Namun Hati Kita Selalu Dekat...

August 10, 2011


Heart splash ... by *aoao2 on deviantART

Kesinambungan dari entri wordless kat SINI.

Selalunya orang bercakap tentang kekasih, tapi saya nak sebut tentang sahabat.

Siapa ada sahabat? Semua ada kannn... Sahabat satu sekolah, sahabat satu kampus, sahabat masa degree, sahabat masa kerja... Bila ingat balik sahabat-sahabat lama kita dulu, sahabat masa degree mungkin; terdetik rasa rindu dalam hati kita pada mereka yang sekarang ini jauh di mata.

Dulu...merekalah teman kita mengulangkaji hingga larut malam walaupun esoknya hanya kita yang akan menduduki peperiksaan. Dulu...merekalah teman kita membeli makanan di kafe dan teman kita ketika makan tengahari serta makan malam. Dulu...merekalah teman kita tidur sekatil dan sebantal sambil bercerita tentang masa depan. Dulu...merekalah yang saling mencuit untuk bangun qiamullail dan solat berjemaah sambil berebut-rebut menjadi makmum. Dulu...merekalah yang menghulurkan tangan, memberi kata-kata semangat ketika kita jatuh dalam perjalanan mengejar impian dan cita-cita.

Dulu... Mereka adalah segala-galanya bagi kita. Tanpa mereka, kita rasa dunia sepi, merindu setiap hari. Mengalahkan rindu kepada kekasih! Bertambah indah apabila kasih sayang yang terbina dengan sahabat itu disandarkan pada cinta Allah. Sama-sama mengejar redha Dia dalam hidup. Subhanallah...

Namun semuanya telah berlalu. Sehabis zaman persekolahan, zaman kampus, zaman degree, kita terpisah jauh dari mereka. Masing-masing membawa haluan sendiri, mengejar cita-cita dan berjumpa pula kawan-kawan baru dalam dunia yang baru. Dalam kejauhan ini, terbit satu rasa dalam hati masing-masing. Merindu tanpa kata. Yang kadang-kadang terluah melalui panggilan telefon dan pesanan mesej ringkas. Dengan itu, biarpun jauh di mata dan berada dalam dunia masing-masing, ikatan yang terjalin tetap kukuh tersimpul.

Sahabat... Walau raga kita terpisah jauh, namun hati kita selalu dekat... Moga segalanya dipermudahkan dalam hidupmu... :)

You Might Also Like

25 Comments

  1. betul tu sunah...rindu pada sahabat aduuuuuuuuuuuuuuuuuuus tak boleh gambarkan...rindu sangat2 suasana belajar dulu

    ReplyDelete
  2. sahabat

    utk selamanya

    bersama...


    ermmm shabat walau raga kite terpisah jauh nmun hati kite sentiasa dekat

    ReplyDelete
  3. rinduu kat sume sahabat yg jauh di mata tapi semua dekat di hati..ngeee~

    ReplyDelete
  4. sokong.. rindu kat sahabat.. :(

    rindu sahabat2 yg same2 belajar, menyewa rumah dulu2. :(

    walaupon dorang jaoh berbeza2 tempat.. dorang tetap ade kat satu tempat dalam hati fida. :)

    ReplyDelete
  5. tetiba rindu kat sahabat masa belajar kat uitm dulu!!

    ReplyDelete
  6. rindu juga sahur dan berbuka sama2
    hmm..
    hr 2 da lama x wish good night kt kwn2
    bile akak buat mcm tu,semua cm terkejut sbb msg2 terharu dan pelik.da lama kami x buat mcm 2
    dgn kwn2 akak yg da khwn pn akk wish.hehe

    ReplyDelete
  7. rindu dkt sahbat yg tgh farah bertgkar skrg
    silap fhm skit..die dah say good bye kat fara..minx fara jge diri sndiri..xnk pedulikn fara
    pdhl da minx maaf

    xpelah..ape2 pon,hati fara dgn die selalu dkt.:D

    ReplyDelete
  8. sahabat itulah teman suka dan duka :)

    ReplyDelete
  9. pelangi aku kata..sahabt yg die benar2 rasa sahabat..ialah bile dier bersahabat dgn seseorang tu die rasa makin dekat dengan ALLAH

    ReplyDelete
  10. once dia jadi sahabat. dia tetap akan jadi sahabat..
    selagi mana dia tak putuskan hubungan dngan kita.

    papepun..saya sayangkan sume insan yang bergelar sahabat..^^,

    ReplyDelete
  11. bila dh kawen msg2 buat hal sendiri..tp dgn dunia cyber skng ni, boleh je contact sahabat wlw dimana berada..cuma nk jumpa susah la..sobsob..

    ReplyDelete
  12. Walau raga kita terpisah jauh, namun hati kita selalu dekat...

    aishiteru..heheh

    ReplyDelete
  13. weee!
    suke ini!
    dari semlm mode rindu
    dan selama2nye rindu =)

    ReplyDelete
  14. tsentuh pulah dgn entry sunah..

    juga dengan komen jiji tu..huhu

    hai hai hai..adikku sunah!!!!pekabo??

    ReplyDelete
  15. itula kannn sedih gile bile teringat time skola2 rendah

    ReplyDelete
  16. tetiba rindu plak kwn2 saya..huhu

    ReplyDelete
  17. teringat zaman kat ukm dulu, kawan sebilik akak x suka dengar lagu time study.. akak plak suka... dia bengang dia potong wayar radio akak... isshh akak trus kluar bilik dok plk je kat bbb seksy 4.. he he heheeee kisah tragis aa

    ReplyDelete
  18. sahabat setia sukar dicari ....kalau hilang memang tak berganti..kalau dpt pun mungkin tak sama.

    ReplyDelete
  19. teringat kat lagu hijjaz..kau sahabat, kau teman.hijjaz ke..emm

    sahabat sejati dpt bawa keuntungan dunia & akhirat..:)

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com