadar nak menambah pageviews dan trafik mereka (kononnnn lahhh, pernah ada yang cakap macam ni... Hehehe~).

Saya rasa tak salah pun kalau nak sebarkan kepada yang lain yang belum tahu. Yang rasa mengidam kek tiba-tiba, yang tak tau buat ciskek sesedap New York Cheese, diorang pun makan nasi jugak... Takde la hari-hari makan kek... Melainkan diorang keje kat kedai kek... Hehehe... Kalau benda tu salah, insya'Allah saya sendiri jugak akan tarik balik entri tu dan buat entri baru.

Saya sendiri pun dah lama sangatttttttttttt tak makan kek Secret Recipe tuuuu... Sejak dah jumpa ciskek PCM. Hehehe...

P/S: Kalau rasa was-was, memang patut ditinggalkan.


13 comments:

PinKy MoMMa said...

huh ada yg cakap sunah nak tambah trafik ke?
adehhh entry sebelum ni adalah perkongsian yg patut dikongsi bersama ;)

apa pun mmg kita kena yakin dgn apa yg buat..hurmm yg x nak makan tu tak perlu kot nak cakap itu la ini la..yg penting kita yakin benda tu halal..ada black & white dah cukup..kalau pihak tersebut masih menipu..itu dia yg tanggung ;)

Sunah Mohammad said...

@PinKy MoMMa

dulu, dulu, dulu ade la jugak kata kalo saya bubuh link kat entri, saja nak tambah pageviews..kali ni saya bagi link ke orang lain ni...adehhh...

CikAizA said...

betul x salah... tapi masa Aiza jadi cikgu tadika dulu... anak2 murid aiza banyak buat birthday party pastu order secret recipe.. tu lah... bila dah was2... baik jgn makan... walau apa pon... keek2 kat SR... mmg power...

Faris Adli said...

makan kat kedai makan kat tepi jalan je lagi baik..boleh bantu bangsa sendiri..tak pun masak sendiri...

agak aneh bila kita marah kerajaan naikkan harga gula, harga minyak, tapi kita berbelanja pada yang tak perlu..

makan itu satu keperluan tapi makan benda2 yang mahal itu kehendak..

Ujang9897 said...

bagus..


org kata nk tmbah PV tu mesti dia jeles..hee


nasib baik baca artikal ni..kalau tak dah igt SR tu tak halal..=)

... said...

as salam..
adei..sampai begitu sekali yang berkata?
sabar je..
mungkin pada pihak yang berkata tu tak benar. bagi kita yang dah tahu dai sumber yang sahih, perbetulkan persepsi mereka.

lagipun, kita bergantung kepada mereka yag arif bab2 menentukan halal haram. teknologi makin casnggih. makin banyak yang cuba diharamkan dari yang halal.wallhu'alam..

Fakhrul said...

awk..awk..awk..awk dah wat sy lapar..huhuhu...

mad khaz said...

yup. betol tu kak sunah.

was-was, baik elakkan terus.

=)

JIJI YU said...

makan ni mmg kena jg la..darah daging tu..pas tu jadi zuriat plak

Miss Ran said...

siapa cakap ni

em tak slh

kalo dah shih kan

kalau was2 jgn makn

buat sndiri lg best...

nk ciskek!

azila said...

Alhamdulillah..asalnya risau gak k.zla kalo betulla kek kat SR tu xhalal, sbb kitorang ni pengunjung setia SR sunah..ni kes nak baking kek malas kan.Tq atas info ni..pasni dah bleh p makan tanpa rasa bersalah dah:)

Syafiq Salim said...

Aah, memang tak salah pun sss,

kalau perkara/makanan tu syubhah,

lebih baik tinggalkan jerk.. :D

bersama kak Es said...

benda halal kalau was2 pun dah jadi tak halal.

banyak yang halal kalau masih was2 dgn yang ini..

sebaran yg baik spy org tak was2

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.