BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, June 25, 2011

Bila Hati Terluka...


rainy heart by ~ravis-sante on deviantART

Bila hati terluka...

Kecewa kerana cinta, kecewa kerana kerjaya, kecewa kerana akademik, kecewa kerana keluarga, kecewa kerana sahabat, kecewa dengan hidup... Rasa remuk redam di jiwa, amarah apatah lagi, membuak-buak membakar perasaan... Belum ditambah dengan rasa pilu dan sebak kerana dikecewakan... Yang bernama nafsu lebih berkuasa saat terluka...

Bila kita kecewa...

Kepada siapa dulu kita mengadu? Banyaknya kita mengadu di wall-wall Facebook, melepaskan geram di blog-blog, bercerita dengan teman paling rapat mungkin... Masa ni kita sering terlupa adanya yang lebih berhak mendengar luahan hati kita... Adanya yang lebih berkuasa untuk menghilangkan rasa gundah di hati kita...

Allah sentiasa ada...

Bila kita gembira, bila kita bersedih, bila kita kecewa, Dia sentiasa ada... Tapi kenapa kita selalu terlupa dengan Dia? Sedangkan tiada yang memberi kita 'ilham' untuk mengadu di wall-wall Facebook, menulis di blog-blog dan kawan-kawan untuk mendengar, selain Dia... Yang memberi kita semua itu Dia, tapi jarang pula kita sujud lama di atas sejadah berkongsi rasa, bermunajat pada waktu dinihari untuk berbicara tentang seribu kisah yang berlaku pada hari yang lalu, kita lebih mengharapkan yang lain dari Dia... Lebih senang dengan yang lain dari Dia...

Muhasabah bersama, mungkin kita sudah semakin jauh dari Dia hingga kadang-kadang kita jadi begitu kecewa kerana tiada rasa redha kepada Dia... "Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram." [ar-Ra'd: 28]


17 comments:

Iffah Afeefah said...

mengingati Allah...

suke y last tu

alif ismail said...

salam..

betul tu...

ramai yang kecewa akan buat benda2 yang bukan2... padahal Allah tu sentiade je ade ngan kite setiap masa kan..

waRDah a.k.a QiQi said...

kita slalu terlupa...

terlupa pada si Dia yg setia menjadi pendengar pada keluh-kesahnya kita...

astaghfirullah.....

sergeant keroro said...

betul tu :)

Pojiekyra said...

ingati Allah ketika susah dan senang..kerana Allah akan sentiasa menemani umatNya:) tenangkan hati dengan bersujud dan mengadu padaNya :)

Chegu Zubir said...

hanya Dia tempat terbaik utk kita mengadu...

jom singgah
Kejar Iklan Nuffnang: Tips

Jer ... said...

tol tu , ramai yang lepas geram kat facebook . macam nak curi perhatian orang . nice entri :)

bonda_tie said...

cinta Allah adalah abadi....

putERi-kAtEk said...

sukeee.... :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

jangan juga cuma ingat Allah bila dibagi ujian . tapi bila masa gembira , hu ha hu ha sana sini ..

FasiHaH SupiaN said...

"Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenteram." [ar-Ra'd: 28]

:)

al_hakim said...

Allah tempat kita mengadu dan memohon..=)

Chegu Zubir said...

hanya Dia lebih mengerti
jom sertai
Komen Entry dan Dapat Ganjaran

Wani said...

selalu ingat Allah kan .
:)

tamlegend said...

kat fesbuk tu masa mula2 jer...kat blog pun sama. sebab mmg ikut teorinya org kecewa ni byk idea nak dicurahkan....

efa nur said...

terbaik lah kak... :)

thanx 4 sharing :)

JIJI YU said...

bile kite terlalu kecewa terkadang kita melupakan yang maha kuasa..

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.