Bahaya Memendam Perasaan!


Hahaha... Okie, okie...

Tak kisahlah kamu lahir bulan mana ye. Itu just pemerhatian...

Sebab diorang ni pun mengaku sama macam tu...

Gadis Melayu

Cik Pulau

Dua-dua blogger kat atas ni adalah kembar saya tak sama tahun. Hehehe... Jadi, tak mustahil lah sama kannn?

Yang lahir bulan lain tu pulak...dan rasa ada macam sama-sama tu, kamu-kamu rasa ok ke dengan sifat cam ni?

Ada komen-komen dan pandangan menarik dalam entri tadi tu...

Kei Seichi

Kak Mas Saari

AJ

Orang lain mudah ambil kesempatan ke atas orang macam ni? Sebab dia jenis yang tak kisah disusahkan ye? Tapi jangan lupa, setiap orang ada tahap kesabaran dia. Sebab saya pernah tengok seorang sahabat yang sangat tidak kisah membantu orang lain (kerana dia tak mampu menolak walaupun dia sendiri sangat sibuk), lama-lama dia jadi tak tahan dah...dan mula berusaha untuk menolak mana yang dia tak mampu.

Sifat memendam perasaan berbahaya kepada empunya badan. Boleh makan dalam dan boleh sebabkan sakit jiwa. Erk! Ehehe... Alhamdulillah, setakat ni tak de mental illness lagi. Tapiiiiiiiiii! Sangat betul ape yang dikata tu. Orang yang suke memendam ni, tak mustahil akan dapat tekanan melampau kalau simpan lama-lama sangat sorang-sorang.

So, penyelesaiannya? Cari orang untuk luahkan. Saya baru perasan, kadang-kadang saya luahkan juga bila da tak terbendung. Tapi dengan sahabat-sahabat yang rapat dengan kita la, yang boleh kita percaya. Ape guna sahabat kalau tak meminjamkan bahu dan telinga kan? :) 

21 comments:

  1. pinjamkan mata dan jari tak de ke?

    ReplyDelete
  2. kalau gitu...
    i'll be your shoulder to cry on , lah :)

    ReplyDelete
  3. saya pown nak jadi shoulder jugak ;)
    kite tergolong dalam ketegori tue kak..hehe

    ReplyDelete
  4. alamak.. tak terbaca la entry sebelum nie.. ehhehe

    ReplyDelete
  5. mekasih sunah!

    akak pendengar yg baik! sudi pinjamkan telinga...hehehehe

    ReplyDelete
  6. lepaskan....walaupun hanya pada awan....-hlovate

    ReplyDelete
  7. whoaaa.. betoll.
    memang sakit memendam rasa.
    that's y slaloo luahkan kat mak and member rapat.. hee~

    ReplyDelete
  8. saya juga jenis pendam perasaan.. tapi bila da sampai kemuncaknya, saya sendiri yang nangis.

    kalau rasa kena pijak kepala tu terpulang pada diri sendiri samada dia pikir dia kena buli ataupun dia ikhlas membantu.. :)

    ReplyDelete
  9. boleh makan dalam ? hik3.. bahaya tuh.. silap aribulan sakit ati.. :)

    ReplyDelete
  10. hehe. setuju!

    kena luah, bahaya. tapi hati-hati juga bila meluah, sebab takut disalah ertikan :)

    ReplyDelete
  11. kite jenis pendam, hukhuk

    selagi kite boleh tahan, kite akan tahan~

    ReplyDelete
  12. ntah, rsa cm xbrani nk luahkan perasaan kt sesapa.. urm... tp blh dgr mslah org & insyaAllah akn di zip seketat ketatnya!

    ReplyDelete
  13. bagaimana harus luahkan perasaan jika tiada manusia yang sudi mendengar

    ReplyDelete
  14. parents saya bagi saya bermaksud "kesabaranku"..sebab tu la sabar je..tapi kalau tak dapat sabar lagi memang meletup kalah gunung berapi..haha

    ReplyDelete
  15. jenis pendam, tapi kalau dah sakit sangat all out jugakk. at least menangis tak sampai lah nak share dekat orang, tak suka :(

    lama tak komen kat sini ^^v peace

    ReplyDelete
  16. naseb le adek aku tak brblog..ehhe

    ReplyDelete
  17. kna pndai pilih owg klu nk luahakan perasaan.. kang silap p luah ,xpasal2 owg 2 p jaja apa y sis luahkan 2... cra terbaik luah je kt blog.. xda spa y taw owg y kita mksud 2 kn ..=)

    ReplyDelete
  18. uhuk2.. terbatuk sketika.. diri ini lelaki pemendam.. ahakz..

    ReplyDelete
  19. Pinjam bahu & telinga?

    Pinjam duit sama la!

    ReplyDelete
  20. yg mana perlu ckp kita kena ckplah, tp klu soalnya hti suka pendam..huhu...maybe sbb kaunselor kot, tahu la nk motibasi diri skit2, tp kadang2 x juga..;)

    ReplyDelete
  21. Manusia yg suka pendam perasaan ini saya gelarkan manusia span (sponge) tapi bukan sponge bob ya. Span ni serap je semua, tapi lama-lama bila dah penuh memang dah tak dapat serap dah... terus je melimpah keluar.. saya pun kategori manusia span (sponge) :)....

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi?

Terima kasih tinggalkan komen~ ;)

Powered by Blogger.