Friday, June 17, 2011

Saya Tak Reti Nak Edit Notification Group Facebook


Tutorial lagi! Kali ni timbul idea lepas kakakecik mintak upkan entri. Ok gak kan~ Hehehe...

Pening dengan notification yang mencanak-canak kat Facebook? Kalau kamu-kamu join banyak group di Facebook, tak mustahil notification kamu tak putus-putus. Sampai nak menaip komen pun takleh dah (sebab tak nampak nak taip ape, terlindung di sebalik notification tu!) Sampai ade yang leave group sebab nak kurangkan notification (saya la tuuu...lepas tu baru tau boleh edit notification! Aiyak! Lepas ni join balik!)

Ok, mula-mula sekali gi kat group kamu. Contohnya saya amek kat group Kami Blogger Utagha niii.. Lepas tu gi kat Edit Settings macam kat dalam gambar kat bawah.

Edit Settings

Lepas tu dekat option Notify me when, boleh pilih sama ada nak ada notification bila ahli group ada post atau komen, ahli group post saje, kawan saje yang post atau nak post yang kamu subscribe saje~~~ Kalau nak edit email setting lak, takmo email leh untick kotak email setting kat bawah tu pulak.

Edit notification setting kat sini

Lepas dah buat, Save settings. Dahhh... Sah sunyi sepi lepas tu! Melainkan kalau kamu sendiri yang post atau post-post yang kamu subscribe, yang tu kamu akan dapat notification. :)

Jadi, boleh kurangkan pening kepala yeee... Ce try!

Thanks Iffah yang gitau benda ni~

26 comments:
Write Comments
  1. yehaaaaaaaaaaaaaaaaa.akakecik akan buat...kbu dah..tgl group lain

    ReplyDelete
  2. yeayyyy...best!
    nak cubalah kejap lagi...mmg pening pun tgk noti-noti tu..

    ReplyDelete
  3. ye sme2..tp yu tak tunjuk gamba tekan always kepada never hehe

    ReplyDelete
  4. @Miss Ran

    sebab i memang suh always untuk grup2 blogger...senang nak ping! hahahah~

    ReplyDelete
  5. ahaa...nak try gak lah...hari2 on fb bnyk sgt notificationnya...

    ReplyDelete
  6. tips nak buat blog pakai blogspot ada tak? pandai pakai wordpress je..hahahaha..

    tutorial ini amat berguna..tapi kalau rajin explore fb mesti jumpa setting ni..tak perlu tutorial

    ReplyDelete
  7. nice tips dik.. ari tu puas akak cari cam ner nak buat, apstu akak godeh-godeh, akhinya dapat jalan dier

    ReplyDelete
  8. nice ~ (^^,)

    Geng KL GANGSTER datang meLawat Geng jugak! hehe (^^,)




    http://themrizzo.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. tq berkongsi ilmu ye adik cumil...akak comot mmg pening gak , susah nak komen..hehe

    ReplyDelete
  10. yeaa..lepas ni notification dah tak penuh dah..hehe

    ReplyDelete
  11. yg ni pun boleh buat.. lagi tak pening hehe..

    --> http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/06/peti-inbox-email-penuh-dengan.html

    ReplyDelete
  12. saya pun ade buat macam ni kak sunah,banyak giler group blogger saya fitarik masuk @_@

    ReplyDelete
  13. kak angah da wat da cm 2....hehehhe

    ReplyDelete
  14. saya tak kisah kak sunah, hehe XD

    redah je semua :P

    ReplyDelete
  15. okeh.. kak sunah mmg rajin buat tutorial.. hehe~

    ReplyDelete
  16. dah buat..
    PW pernah ajar dulu.. lalala~

    ^^,

    ReplyDelete
  17. hehee.. nice tips pada yang tak tau tu.. kesian dierang pening kepale.. hehe

    ReplyDelete
  18. hehehe..dah lama buat macam ni..heheh.. kalo dak sesak pala otak tengok noti..hihi

    ReplyDelete
  19. ada setence je yang yaya buat macam ni.. hee

    ReplyDelete
  20. awwwwwwww,BANGGA! THANX KAK SUNAH *walaopon xdak ketan,rasa nk bangga jgk*

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com