BLOG ENCIK SUAMI

Friday, August 19, 2011

Saya Tak Reti Nak Buat Partition Hard Disk


Waaaaaaaaaaaaaa...

Lamanya kannn tak buat tutorial kat blog ni??? Erkkk!

Sebelum ni, kebanyakan tutorial yang saya kongsi adalah berkaitan dengan blog. Kali ni, saya nak kongsi yang berkaitan dengan komputer pulakkkk~

Ehehe... Alhamdulillah baru siap buat partition kat netbook. Mudah rupanya nak buat, ingatkan susah. Mencarik, mencarik, mencarik kat google... Macam-macam software dan cara diorang tunjuk... Semua macam rumit ajeee... Nak kene beli itu ini lah... Kena register lah... Hurmmm... Last-last, jumpa satu video ni kat Youtube~

Delete, merge, create, and rename a hard drive partition.



Saya pengguna Windows XP (yang setia). So, sape yang MASIH guna Windows XP dan tak reti nak buat partition, boleh ikut ni ye~ Windows lain kalo rasa cam sama sikit-sikit, mungkin boleh guna jugak~

Lepas ni nak install Linux pulak kat partition yang da dibuat tu... Huhuhu...

P/S: Pastikan kamu-kamu backup dulu data yang ada dalam storage tu okeh?

13 comments:

mynameismy said...

my pun pengguna setia XP hehehehe

SoLy SoLicious said...

waahh...menarik ni..thanks share..

NURUL AINI NORAZMAN said...

laaa lagi senang wat sndri rupenya,.=p

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak last buat masa kat kolej jer.. pastu x penah buat dah. selalu format pc akak ni tak full format. format C jer.. so partition x hilang.. yg selalu kena virus c je kan.. laptop, netbook bagai x penah lak format.

JIJI YU said...

lorh..lau gune mac..

dwaty said...

say plak main belasah jer... hehehehe

Muslimah Optimis said...

xpaham apa kebenda partition tu..agagaga

Iffah Afeefah said...

erk nmpk komen jiji

terus tatau nk komen pe

kura said...

sy pun penwindow XP yg setia . eheh!

Elih Japahar said...

sy pengguna setia window 7 haha! :)

el-janna said...

erkk tujuannye untuk ape ye sunah^ heheh

aimie amalina said...

weeee
sy juge penggune xp setia!
weee..maceh akak sunah =)

sergeant keroro said...

lama jugak mencari :)

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.