BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, July 31, 2011

Selamat-selamat Semuanya~~~


Gambar dari SINI

Salam Ramadhan semua...

Selamat bertarawikh...
Selamat beramal ibadat...
Selamat bersahur...
Selamat berpuasa...
Selamat berbuka...

Ekekeke~ Semua sekaligus~ Boleh kan? :D

Moga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya... Ameen... :)


Dari Sedenak Lah Pulakkkk...



Siaran langsung dari Sedenak.

Da rancang seminggu yang lalu. Tapi beberapa hari lalu baru betul-betul komfem dengan Pak Cik Mat. Ajak gak beberapa orang blogger yang lain lagi, tapi tak ramai yang free. Saje nak bawak housemate yang sorang lagi sebenarnya, tapi dia lak balik umah. Huhuhu. Tak jejak lagi la dia ke umah Pak Cik Mat. Takpe, tunggu raya kang yeee...

Pagi tadi Iffah datang jauh dari Kajang sebab nak join gi umah Pak Cik Mat. Laju betul dia bawak kete, 130km/j kat highway. Terkejut dapat kol kata dia da sampai tol Kulai dalam kul 10.40 pagi gitu. Lebih kurang Kak Ila bawak kete jugak. Kitorang kat umah lagi masa tu. Hehehe. Terus suruh dia gi Tesco Kulai, jumpa kat sana.

Dari Tesco Kulai pi la umah Pak Cik Mat. Macam selalu...duk dapur dia tolong siapkan makanan (sebenarnya tolong kacau siapkan makanan...hahahah!). Meh tengok makanan mehhhhhhh....

Menggiurkan, bukan?

Fruit Custard Puff - nama baru dicipta...

Daging Masak Pattaya~ Atas permintaan ni... Ahahaha~

Udang Nestum~ Walaupun alergik, makan jugak sekor...hahaha~

Ayam Masak Lemak Cili Padi... Froggy suka kot no?

Kek Marble Trio... Froggy pun suke kek ni... Hahahah~

Err...bawak balik mesti... Siap bawak bekas sendiri sebab Pak Cik mat pesan awal-awal... Hahaha~

Dia pun nak gak gambo ngan tiffinbiru Pak Cik Mat... Ekekek...

Sempena besday ke ni? Err...mungkin. Hahaha~ Yang lain jangan jeles yee... Raya nanti kita serang rumah Pak Cik Mat ramai-ramai yeee... :p

Terima kasih Pak Cik Mat, terima kasih kak Ila, terima kasih Iffah, terima kasih bebi froggy, terima kasih semuaaaaa~~~ ;)


Allah Maha Cahaya... Selamat Hari Lahir




Jauh melangkah meniti waktu berlalu
Jauh berjalan lewati berjuta warna kehidupan
Tanpa sadari dalam cermin wajah ini
Bertambah umurku dalam hidup yang semakin merapuh

Allah bukalah hatiku, bimbing di jalan terangMu
Selamatkanlah jiwa yang gelap dalam cahaya rahmatMu
Allah Kau Maha Cahaya beri petunjuk sang jiwa
Ampuni diri yang lelah kadang sesatku melangkah

Allah Sang Maha Cahaya, menerangi gelap jiwa
Allah Sang Maha Penguasa, padaNya hati berserah

Begitu lirih
Tanpa sadari airmata menjadi saksi banyak waktu sia-sia
Tanpa sadari dalam cermin wajah ini
Bertambah umurku dalam hidup yang semakin merapuh

Allah bukalah hatiku, bimbing di jalan terangMu
Selamatkan jiwa yang gelap dalam cahaya rahmatMu
Allah Kau Maha Cahaya beri petunjuk sang jiwa
Ampuni diri yang lelah kadang sesatku melangkah

Jauh melangkah berharap hidup tak sia-sia
Jauh berjalan harapkan kudapat ampunan

Khas buat diri, Cik Pulau, CiKaLi, dan gadis melayu...
juga * TIYA * dan sorfiena...
SALAM HARI LAHIR...


