BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, July 3, 2011

Semua Bukan Kita Punya


Last night on Earth by ~april182 on deviantART

Ya, semuanya.

Semua yang ada di dunia ni bukan kita punya. Buku-buku yang kita pinjam kat library tu library punya. Library tu pihak pentadbir yang punya. Pihak pentadbir tu lembaga pengarah yang punya. Lembaga pengarah tu kerajaan yang punya. Kerajaan tu negara yang punya, negara tu dunia yang punya. Dunia tu alam semesta yang punya. Alam semesta tu Allah yang punya. [2:255]

Allah yang punya semuanya. Jadi kena jaga baik-baik segala benda yang bukan kita punya. Sama macam bila kita pinjam barang orang lain, kita jaga elok-elok takut rosak pulak nanti. Biar dipulangkan dalam keadaan baik supaya pemiliknya senang hati dengan kita. Kalau bagi balik yang da rosak, mesti nanti pemiliknya rasa marah dengan kita, hilang percaya nak bagi pinjam lagi.

Sama la jugak dengan diri kita, Allah yang punya. Jagalah baik-baik supaya nanti bila kita kembali kepada Pemilik Yang Hak, Dia pun suka dan kasihkan kita. Lagipun kita pinjam dengan Dia hanya sekali je sepanjang hidup kita, bila kita da kembali, Dia suka atau tak, kita da tak boleh nak pinjam lagi untuk kali kedua atau ketiga.

So, jaga elok-elok yeee...


28 comments:

aimie amalina said...

;) baeeeek akak sunah! heeee..

niena shopping2u said...

InsyaAllah, thanks peringatan ni..smuanya pinjaman.. :D

sergeant keroro said...

ok, saya akan jaga kak sunah elok-elok. hehe XD

Sunah Sakura said...

@sergeant keroro

terharuuuuuuuuuuunyaaaaaaaaaa T_T

Kak Aya said...

betul..semuanya hanya pinjaman, sampai masa perlu dikembali kepada yang berhak.

JIJI YU said...

nak jaga engko ke tak ek..ehehe..

lieynanilaz said...

saya yang menurut perintah..haha

..cik gugu.. said...

baekkkkkkkkk puan ... heeeeee~

putERi-kAtEk said...

bukan ahmad albab yang punya?? hahahahhahaa

NadiRah said...

untunglah ada yg nk jagekn...~

NuSaNa NoSa 91 said...

benda yg paling org xjaga baik2 ialah nyawa.. duk main berbunuh-bunuhan sesama sendiri je.. huhu~ na'uzubillah~ T_T

Подтверждаю said...

as salam..

;)

erk. katek ni..huhu.ahmad albab lak. ikat kat pokok sawit kang~ biaq cali gigit

=p

cik pulau said...

betul..
jaga diri sendri sbelum nak sebuk2 jaga orang lain..^^,

ghab van hal said...

hurm..memang betol..ramai terlepas pandang..saye pun..=(

Starcapricorn said...

maka jangan lupa bersyukur.

FasiHaH SupiaN said...

hehehehehe apesal keroro ngan jiji sibuk nak jaga kak sunah?hehe

ye, baik angah!

Iffah Afeefah said...

sume nak jaga sunah

ai tak nak jagela haha

Mat Gebu said...

baikkk.......

Areliff said...

baikk ":)

mas saari said...

semuanya hanya pinjaman..
akan jaga sebaik mungkin!

Hafiza Omar said...

betul..badan kita ini hanya pinjaman sementara..hidup di dunia pun hanya sementara..moga kita sama2 gunakan masa yang hanya seketika ini dgn bnde yg xsia2..salam perkenalan k.sunah..^^

kakchik@ella said...

betul tu sunah. oleh itu, jom pollo kakchik jaga diri dgn cara 'exercise'. Hihi ..

~Kirin Selama Perak~ said...

kirin akan jaga ina leklok..
erkk?
:p

syarifahsidrus said...

semunya milik allah~~

pengemis cinta~ said...

Subhanallah.Allahuakbar! ^_^salam ukhuwah

Mylady said...

Salam Sunah,

Kupasan yang begitu simple, tapi amat mudah untuk difahami sebagai peringatan untuk kita semua sebagai hambaNya..thanks ek! :-)

suhaili sarif said...

gulp!! kdg2 kita lupa diri kita Allah yg punya
bila lupa diri ,tu yg mula nak rosakkan diri sendiri.sbb perasan diri sendiri yg berkuasa mutlak sampai sanggup ubah ciptaan ALLAH yg dah sedia lengkap.masyaALLAH!!

sebab tu bila nak pulangkn diri sendiri kat ALLAH,kenalah seperti yg ALLAH bg kat kita dlu.xde modify sana sini.hehe

CikMiMiey said...

dunia hanyalah pinjaman sedangkan Akhirat di sanalah penentu tempat syurga ataupon neraka yang kekal abadi .... syukran kak atas perkongsian ni :)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.