BLOG ENCIK SUAMI

Friday, May 27, 2011

Semua Orang Berusaha...


sky of many hues.. by ~sugarbearkitty on deviantART

Ye, semua orang.

Orang yang nak capai sesuatu dalam hidup dia, mesti akan berusaha untuk capai benda tu. Tak kira lah benda besar atau kecik, susah atau senang, pasti akan berusaha untuk dapatkannya.

Contohnya kalau nak berdiet atau nak kuruskan badan. Seseorang tu letak target, lima bulan akan datang berat badan dia akan turun 10 kg. Maka dia berusaha untuk turunkan. Tapi kenapa di hujung bulan kelima tu berat badan dia tak turun-turun jugak?

Ada yang nak jadi tough sikit dari sekarang. Nak tambah dari 1 pax kepada 6 pax, bagi ketul-ketul macam abang Fahrin. So, dia mula berusaha untuk gi jogging dan gi gym setiap petang. Tapi kenapa walaupun setelah berbulan-bulan lamanya dia buat, masih kecik macam tu jugak?

Ada yang target nak hafaz 1 juzuk al-Quran seminggu. Dua minggu dua juzuk, sebulan 4 juzuk. Kemudian dari 1 juzuk seminggu jadi 1 juzuk sehari. Wahhhhhhhhhhh! Bestnye kalau dapat hafaz 1 al-Quran sebulan! Tapi... Kenapa dah dua minggu berlalu, tapi masih sangkut kat juzuk pertama jugak?


Istiqamah. Berterusan.

Semua orang berusaha, tapi tak semua orang istiqamah! Usaha tu bersungguh-sungguh dan begitu berkobar-kobar masa awal-awal je, lama-lama jadi pelan, macam kete nak habis minyak... Then, tinggal sikit-sikit. So, ce tanya diri sendiri, macam mana nak berhasil?

Sama jugak macam berblog...


24 comments:

Faris Adli said...

ada orang nak buat blog hari ni buat blog besok nak 10000UV tapi usaha takde.....

Dayana AZ said...

suka bila kak sunah kasi tazkirah cmni , hikk3 :D

JIJI YU said...

kekadang tak sumem benda yg kite nak menjadik kalopon dgn usaha yg berlipat kali ganda..tapi kite kena sentiasa bersangka baik dengan YANG MAHA ESA..sebab die tau ape yang terbaek buat kite..die takkan mensia siakan kita..cam kata2 kat header ko tu..

Sunah Mohammad said...

@Faris Adli

tu memang selalu berlaku....

Sunah Mohammad said...

@Dayana AZ

harapnya ada manfaat yang boleh diambil... :)

Sunah Mohammad said...

@JIJI YU

aha, yang tu betul... sangat betul! DIA Maha Mengetahui akan segala sesuatu... :)

bersama kak Es said...

buatlah yang terbaik dan habis baik..
lepas tu tawakkal.

dan
REDHO :)

mcm ni lah said...

sedang berusaha bagi kentut jadi wangi ermmmmm,.. larikkkk

Sunah Mohammad said...

@bersama kak Es

redha menjadikan kita tak kecewa bila apa yang kita nak kita tak dapat...kan kak es?

Sunah Mohammad said...

@mcm ni lah

hahahahahah! boleh keee???

mas saari said...

nice entri...i like!

usaha tanpa doa dan tawakal adalah sia2...

Ujang9897 said...

wow.....=) best2

nak D.U.I.T kena

Doa Usaha Iktiar Tawakal

nazirulhazwan~ said...

entry sunah sume den suke<--ayat kipas.haha

Sunah Mohammad said...

@mas saari

yup, betul tu.. kadang2 kita lupa nak berdoa bila da berusaha..

Sunah Mohammad said...

@Ujang9897

wahhhhhhh... baru tau sal D.U.I.T tu.. hehehe..

Sunah Mohammad said...

@nazirulhazwan~

ape ke hey ang ni??? tiba2 komen camtu..ke laut, ke laut!!! hahahahhahahaha~

Heidi Shafiq said...

istiqamah tu penting.. :)

Belog MTT said...

Rezeki takkan datang bergolek tanpa usaha..Takdir memang dah tertulis untuk kita jadi begitu tapi kita masih boleh iktiar agar menjadi yang terbaik untuk diri sendiri.. :)

Nice entri sis.. :)

Sunah Mohammad said...

@Heidi Shafiq

yup... :)

Sunah Mohammad said...

@Belog MTT

nice komen jugak dari MTT... :)

RedVixen said...

:D nasihat yang berguna. thanks :)

Mylady said...

cakkkk...:-)..akak suker posting nih..thanks sebab posting ni mengingatkan akak untuk terus berusaha agar mencapai apa yang diimpikan....

mama comel said...

btul kak..saya sokong..sekarang pun saya tengah berusaha nak keluar kereta sebab nak bagi kehidupan yang lebih selesa tuk Aishah...betul ckapa suami, sampai bila nak naik motor je..takpelah, sabar n usaha berterusan akan membuahkan nikmat..sakit2 dahulu, senang2 kemudian..rezeki anak ada di mana2..


doakan saya ye kak,,

fRaMe+LenSeS said...

setuju dengan Boss.. :D

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.