BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, August 10, 2011

Namun Hati Kita Selalu Dekat...


Heart splash ... by *aoao2 on deviantART

Kesinambungan dari entri wordless kat SINI.

Selalunya orang bercakap tentang kekasih, tapi saya nak sebut tentang sahabat.

Siapa ada sahabat? Semua ada kannn... Sahabat satu sekolah, sahabat satu kampus, sahabat masa degree, sahabat masa kerja... Bila ingat balik sahabat-sahabat lama kita dulu, sahabat masa degree mungkin; terdetik rasa rindu dalam hati kita pada mereka yang sekarang ini jauh di mata.

Dulu...merekalah teman kita mengulangkaji hingga larut malam walaupun esoknya hanya kita yang akan menduduki peperiksaan. Dulu...merekalah teman kita membeli makanan di kafe dan teman kita ketika makan tengahari serta makan malam. Dulu...merekalah teman kita tidur sekatil dan sebantal sambil bercerita tentang masa depan. Dulu...merekalah yang saling mencuit untuk bangun qiamullail dan solat berjemaah sambil berebut-rebut menjadi makmum. Dulu...merekalah yang menghulurkan tangan, memberi kata-kata semangat ketika kita jatuh dalam perjalanan mengejar impian dan cita-cita.

Dulu... Mereka adalah segala-galanya bagi kita. Tanpa mereka, kita rasa dunia sepi, merindu setiap hari. Mengalahkan rindu kepada kekasih! Bertambah indah apabila kasih sayang yang terbina dengan sahabat itu disandarkan pada cinta Allah. Sama-sama mengejar redha Dia dalam hidup. Subhanallah...

Namun semuanya telah berlalu. Sehabis zaman persekolahan, zaman kampus, zaman degree, kita terpisah jauh dari mereka. Masing-masing membawa haluan sendiri, mengejar cita-cita dan berjumpa pula kawan-kawan baru dalam dunia yang baru. Dalam kejauhan ini, terbit satu rasa dalam hati masing-masing. Merindu tanpa kata. Yang kadang-kadang terluah melalui panggilan telefon dan pesanan mesej ringkas. Dengan itu, biarpun jauh di mata dan berada dalam dunia masing-masing, ikatan yang terjalin tetap kukuh tersimpul.

Sahabat... Walau raga kita terpisah jauh, namun hati kita selalu dekat... Moga segalanya dipermudahkan dalam hidupmu... :)


25 comments:

SoLy SoLicious said...

jauh dimata, dekat di hati

aDisH.sHidA said...

betul tu sunah...rindu pada sahabat aduuuuuuuuuuuuuuuuuuus tak boleh gambarkan...rindu sangat2 suasana belajar dulu

Iffah Afeefah said...

sahabat

utk selamanya

bersama...


ermmm shabat walau raga kite terpisah jauh nmun hati kite sentiasa dekat

kura said...

sahabat :)

CikMiMiey said...

rinduu kat sume sahabat yg jauh di mata tapi semua dekat di hati..ngeee~

fida said...

sokong.. rindu kat sahabat.. :(

rindu sahabat2 yg same2 belajar, menyewa rumah dulu2. :(

walaupon dorang jaoh berbeza2 tempat.. dorang tetap ade kat satu tempat dalam hati fida. :)

mas saari said...

tetiba rindu kat sahabat masa belajar kat uitm dulu!!

..cik gugu.. said...

rndu sahabat time belajar ;(

Suhaili Sarif said...

rindu juga sahur dan berbuka sama2
hmm..
hr 2 da lama x wish good night kt kwn2
bile akak buat mcm tu,semua cm terkejut sbb msg2 terharu dan pelik.da lama kami x buat mcm 2
dgn kwn2 akak yg da khwn pn akk wish.hehe

farah hanim said...

rindu dkt sahbat yg tgh farah bertgkar skrg
silap fhm skit..die dah say good bye kat fara..minx fara jge diri sndiri..xnk pedulikn fara
pdhl da minx maaf

xpelah..ape2 pon,hati fara dgn die selalu dkt.:D

sergeant keroro said...

terbaik!!

sergeant keroro said...

sahabat itulah teman suka dan duka :)

JIJI YU said...

pelangi aku kata..sahabt yg die benar2 rasa sahabat..ialah bile dier bersahabat dgn seseorang tu die rasa makin dekat dengan ALLAH

cik pulau said...

once dia jadi sahabat. dia tetap akan jadi sahabat..
selagi mana dia tak putuskan hubungan dngan kita.

papepun..saya sayangkan sume insan yang bergelar sahabat..^^,

アヌム ちゃん said...

bila dh kawen msg2 buat hal sendiri..tp dgn dunia cyber skng ni, boleh je contact sahabat wlw dimana berada..cuma nk jumpa susah la..sobsob..

FaKArePa!n said...

Walau raga kita terpisah jauh, namun hati kita selalu dekat...

aishiteru..heheh

aimie amalina said...

weee!
suke ini!
dari semlm mode rindu
dan selama2nye rindu =)

qasehraihan said...

tsentuh pulah dgn entry sunah..

juga dengan komen jiji tu..huhu

hai hai hai..adikku sunah!!!!pekabo??

Solihahazahar said...

itula kannn sedih gile bile teringat time skola2 rendah

Anies Anessa said...

tetiba rindu plak kwn2 saya..huhu

aimaniman said...

teringat zaman kat ukm dulu, kawan sebilik akak x suka dengar lagu time study.. akak plak suka... dia bengang dia potong wayar radio akak... isshh akak trus kluar bilik dok plk je kat bbb seksy 4.. he he heheeee kisah tragis aa

Kak Aya said...

sahabat setia sukar dicari ....kalau hilang memang tak berganti..kalau dpt pun mungkin tak sama.

solomolo said...

sahabat sejati !!!~

Luqeem™ said...

teringat kat lagu hijjaz..kau sahabat, kau teman.hijjaz ke..emm

sahabat sejati dpt bawa keuntungan dunia & akhirat..:)

hakima said...

rindu awak.. ;)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.