Saturday, July 30, 2011

Sunah Sakura Gi Klinik, Kite Pun Nak Gi Klinik Gak!



Mengada gak dia ni, orang pi klinik, dia pun nak pi klinik jugak! Siap berdaftar nama ngan amek ubat lagi... Ggggrrr!


Jiji Suka Sakura dot com


Perghhhh!

Menarik gak kan kalo tukar nama blog ni!!!

Hahaha~

Kelakar baca komen Jiji kat entri Manusia Berubah... Siap pesan awal-awal lagi dia nak amek alih blog ni kalau saya da bosan dengan blog. Ggggrrr! Si Qaseh lak kemain lagi cakap sal kawen... Hahaha! Pssst, kalo da kawen kang mesti lagi bersemangat kot nak berblog! Hahaha~ :p

Kejap je bosan tuuu,  lepas tu ade balik mood. Lepas tu ilang balik... Adehhh... Nape eks? Kadang-kadang sampai tak rasa apa pulak, bila tak ramai yang datang baca entri. Erkkk! Bak kata saya kepada Pak Cik Mat, gawat nehhh...! Rasanya ni akibat dari demam beberapa hari kot...sampai hilang mood blogging!

Sunah Sakura! Chaiyok, chaiyok!


Manusia Berubah...


Gambo amek kat SINI

Manusia berubah.

Percaya?

Kalau dulu orang tu suka durian, da besar ni dia tak suka durian.

Kalau dulu orang tu boleh berlari 200 meter tanpa semput, da besar ni 50 meter je pun da tercungap-cungap.

Kalau dulu orang tu berblogspot, sekarang dia da berdotcom. Erk!

Ya, manusia berubah. Pada sesuatu yang tertentu. Tapi bukan semua. Ade jugak yang sampai akhir pun tetap macam tu. Setia sokmo. Sebab tu saya sebut, "pada sesuatu yang tertentu" je.

Kadang-kadang perubahan tu perlu. Bila mana perubahan tu dari yang tak baik kepada yang baik. Tapi nak berubah dari yang tak baik kepada yang baik ni bukan mudah. Perlu pada pengorbanan seseorang individu tu. Banyak benda yang dia kena tolak ke tepi semata-mata untuk berubah jadi lebih baik dari dulu.

Ade jugak yang berubah dari positif kepada negatif. Hurmmm...yang ni kita mintak agar kembali kepada jalan yang betul. Kita pun tak mampu nak pegang hati semua orang kan? Hati dia Allah pegang, perjalanan hidup dia, kaki dia yang melangkah...

Kalau satu hari nanti saya da bosan dengan blogging, macam mana? Err...


Takziah Untuk Keluarga Ashraf


The End by ~AniMal-e on deviantART

Saya tumpang terkejut juga.

Masa nak ping entri kat Kelab Blogger, ternampak entri kak Lekat-Lekit. Terus pi terjah. Then, terjah lagi dari situ ke link Blog Sensasi untuk tau sebab kematian.

Hurmmm... Takziah untuk keluarga arwah Mohd Ashraf Hafiz. Ada yang kata doa ibunya dimakbulkan. Wallahu'alam.

Apapun, moga kita semua mengambil iktibar dari apa yang berlaku. Moga Allah mengampuni dosa arwah.

Al-Fatihah.


Saya Tau Ben Ashaari Tu Blogger Popular... So What???


Klik imej untuk jenguk blog blogger popular ni...

Amponnnnn Papa Ben... Tajuk kemain lagi kannnn? Sape suh buat syarat gitu... Saya letak la sesuka hati saya~ Wakaka~

Ok, ok... Lepas godek-godek album gambar lama, jumpa gak gambar-gambar ni... Godek jugak fotopages saya yang da bersawang, jumpa la jugak gambar-gambar lama. Tapi tak tau nak pilih yang mana satu. Last-last, saya amek dua gambar ni je...

