BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, August 14, 2011

Berhati-hati Meranduk Air Yang Tenang...!


Treading Carefully by *Lady-Tori on deviantART

Berhati-hati meranduk air yang tenang... Jangan disangka tak ada buaya...!

Meranduk? Ape tu? Sebenarnya meranduk bermaksud mengharungi (air, rumput, dll), menempuh, atau merandai; berdasarkan Kamus Dewan Edisi Empat.

Hambekkkk! Siap ada maksud spesifik lagi. Ekekeke...

Tujuan entri ni dibuat adalah untuk berkongsi dengan kamu-kamu semua tentang satu laman web khas yang saya guna untuk cek perkataan yang saya nak masukkan dalam entri. Tapi tak selalu sangat lah guna perkataan pelik-pelik. Kalau nak buat puisi atau cerpen sastera, baru rujuk situ. Hehehe...

Pusat Rujukan Persuratan Melayu ada menyediakan laman Carian Spesifik untuk kamu-kamu check perkataan yang kamu guna, takut-takut tersalah eja atau tak pernah ada dalam kamus. Tapiii...sekarang ni tak kisah sangat pun kan perkataan yang diguna tu macam mana? Asalkan maksud sampai, ye dak?

Heyyyyyyyyy! Kalo nak buat cerpen atau artikel professional, kena la guna! Kang tersalah perkataan kanggggg! Spoil ajeee... Uhuhuhu...

Kalo kamu-kamu nak cek perkataan yang kamu nak guna tu, boleh lah ke SANA yeee... Kalo nak bookmark terus pun ok~


19 comments:

Luqeem™ said...

kalau perkataan tu kita tau maksud tapi tak tau dipanggil apa. boleh tak cari perkataan tu? hehe.

sy slalu jd mcm tu.

Sunah Sakura said...

@Luqeem™

errr..yang tu kena carik kat google... hahaha~

sergeant keroro said...

haha, setuju dengan luqeem :P

abglan said...

ooooO camtu caranya

mas saari said...

wah..telitinya sunah!

Iffah Afeefah said...

erk ai main tulis je

terasa haha

FaKArePa!n said...

kalau guna ayat yang terlalu gramatis ni, takut tak mesra SEO lak.. hehe

aimie amalina said...

hehehehe
erkk...ni sejak tolong adik..DBP pon dah paham2 dah..asek ade jek kat intenet..hihihi

pengemis Cinta~ said...

Assalamualaikum.

telitinya kak sunah.pc main tulis je apa yang nak ditulis.ayat pun tunggang langgang.bte.syukran berkongsi ilmu^^

JIJI YU said...

hahaa..cari kat guegll

qasehraihan said...

o ek??bagus a sunah, siap ceking2 dlu..gud girl

Suhaili Sarif said...

1st:kucing tu memang comel habisss

2nd: tajuk entry takde kaitan dengan entry.hahahaha.ingatkan nk cite psl banjir.hehe

3rd: tajuk entry klasik..boleh jadi entry SEO pun ya jugak

4th: waahh...xtau la pulak leh cek ayat kita.

5th: terima kasih utk entry ini :D

Kalamhati said...

Menarik!hehe bleh la rujuk apa perkataan lepas ni..

meranduk ni dah penah tgk makna dia..=)

salemaziz said...

tau xpe. selalu men taram je. kekekeke :D

logorithm said...

Website yang amat berguna! Thanx!


Terbaru dari Logokoko:

[U] Budi yang baik dihukum jua

[U] Dengki

[U] Jualan murah yang lebih mahal!

n!cK said...

teliti sungguh akak~~

cik pulau said...

errr.. tak pernah tau pun pasal benda alah.
biasa men tulis je sesuka hati sesedap rambutan..hahaha

Niena Pengembara Ilahi said...

klo tulis blog biasanya gna bahasa pasar je tpi kalo tulis cerpen @ novel... kna periksa bebetul :)

aizamia3 said...

kalau tanya pada budak2 agak2 ada yang tak tau tak..?

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.