Penulis Professional...? - Sunah Suka Sakura dot com

Post Top Ad

Saturday, August 6, 2011

Penulis Professional...?


Writing by ~Jkimbo on deviantART

Menulis tak mudah.

Menulis ada banyak genre. Kalau nak tulis blog peribadi, tulisan tu ikut suka hati kita. Kalau nak tulis blog professional, blog syarikat atau bisnes, bahasa tu kena tengok-tengok juga. Takkan nak guna bahasa rojak pulak kan bila nak luaskan pengaruh perniagaan.

Penulis-penulis besar akan melihat asas tulisan, tatabahasa, prosa kata dan struktur kata sesuatu artikel oleh seorang penulis lain untuk menilai kekuatan artikel dia. Penulis-penulis besar ni tentulah kebanyakannya dari golongan sasterawan yang memang dah hebat dalam penulisan diorang. Brother yang bagi talk ni cakap, kalau penulis besar baca ayat dengan perkataan-perkataan "mate", "saye", "yg", dan lain-lain yang tentu kamu-kamu boleh agak, diorang akan terus tolak tepi. Erkkk!

Itu untuk penulis professional. Kalau nak tulis blog professional (selalunya yang da berwordpress akan berusaha untuk ubah gaya penulisan diorang, menepati blog yang da naik beberapa tingkat), kena la guna bahasa penuh, ayat skema semua tuuu...ni Ustaz Fakhrul cakap, dulu. Eheheh...

Kalau saya...jauh lagi la nak jadi professional ni... Huhuhu... =.=

P/S: Masih dalam bengkel penulisan dan kewartawanan

20 comments:

  1. same la...sy pun jauh lagi nk pergi ke penulis profesional tu..

    skrg apa yg dipraktikkan dlm entry, menulis dgn ayat penuh. sbb tu pun dikira keyword juga.

    ReplyDelete
  2. patot le engko salu pasan typo ak u..

    ReplyDelete
  3. terbaek la boss. mendoakan boss. ;)

    ReplyDelete
  4. ada chance nak jadi wartawan CNI ni..haha

    ReplyDelete
  5. akak ni penulis amatur pun blum tentu lulus lg..huhuhu

    Waah..nnt bleh la menuntu ilmu dr awak..=)

    ReplyDelete
  6. ittew na jadiew penulish professional.. bley ta?



    hahahahhahaha!!~



    compem2 yang tulis cam tu kena reject :)

    ReplyDelete
  7. jgn kan professional, semi pro pon tak lpas ag.. heheh

    ReplyDelete
  8. i pon rase dah makin merepek cr penulisan

    byk sgt merojakkan bhse

    kene ubah kmbali spt asl ni

    ReplyDelete
  9. ish.. klu nak banding ngan saya, akak jauh lagi pro dr saya..

    rasa lepas nie kena daftar masuk skolah balik, nak blaja tulis karangan smula.. haha

    ReplyDelete
  10. tak nak jadi profesional lah klu mcm ni. xgedik la heheheh

    ReplyDelete
  11. saya pon nak jadi jugak jugak lah, akak buat bengkel untuk utm bloggers?

    hehe :P

    ReplyDelete
  12. <---- bukan penulis profesional!

    ReplyDelete
  13. qaseh tak profesional manolah main campur ngan bahasa negeri hahaks

    ReplyDelete
  14. nak nangis...akak da tau kenapa komen akk 2 sket
    rupanya akk tukar ejaan nama
    so blogger.com detact nama baru..akak kena mula balik dr bwh
    down =__=
    kalau x da 92 kot.down lagi
    ok xpe..akak terus komen dan komen dan komen lagi
    misi sunah suka sakura akak akan teruskan jugak.wuwuuuwuuu...

    ReplyDelete
  15. penulis professional kena ada matlamat
    dan x de terpengaruh dgn emosi?betul x sunah.hehehe

    kewartawanan?apakah?

    ReplyDelete
  16. sebab tak pandai menulis la uncle tulis pendek-pendek....

    wink wink..!

    ReplyDelete
  17. masih belajar ke arah tu, huhu,

    ReplyDelete
  18. amat susah :)

    xtaw bile dpt jdi cmtu. hehe

    mungkin x kot. kekeke

    ReplyDelete

Dah abis baca tadi? Terima kasih sebab tinggalkan komen~ ;)

Post Bottom Ad