BLOG ENCIK SUAMI

Friday, June 17, 2011

Saya Tak Reti Nak Edit Notification Group Facebook


Tutorial lagi! Kali ni timbul idea lepas kakakecik mintak upkan entri. Ok gak kan~ Hehehe...

Pening dengan notification yang mencanak-canak kat Facebook? Kalau kamu-kamu join banyak group di Facebook, tak mustahil notification kamu tak putus-putus. Sampai nak menaip komen pun takleh dah (sebab tak nampak nak taip ape, terlindung di sebalik notification tu!) Sampai ade yang leave group sebab nak kurangkan notification (saya la tuuu...lepas tu baru tau boleh edit notification! Aiyak! Lepas ni join balik!)

Ok, mula-mula sekali gi kat group kamu. Contohnya saya amek kat group Kami Blogger Utagha niii.. Lepas tu gi kat Edit Settings macam kat dalam gambar kat bawah.

Edit Settings

Lepas tu dekat option Notify me when, boleh pilih sama ada nak ada notification bila ahli group ada post atau komen, ahli group post saje, kawan saje yang post atau nak post yang kamu subscribe saje~~~ Kalau nak edit email setting lak, takmo email leh untick kotak email setting kat bawah tu pulak.

Edit notification setting kat sini

Lepas dah buat, Save settings. Dahhh... Sah sunyi sepi lepas tu! Melainkan kalau kamu sendiri yang post atau post-post yang kamu subscribe, yang tu kamu akan dapat notification. :)

Jadi, boleh kurangkan pening kepala yeee... Ce try!

Thanks Iffah yang gitau benda ni~


26 comments:

aDisH.sHidA said...

yehaaaaaaaaaaaaaaaaa.akakecik akan buat...kbu dah..tgl group lain

al_hakim said...

benda ni pun nak cite.=P

mas saari said...

yeayyyy...best!
nak cubalah kejap lagi...mmg pening pun tgk noti-noti tu..

Miss Ran said...

ye sme2..tp yu tak tunjuk gamba tekan always kepada never hehe

Sunah Sakura said...

@Miss Ran

sebab i memang suh always untuk grup2 blogger...senang nak ping! hahahah~

mama comel said...

ahaa...nak try gak lah...hari2 on fb bnyk sgt notificationnya...

Faris Adli said...

tips nak buat blog pakai blogspot ada tak? pandai pakai wordpress je..hahahaha..

tutorial ini amat berguna..tapi kalau rajin explore fb mesti jumpa setting ni..tak perlu tutorial

Isteri Encek Bard said...

nice tips dik.. ari tu puas akak cari cam ner nak buat, apstu akak godeh-godeh, akhinya dapat jalan dier

Mr iZzo (^^,) said...

nice ~ (^^,)

Geng KL GANGSTER datang meLawat Geng jugak! hehe (^^,)




http://themrizzo.blogspot.com

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tq berkongsi ilmu ye adik cumil...akak comot mmg pening gak , susah nak komen..hehe

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

yeaa..lepas ni notification dah tak penuh dah..hehe

mynameismy said...

yg ni pun boleh buat.. lagi tak pening hehe..

--> http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/06/peti-inbox-email-penuh-dengan.html

fRaMe+LenSeS said...

waaahhhhh.. hebakkk.. hebakkk..

JIJI YU said...

KBu mmg aktif..tahniah2..

syaimz said...

saya pun ade buat macam ni kak sunah,banyak giler group blogger saya fitarik masuk @_@

syafie said...

ok Tq

angah said...

kak angah da wat da cm 2....hehehhe

::blog anak jawer:: said...

perkongsian info lagi...bagus2...hehehe

-Yok mampir diluk = tiada yang sempurna...ALLAH itu maha adil...

sergeant keroro said...

saya tak kisah kak sunah, hehe XD

redah je semua :P

Bella Bell said...

okeh.. kak sunah mmg rajin buat tutorial.. hehe~

mcm ni lah said...

group saya gedungkita.com

cik pulau said...

dah buat..
PW pernah ajar dulu.. lalala~

^^,

yad'z said...

hehee.. nice tips pada yang tak tau tu.. kesian dierang pening kepale.. hehe

Muslimah Optimis said...

hehehe..dah lama buat macam ni..heheh.. kalo dak sesak pala otak tengok noti..hihi

yaya_flanella said...

ada setence je yang yaya buat macam ni.. hee

juicy X said...

awwwwwwww,BANGGA! THANX KAK SUNAH *walaopon xdak ketan,rasa nk bangga jgk*

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.