PRK vs PSM

Ni gambar masa kempen pilihanraya kampus dulu. Background laptop tu logo Pro Mahasiswa, kat depan tu pulak circuit projek akhir. Sambil buat projek akhir, sambil berkempen nkoo... Pernah jadi gambar profile kat FB, tapi dengan sedikit editing. Yang ni gambar asal lerr...

Lampu pelita

Gambar ni pulak godek-godek kat fotopages saya. Ade banyak lagi gambar lain kat situ kan papa Ben kannn... Ggggrrrr! Malas nak update je fotopages tu. Huhuhu... Gambar ni amek masa program Riang Raya kolej dulu...pasang lampu pelita ni kat area bangunan pentadbiran kolej. Seronok bila ingat balik masa tuuu~ Rindu dengan kawan-kawan lama~ Huhuhu...

Okie, tu je... Terima kasih sudi jenguk~


Friday, July 29, 2011

Eh, Ustazah! : Puasa


Lepas balik dari Kuala Lumpur hari tu, ustazah terus mengajar kat kelas macam biasa. Takde cuti-cuti. Lepas berbalas salam dengan anak murid, maka bermulalah sesi pembelajaran.

Ustazah: Dah nak habis dah bulan Syaaban ni. Dah nak masuk bulan Ramadhan dahhh... Ustazah nak test lah anak-anak murid ustazah ni. Sape tau maksud puasa?

Nasri: Ustazah, saya! Saya!

Ustazah: Haa... Nasri, ape dia puasa tu?

Nasri: Puasa tuuu menahan diri daripada makan dan minum serta segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari.

Ustazah: Alhamdulillah... Betul tuu... Kalau nak puasa ni, kita boleh puasa macam tu je ke?

Adilla: Tak bolehhhh!

Ustazah: Kenapa pulak tak boleh Adilla?

Adilla: Kena niat lah ustazah!

Ustazah: Yup, sape leh share niat puasa kat sini?

Aiman: Saya ustazah!


Suhaili: Err... Ustazah, kalau macam kami ni... Perempuan kan ada masa tak boleh puasa. Macam mana nak niat sebulan kalo gitu? Uhuhu...

Ustazah: Soklan yang bagusss~ Kalo ibadah puasa kita terputus sebab haid, sakit, atau lain-lain, niat puasa sebulan tu da tak leh guna dah. Kena perbaharui niat kita bila kita yakin takde da benda-benda yang akan menghalang puasa kita yang berturut-turut tu dengan lafaz, "Sahaja aku berpuasa esok dan sehingga akhir Ramadhan ini kerana Allah Ta’ala."

Nasri: Ooo... Kalau kami yang lelaki ni boleh lah kan niat sebulan terus kecuali nanti tiba-tiba terrrsakit pulak, kena berniat balik macam yang ustazah cakap tu, ye~

Ustazah: Yup. Ustazah selalunya niat setiap malam ajee... Haaa...sape tau waktu berniat ni bila?

Adilla: Saya, ustazah! Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, iaitu masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib sampailahhh sebelum waktu Subuh.

Ustazah: Alhamdulillah. Pandaiii anak murid ustazah. Jadi dalam mana-mana masa antara waktu tu, bolehlah kita berniat puasa untuk hari esok.

Aiman: Eh, ustazah! Kenapa kita kena puasa? Macam pernah dengar pasal wajibnya puasa, tapi tak ingat lak ayat mana... Hurmmm...

Ustazah: Owh, cer semua buka tafsir al-Quran. Bukak surah al-Baqarah ayat 183.


Ustazah: Lagipun, puasa di bulan Ramadhan ni salah satu daripada rukun Islam. Oleh itu, sape-sape dari umat Islam yang berakal, baligh atau cukup umur, dan mampu iaitu tak uzur, diwajibkan ke atas mereka untuk berpuasa di bulan Ramadhan.

Adilla: Ustazah, dulu kannnn...kawan saya si Mei Ling tu join jugak kami puasa. Dia nak rasa macam mana kita puasa. Sah ke puasa dia, ustazah?

