BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, August 6, 2011

Penulis Professional...?


Writing by ~Jkimbo on deviantART

Menulis tak mudah.

Menulis ada banyak genre. Kalau nak tulis blog peribadi, tulisan tu ikut suka hati kita. Kalau nak tulis blog professional, blog syarikat atau bisnes, bahasa tu kena tengok-tengok juga. Takkan nak guna bahasa rojak pulak kan bila nak luaskan pengaruh perniagaan.

Penulis-penulis besar akan melihat asas tulisan, tatabahasa, prosa kata dan struktur kata sesuatu artikel oleh seorang penulis lain untuk menilai kekuatan artikel dia. Penulis-penulis besar ni tentulah kebanyakannya dari golongan sasterawan yang memang dah hebat dalam penulisan diorang. Brother yang bagi talk ni cakap, kalau penulis besar baca ayat dengan perkataan-perkataan "mate", "saye", "yg", dan lain-lain yang tentu kamu-kamu boleh agak, diorang akan terus tolak tepi. Erkkk!

Itu untuk penulis professional. Kalau nak tulis blog professional (selalunya yang da berwordpress akan berusaha untuk ubah gaya penulisan diorang, menepati blog yang da naik beberapa tingkat), kena la guna bahasa penuh, ayat skema semua tuuu...ni Ustaz Fakhrul cakap, dulu. Eheheh...

Kalau saya...jauh lagi la nak jadi professional ni... Huhuhu... =.=

P/S: Masih dalam bengkel penulisan dan kewartawanan


20 comments:

Munna said...

same la...sy pun jauh lagi nk pergi ke penulis profesional tu..

skrg apa yg dipraktikkan dlm entry, menulis dgn ayat penuh. sbb tu pun dikira keyword juga.

JIJI YU said...

patot le engko salu pasan typo ak u..

fRaMe+LenSeS said...

terbaek la boss. mendoakan boss. ;)

H.J said...

ada chance nak jadi wartawan CNI ni..haha

Kalamhati said...

akak ni penulis amatur pun blum tentu lulus lg..huhuhu

Waah..nnt bleh la menuntu ilmu dr awak..=)

Bella Bell said...

ittew na jadiew penulish professional.. bley ta?



hahahahhahaha!!~



compem2 yang tulis cam tu kena reject :)

y u y u Z u l a i k h a said...

jauh la lagi saya ni akak~

FaKArePa!n said...

jgn kan professional, semi pro pon tak lpas ag.. heheh

Iffah Afeefah said...

i pon rase dah makin merepek cr penulisan

byk sgt merojakkan bhse

kene ubah kmbali spt asl ni

Dzarief Zuhdi said...

ish.. klu nak banding ngan saya, akak jauh lagi pro dr saya..

rasa lepas nie kena daftar masuk skolah balik, nak blaja tulis karangan smula.. haha

Wani said...

saya tak pro, hihi .

kura said...

tak nak jadi profesional lah klu mcm ni. xgedik la heheheh

sergeant keroro said...

saya pon nak jadi jugak jugak lah, akak buat bengkel untuk utm bloggers?

hehe :P

mas saari said...

<---- bukan penulis profesional!

Qaseh dalia adelia said...

qaseh tak profesional manolah main campur ngan bahasa negeri hahaks

Suhaili Sarif said...

nak nangis...akak da tau kenapa komen akk 2 sket
rupanya akk tukar ejaan nama
so blogger.com detact nama baru..akak kena mula balik dr bwh
down =__=
kalau x da 92 kot.down lagi
ok xpe..akak terus komen dan komen dan komen lagi
misi sunah suka sakura akak akan teruskan jugak.wuwuuuwuuu...

Suhaili Sarif said...

penulis professional kena ada matlamat
dan x de terpengaruh dgn emosi?betul x sunah.hehehe

kewartawanan?apakah?

gedek! said...

sebab tak pandai menulis la uncle tulis pendek-pendek....

wink wink..!

Luqeem™ said...

masih belajar ke arah tu, huhu,

Encik JI said...

amat susah :)

xtaw bile dpt jdi cmtu. hehe

mungkin x kot. kekeke

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.