Kerajaan Sarawak Harus Ambil Perhatian Isu Mentega Haram

August 03, 2011


Gambar Google

Yup, isu mentega yang disahkan haram tu.

Kek-kek lapis di Sarawak kalau dulu-dulu memang kebanyakannya guna mentega Golden Churn ni. Kek yang guna mentega ni hasilnya sangat sedap, walaupun harga mentega ni agak mahal. Mungkin sebab itulah kek dulu 'sedap-sedap'. Tapi sekarang dah tak boleh guna mentega ni dah, da kena berlatih guna mentega lain.

Untuk kita yang tahu ni, bolehlah berjaga-jaga dan ambil tindakan yang sepatutnya. Tapi untuk mereka yang tak tahu kat sana macam mana? Yang tak tengok berita kat TV, tak baca newspaper, takde internet, diorang tak tahu tentang ni. Kat kedai pun memang mentega-mentega ni terjual lagi. Takde hak pun nak halang ia dijual sama macam daging khinzir yang dijual dalam tin, tetap ada kan kat kedai-kedai? :)

Dekat-dekat dengan hari raya ni pulak, mesti la banyak kek-kek lapis akan dijual. Bila beli kek lapis pulak, kita tak tahu orang tu guna mentega apa. Jenuh jugak la nak tanya setiap penjual tu, guna mentega apa buat kek? Tu baru penjual... Kalau gi beraya pulak, takkan nak tanya tuan rumah tu pakai mentega apa??? Erkkk! Terus semua takmo makan kek lapis sarawak dah lepas ni kalo dibiarkan begitu saje...

That's why, patut ada inisiatif dari kerajaan supaya logo halal pada tin mentega Golden Churn tu ditarik balik. Kalau nak keluarkan logo halal pada kek-kek lapis sarawak yang tak guna mentega tu, ok... Bagus langkah tu, cumanya yang kat rumah-rumah ni macam mana eks???

Kalo kamu rasa bertanggungjawab, war-warkanlah ye tentang mentega ni... Terima kasih banyak-banyak.

You Might Also Like

24 Comments

  1. sebarkan melalui like bole?

    ai tak penah gne pon

    ReplyDelete
  2. teruklah sekarang ni.tadi baru baca isu sosej ada DNA babi,sekarang ni mentega pulak

    ReplyDelete
  3. nasib tak suka makan kek lapis. Bahaya jugak kan, lepas nih guna buttercup je la.

    ReplyDelete
  4. rasanya kt sgor akk x pernah jumpa lg org hidang kek batik...
    mgkn d sarawak makanan rasmi..
    tp insyaALLAH akan lebih berhati2 if ada yg menyajikan kek ni...

    sunah sayang,kek lapis yg awk promot dulu 2 kan agak2 mcm mana ya?boleh x nanti senaraikn kek lapis2 fames2 tu terlibat x dgn mentega ni?
    wah awk da mcm duta sarawak..hehe
    errr...sori if permintaan melampau.hihi

    ReplyDelete
  5. logo halal telak dibolak balikkan..

    ReplyDelete
  6. satu2...yg isu sosej ayam pulut tu pun satu hal...dah timbul mentega..pihak berwajib xpantau ke??sy kadang keliru dengan logo halal jakim..hijau ke hitam sebenarnye..huhuhu..

    ReplyDelete
  7. heheh.esok aku makan sayur je la

    ReplyDelete
  8. sbnrnye mcm2 dh skang ni, JAKIM kena lebih tegas..

    ReplyDelete
  9. rasa ny isu nih ada keluar berita jam1.3 tv 03/08/2011..

    pembuat kek lapis sarawak yang dah beli awal mentega tu bloh berbincang dengn pengilang mentega tu..sama ada mentega tu akan dipulangkan dengn poengilang atau mcm mna..

    tak semua pembuat kek lapis srwk guna mentega tu..mungkin disebbkan oleh salah seorg usahawan berjaya kek lapis sarawak disahkan menggunakan mentega tu telah menyebabkan nama kek lapis sarawak terjejas..
    bnyk lagi mentega lain yang boleh digunakan sebagai alternatf kek lapis nih..

    ReplyDelete
  10. kena pesan dengan kakak aku neh. tengs...

    ReplyDelete
  11. roomate kate kalau kat srwak makanan rasmi raya mmg kek lapis... mmg bahaya la nk beza kan kek lapis yg guna mentega yg cmne... bahaye gak kan... dah la kek lapis mmg sedap...

    ReplyDelete
  12. baik buat sendiri guna bahan2 yang selamat ajela

    ReplyDelete
  13. uihh
    bahaye nih
    dah la penggemo kek
    terutama kek lapis swak..
    wuwuwuuw
    tapi mang penh jmp la
    aigooO~
    iso2

    ReplyDelete
  14. btol fakta yg sunah bagitau ni.. ramai juga yg dh tahu kat sarawak . tp hr tu kluar berita kt borneo post.. jakim kata halhl tp tak nk keluarkn status yg sbnr ttg isu ni.. pelik bkn.. zyla mmg org srwk.. so nk beli kek lapis tu.. mmg taklh... ibu sendiri buat lg sedap.. wlpn tklh sesedap guna mentaga tu...

    ReplyDelete
  15. ada tgk gk kat berita pg td.. giler ah...

    abis yg dah termakan tu??? halalun balun je laaa hehe...

    brg2 import ni kena pantau betul2... haish~

    ReplyDelete
  16. Tapi nak ke diorang ngaku pakai mentega yang lain@halal?? hurmm

    ReplyDelete
  17. ngeri dah rasa nak makan kek lapis sarawak dik...

    ReplyDelete
  18. sunah semalam akak baca tentang ini terus terpikir...alamak cmne nie...xdapat la makan kek lapis yang tempah kat sunah....tp nak sedapkan hati....sunah tak guna mentega tu la...dia guna mentega biasa2 je..hehehee


    jgn lupa ye kek lapis pandan choc berry akak

    ReplyDelete
  19. nasib baik x pernah guna.. kalau daisy tu halal kan?..

    ReplyDelete
  20. Uiks? Naper I nyer komen tak di-approve?

    So, ia hanya haram di Sarawak dan tidak di Semenanjung?

    http://www.halaljakim.gov.my/

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com