Ustazah: Wahhh...makin bagus soklan-soklan anak murid ustazah ni~ Syarat puasa yang diterima dalam Islam ialah yang berpuasa tu orang Islam, berakal, suci daripada haid dan nifas, dan berpuasa dalam waktu yang dibolehkan berpuasa. Jadi...puasa Mei Ling tu tak diterima sebab dia bukan Muslim.

Adilla: Ooo...macam tu eks~ Suka-suka je la yee~

Suhaili: Ustazah, dulu ade belajar, rukun puasa ada dua kannn? Berniat puasa di malam hari dan menahan diri daripada melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari, betul tak?

Ustazah: Aha... Betul tu!


Ustazah: Dalam ibadah puasa pulak, ade pahala percuma untuk yang buat perkara-perkara sunat semasa berpuasa ni.

Nasri: Wahhhh! Ade jugak yeee? Ape tu, ustazah?

Ustazah: Antara perkara sunat masa puasa tu adalah macam dalam gambar kat bawah ni...


Aiman: Perghhh! Buat benda-benda ni je pun dapat pahala percumaaa!!! Rugi wooo tak buat!

Adilla: Huk aloh Aiman! Rajinnn keee bangun sahur???

Aiman: Erk! Mestilah rajin!

Ustazah: Ha, jangan gaduh... Nak dekat puasa ni eloklah kamu-kamu semua bermaaf-maafan yeee... Kalo ade salah-silap dengan orang lain, gi minta maaf cepat-cepat.

Suhaili: Hah? Kalo tak bermaafan batal ke puasa nanti, ustazah?

Ustazah: Eh, takkkk... Bukan sebab batal puasa, tapi untuk dapat lebih keberkatan dalam puasa kita tu... Biarlah kita mulakan ibadah puasa tanpa dicacatkan dengan rasa tidak senang hati dari orang lain terhadap kita. Kalo cakap sal benda yang batalkan puasa, leh baca kat gambo kat bawah ni pulakkk...


Nasri: Ooo... Kalau sakit masa puasa tu, ustazah?

Ustazah: Ha, part tu pulak... Ade kelonggaran sikit untuk sesetengah orang ni dan diizinkan untuk mereka berbuka. Orang yang sakit, orang yang bekerja buruh, orang yang dalam musafir (perjalanan), orang tua yang sudah lemah, orang yang hamil dan ibu yang menyusukan anak.

Suhaili: Erk! Cakap pasal berbuka, doa buka puasa! Dah lupa macam mana!

Ustazah: Hehehe... Doa berbuka puasa dalam bahasa Arab selalu ade kat radio time-time nak berbuka tu. Maksud doa tu macam kat bawah ni...


Adilla: Alhamdulillah... Ingat balik semua bila da refresh ni. Hehehe...

Ustazah: Alhamdulillah... Esok-esok da nak puasa tu jangan lupa buat ibadah-ibadah sunat. Kalau boleh ibadah-ibadah sunat tu kekalkan la sampai bila-bila pun. Masa bulan puasa ni lah kita nak latih diri bangun malam, banyakkan baca al-Quran. Ade tadarus gak kan macam blogger Cik Tiniey buat tuuu.

Nasri: Ade ye, ustazah? Ok, ok... Nanti saya nak join, insya'Allah...

Ustazah: Ok, ok. Da habis masa ni. Minggu depan kita sambung lagi yeee... Assalamualaikum...

Semua menjawab salam.


Tinggal berapa hari je lagi bulan Syaaban akan merangkak pergi, bulan Ramadhan pula akan memunculkan diri. Jom beramal sebaik mungkin, siapa tahu, ini Ramadhan kita yang terakhir...hanya Allah yang Maha Mengetahui.


Thursday, July 28, 2011

Kereta Remy Ishak?


Mana, mana???

Ada orang carik keyword ni kat histats... =.=

Penat duk cari kat google, tak jumpa-jumpa gak keretanya yang mana satu.

Last-last saya carik gambar kereta yang saya suka aje lahhh yeee... Hahaha~

Meh tengok mehhh...

