Berhati-hati Meranduk Air Yang Tenang...!

August 14, 2011


Treading Carefully by *Lady-Tori on deviantART

Berhati-hati meranduk air yang tenang... Jangan disangka tak ada buaya...!

Meranduk? Ape tu? Sebenarnya meranduk bermaksud mengharungi (air, rumput, dll), menempuh, atau merandai; berdasarkan Kamus Dewan Edisi Empat.

Hambekkkk! Siap ada maksud spesifik lagi. Ekekeke...

Tujuan entri ni dibuat adalah untuk berkongsi dengan kamu-kamu semua tentang satu laman web khas yang saya guna untuk cek perkataan yang saya nak masukkan dalam entri. Tapi tak selalu sangat lah guna perkataan pelik-pelik. Kalau nak buat puisi atau cerpen sastera, baru rujuk situ. Hehehe...

Pusat Rujukan Persuratan Melayu ada menyediakan laman Carian Spesifik untuk kamu-kamu check perkataan yang kamu guna, takut-takut tersalah eja atau tak pernah ada dalam kamus. Tapiii...sekarang ni tak kisah sangat pun kan perkataan yang diguna tu macam mana? Asalkan maksud sampai, ye dak?

Heyyyyyyyyy! Kalo nak buat cerpen atau artikel professional, kena la guna! Kang tersalah perkataan kanggggg! Spoil ajeee... Uhuhuhu...

Kalo kamu-kamu nak cek perkataan yang kamu nak guna tu, boleh lah ke SANA yeee... Kalo nak bookmark terus pun ok~

You Might Also Like

19 Comments

  1. kalau perkataan tu kita tau maksud tapi tak tau dipanggil apa. boleh tak cari perkataan tu? hehe.

    sy slalu jd mcm tu.

    ReplyDelete
  2. @Luqeem™

    errr..yang tu kena carik kat google... hahaha~

    ReplyDelete
  3. kalau guna ayat yang terlalu gramatis ni, takut tak mesra SEO lak.. hehe

    ReplyDelete
  4. hehehehe
    erkk...ni sejak tolong adik..DBP pon dah paham2 dah..asek ade jek kat intenet..hihihi

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.

    telitinya kak sunah.pc main tulis je apa yang nak ditulis.ayat pun tunggang langgang.bte.syukran berkongsi ilmu^^

    ReplyDelete
  6. o ek??bagus a sunah, siap ceking2 dlu..gud girl

    ReplyDelete
  7. 1st:kucing tu memang comel habisss

    2nd: tajuk entry takde kaitan dengan entry.hahahaha.ingatkan nk cite psl banjir.hehe

    3rd: tajuk entry klasik..boleh jadi entry SEO pun ya jugak

    4th: waahh...xtau la pulak leh cek ayat kita.

    5th: terima kasih utk entry ini :D

    ReplyDelete
  8. Menarik!hehe bleh la rujuk apa perkataan lepas ni..

    meranduk ni dah penah tgk makna dia..=)

    ReplyDelete
  9. tau xpe. selalu men taram je. kekekeke :D

    ReplyDelete
  10. errr.. tak pernah tau pun pasal benda alah.
    biasa men tulis je sesuka hati sesedap rambutan..hahaha

    ReplyDelete
  11. klo tulis blog biasanya gna bahasa pasar je tpi kalo tulis cerpen @ novel... kna periksa bebetul :)

    ReplyDelete
  12. kalau tanya pada budak2 agak2 ada yang tak tau tak..?

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com