BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, August 3, 2011

Kerajaan Sarawak Harus Ambil Perhatian Isu Mentega Haram


Gambar Google

Yup, isu mentega yang disahkan haram tu.

Kek-kek lapis di Sarawak kalau dulu-dulu memang kebanyakannya guna mentega Golden Churn ni. Kek yang guna mentega ni hasilnya sangat sedap, walaupun harga mentega ni agak mahal. Mungkin sebab itulah kek dulu 'sedap-sedap'. Tapi sekarang dah tak boleh guna mentega ni dah, da kena berlatih guna mentega lain.

Untuk kita yang tahu ni, bolehlah berjaga-jaga dan ambil tindakan yang sepatutnya. Tapi untuk mereka yang tak tahu kat sana macam mana? Yang tak tengok berita kat TV, tak baca newspaper, takde internet, diorang tak tahu tentang ni. Kat kedai pun memang mentega-mentega ni terjual lagi. Takde hak pun nak halang ia dijual sama macam daging khinzir yang dijual dalam tin, tetap ada kan kat kedai-kedai? :)

Dekat-dekat dengan hari raya ni pulak, mesti la banyak kek-kek lapis akan dijual. Bila beli kek lapis pulak, kita tak tahu orang tu guna mentega apa. Jenuh jugak la nak tanya setiap penjual tu, guna mentega apa buat kek? Tu baru penjual... Kalau gi beraya pulak, takkan nak tanya tuan rumah tu pakai mentega apa??? Erkkk! Terus semua takmo makan kek lapis sarawak dah lepas ni kalo dibiarkan begitu saje...

That's why, patut ada inisiatif dari kerajaan supaya logo halal pada tin mentega Golden Churn tu ditarik balik. Kalau nak keluarkan logo halal pada kek-kek lapis sarawak yang tak guna mentega tu, ok... Bagus langkah tu, cumanya yang kat rumah-rumah ni macam mana eks???

Kalo kamu rasa bertanggungjawab, war-warkanlah ye tentang mentega ni... Terima kasih banyak-banyak.


24 comments:

Iffah Afeefah said...

sebarkan melalui like bole?

ai tak penah gne pon

Rozuan Ismail said...

teruklah sekarang ni.tadi baru baca isu sosej ada DNA babi,sekarang ni mentega pulak

sergeant keroro said...

like bebanyak XD

eiela said...

nasib tak suka makan kek lapis. Bahaya jugak kan, lepas nih guna buttercup je la.

Suhaili Sarif said...

rasanya kt sgor akk x pernah jumpa lg org hidang kek batik...
mgkn d sarawak makanan rasmi..
tp insyaALLAH akan lebih berhati2 if ada yg menyajikan kek ni...

sunah sayang,kek lapis yg awk promot dulu 2 kan agak2 mcm mana ya?boleh x nanti senaraikn kek lapis2 fames2 tu terlibat x dgn mentega ni?
wah awk da mcm duta sarawak..hehe
errr...sori if permintaan melampau.hihi

H.J said...

logo halal telak dibolak balikkan..

AnNa FaRHaNa said...

satu2...yg isu sosej ayam pulut tu pun satu hal...dah timbul mentega..pihak berwajib xpantau ke??sy kadang keliru dengan logo halal jakim..hijau ke hitam sebenarnye..huhuhu..

JIJI YU said...

heheh.esok aku makan sayur je la

[k]o{q}i[n] said...

sbnrnye mcm2 dh skang ni, JAKIM kena lebih tegas..

hanyzham hadny said...

rasa ny isu nih ada keluar berita jam1.3 tv 03/08/2011..

pembuat kek lapis sarawak yang dah beli awal mentega tu bloh berbincang dengn pengilang mentega tu..sama ada mentega tu akan dipulangkan dengn poengilang atau mcm mna..

tak semua pembuat kek lapis srwk guna mentega tu..mungkin disebbkan oleh salah seorg usahawan berjaya kek lapis sarawak disahkan menggunakan mentega tu telah menyebabkan nama kek lapis sarawak terjejas..
bnyk lagi mentega lain yang boleh digunakan sebagai alternatf kek lapis nih..

belog|amiyo said...

kena pesan dengan kakak aku neh. tengs...

::blog anak jawer:: said...

roomate kate kalau kat srwak makanan rasmi raya mmg kek lapis... mmg bahaya la nk beza kan kek lapis yg guna mentega yg cmne... bahaye gak kan... dah la kek lapis mmg sedap...

syarifahsidrus said...

baik buat sendiri guna bahan2 yang selamat ajela

cucu umie said...

sama2 bgi peringtn ...

FasiHaH SupiaN said...

dah uwar2kan kat belog..

aimie amalina said...

uihh
bahaye nih
dah la penggemo kek
terutama kek lapis swak..
wuwuwuuw
tapi mang penh jmp la
aigooO~
iso2

Fathin Fazila Razali said...

btol fakta yg sunah bagitau ni.. ramai juga yg dh tahu kat sarawak . tp hr tu kluar berita kt borneo post.. jakim kata halhl tp tak nk keluarkn status yg sbnr ttg isu ni.. pelik bkn.. zyla mmg org srwk.. so nk beli kek lapis tu.. mmg taklh... ibu sendiri buat lg sedap.. wlpn tklh sesedap guna mentaga tu...

mynameismy said...

ada tgk gk kat berita pg td.. giler ah...

abis yg dah termakan tu??? halalun balun je laaa hehe...

brg2 import ni kena pantau betul2... haish~

Pak Pis said...

Tapi nak ke diorang ngaku pakai mentega yang lain@halal?? hurmm

Isteri Encek Bard said...

ngeri dah rasa nak makan kek lapis sarawak dik...

aDisH.sHidA said...

sunah semalam akak baca tentang ini terus terpikir...alamak cmne nie...xdapat la makan kek lapis yang tempah kat sunah....tp nak sedapkan hati....sunah tak guna mentega tu la...dia guna mentega biasa2 je..hehehee


jgn lupa ye kek lapis pandan choc berry akak

Nini Hartini said...

nasib baik x pernah guna.. kalau daisy tu halal kan?..

logorithm said...

Uiks? Naper I nyer komen tak di-approve?

So, ia hanya haram di Sarawak dan tidak di Semenanjung?

http://www.halaljakim.gov.my/

Sunah Sakura said...

@logorithm

uncle komen kat mana tadi?

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.