Audi S5

Mazda 6

Ford Fiesta

Getz SE

Errr... Perasan tak semua kereta nampak sporty? :D

Hari tu de orang cakap nak survey kete ni...

Errr... Saya tak pasti Remy Ishak pakai kete-kete ni ke tak... Cer tanya orang lain pulak yeee... =.=


Goalllllllllllll!!!!!!! 1-1


Goalllllllllllllllllllll!!!!!!

Malaysia 1 - Singapura 1 dahhhhh!

Tu diaaa... Saya pun nak join update gak. Hahaha~

Malam ni macam senyap aje dunia blog. Sebab semua duk tengok bola. Semangat betul bloggers Malaysia ni eks~ Suka saya tengok. Kalo lah bersemangat macam ni gak bila masuk bab-bab penindasan golongan miskin, kebuluran, pemerdagangan manusia, bla, bla, bla...kan bagusss~

Tak pun, bila ada sorang blogger kena kutuk kee, semua berganding bahu mempertahankan blogger tu. Kalau tak nak berganding bahu pun, diamkan aje la... Tak payah lah duk mengapi-apikan lagi keadaan yang da sedia berapi. Kan ke kalau ade orang lain memburukkan sahabat kita, kita sebagai sahabat kena usaha untuk menutup keburukan tu? Atau pun bila kita dapat tahu sahabat kita diburukkan, tak perlu kita sampaikan kat dia tentang berita buruk tu kerana nanti hanya akan memburukkan keadaan aje. Buat sakit hati sahabat kita aje... Lainlah kalau berita baik tentang sahabat kita yang dihebohkan, haaa...yang tu takpe...

Eh, dah masuk bab lain la pulak kan...

Sila-sila sambung tengok bola~


Sunah Sakura Berjiwa Puitis, Tak Layak Join Maharaja Lawak


Sila gelak guling-guling bila baca tajuk di atas. Gggrrrr!

Ni semua ostad geli-geli punya pasal, Jiji musuh Cici tu. Dia kata saya tak lawak, tak boleh buat grup macam Jambu kalau nak join Maharaja Lawak. Walaupun saya kiut dan dia legend, mati-mati dia nak pertahankan jugak bahawa saya seorang yang puitis, bukan lawak... Adehhhh... =.=

Saya puitis ke? Mungkin kebanyakan entri blog saya akhir-akhir ni bernada puitis atau jiwa-jiwa, maka ramai yang datang baca kat blog ni komen macam tu. Sunah jiwang... Erkkk! Jiwang kee? Dah lama dah tak update entri jiwa-jiwa cenggitu. Nak update entri yang biasa-biasa pun da jarang sekarang ni...huhuhu.

Tuuu, Encik Angah tu lagi jiwang okehhh... Lagi puitisss! Siyesss! Saya sanggup bersengkang mata baca entri-entri dia... Sangat mendamaikan hati dan menenangkan minda... (sambil bayangkan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa, menampar-nampar pipi yang gebu...eh, itu pipi Pak Cik Mat, bukan pipi saya!)

Ok ok... Saya tak jadi nak join Maharaja Lawak dahhh...


Janji Tauuuu!


Promise by *bettytox on deviantART

"Janji ye?"

"Janjiii~~~"

Manusia selalu berjanji, mungkin jugak berjanji ni satu tabiat yang dah jadi kegemaran. Teringat masa kecik-kecik dulu, kalau nak berjanji je, tautkan jari kelingking antara satu sama lain..."janji tauuu!" Hehe, simbolik betul...

Bila da besar panjang, kita makin faham dan didedahkan dengan adab perjanjian. Berjanji dah tak boleh guna jari kelingking dahhh... Dah tak boleh main sebut "janji yeee..." lagi.

Janji kita bila da dewasa ni dengan Allah. Sebab tu kita kalau berjanji kena sebut "insya'Allah" - dengan kehendak Allah. Kenapa? Sebab segala apa yang kita rancang, takkan menjadi kalau tanpa keizinan dariNya. Kalau Dia berkehendak akan sesuatu, bila Dia kata jadi, maka jadilah...


Bila kamu tak menepati janji pulak setelah melafazkan kalimah "insya'Allah", maka kamu telah melanggar juga perjanjian kamu dengan Allah tadi. So, berhati-hatilah dalam memeterai perjanjian sesama manusia. Jangan lupa, munafik seseorang manusia itu bila dia berjanji, tapi tak menepati janjinya.

Bila tak menjadi, jangan marah-marah pulak. Sebab bila marah, sebenarnya kamu marah dengan Allah. Jadilah hamba yang sentiasa redha dengan ketentuan Dia, tak ke mana janji kamu tanpa Dia menjadikannya berlaku mengikut susunanNya...

Wallahu'alam.


PAPA BEN CARI BLOG .. CEPAT !


Kalo nak join, klik gambo papa Ben~

Dalam kedemaman selsema, saya nak menyerahkan blog saya gak untuk dibelek-belek...


Jom Abang... Main Buka Baju!


Jom, jom~~~!

Abang-abang semuaaaa... Sape nak join?

Tapi... Nak main camne ni?

Cer buat demo sikit, lepas tu baru tau cane...

Adakah serupa superman yang bukak baju luar bila nak jadi superhero? Atau macam spiderman yang leh bukak-bukak topeng muka?

Ke macam ultraman yang gi sorok kat belakang bangunan mana ntah, lepas tu tiba-tiba da sarung kostum ultraman?

Mana la saya tauuuuu!!!

Cer carik kat website khas cara-cara main bukak baju ni...

Url website dia macam kat dalam gambar kat bawah...


Gggggrrrrr!!! Sape jugaklahhhhh yang carik keywords camni kat blog Jeneral... Eh, eh... Dah lama Jeneral tak kuar dalam entri kan?


Wednesday, July 27, 2011

Antara Dua Jalan... Kamu Pilih!


Gambar dari SINI

Kamu diberi dua jalan...

Pertama, jalan yang sangat lurus, beratap bumbung bagi mengelakkan panas terik matahari, namun di hujungnya berbahang panas tiba-tiba dek bumbung yang dah habis di penghujung jalan. Kamu bakal rasa terbakar.

Kedua, jalan yang berliku-liku tajam, tidak berbumbung kerana masih belum ada pihak yang mulakan langkah untuk memajukannya, tetapi nun dihujung sana ada rumah rehat menanti, dengan penghawa dingin yang akan menyejukkan. Kamu bakal rasa tenang dan damai.

Mana yang akan kamu pilih? Yang mudah tetapi hujungnya sengsara, atau yang sukar tetapi hujungnya bahagia?

Mana-mana jalan yang kita pilih dalam hidup ni, Allah bagi kita hak untuk pilih yang mana, tapi semuanya juga dalam pilihan Allah. Kerana Dia Maha Mengetahui mana yang terbaik untuk hambaNya. Dia bagi petunjuk bila kita mintak petunjuk. Kalau kita tak mampu nak memilih sendiri, Allah anjurkan solat istikharah dan musyawwarah. Solat sunat dua rakaat untuk mohon petunjuk, dan bertanya pada yang 'ilmu untuk meminta pendapat.

Namun... Untuk mencapai bahagia di hujung jalan, bukan kerja mudah! Sedangkan mujahadah pun perlu pada perngorbanan, apatah lagi hidup kita sebagai manusia yang mencari redhaNya di muka bumi...

Wallahu'alam.


Dia Mutiara Bernilai...


Gambar dari SINI

Hari ini mutiara itu semakin menyinar...
Antara butiran kaca dan batu-batu putih...
Kemilaunya menusuk mata...
Nilai gemerlapnya tidak terkata...
Moga ia terus bercahaya...
Biarpun ditelan hingga ke laut dalam...

Salam hari lahir buat along Mutiara Bernilai...

Moga hari-hari yang bersisa akan dimanfaatkan sebaiknya... Ameen...


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.