BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, September 29, 2011

Saya Tak Reti Nak Buat Template Macam Sunah Suka Sakura dot com

Seorang rakan blogger, Miss Nadya, ade tinggalkan komen dan bertanya...

Komen kat entri sebelum ni

So, meh nak share... Saya share takat mana yang mampu ye, insya'Allah. Template blog saya tak lain tak bukan hanyalah template blogspot semata-mata. Cuma main edit kat Template Designer tu aje. Tak reti nak buat template gempak-gempak. Huhuhu.

First sekali, klik kat Design tu.

Design

Then, klik pulak kat Template Designer.

Template Designer

Bila bukak Template Designer tu, kamu akan nampak Blogger Template Designer yang opsyennya terdiri daripada Templates, Background, Adjust widths, Layout dan Advanced.

First sekali, klik dekat Templates. Untuk template blog saya, saya pilih template Awesome Inc. kaler hitam. Macam kat bawah ni.

Templates

Then, gi kat Background, kalo tak suka background yang sekarang tu, kamu boleh tukar dan pilih background lain kat sini.

Background

Ada banyak pilihan, boleh pilih ikut citarasa masing-masing. Macam blog saya, saya amek yang Ollustrator tu. Klik Done kalo da ok. Kalo nak buh background sendiri pun boleh, tapi tu cite lain pulak ye.

Pilihan background

Lepas tu, nak adjust Width blog kamu. Kamu nak oter bahagian post atau sidebar, mana nak besarkan atau kecikkan, kat sini la ye. Orang selalunya akan besarkan bahagian post. Kalau bagi sama besar bahagian post dengan sidebar, nanti orang konfius, mana satu nak baca kat blog kamu.

Adjust Widths

Lepas tu, dekat Layout pulak, boleh pilih rupa bentuk blog kamu macam mana. Untuk bahagian sidebar dengan footer. Ikut la kreativiti kamu ye.

Layout

Ha...yang paling best sekali nak modify adalah bahagian Advanced. Kat sini la kamu-kamu pilih font untuk blog kamu, kaler font, kaler border sume, main-main la kat sini ye. Kene rajin-rajin godek mana yang berkenan kat hati.

Advanced

Dah siap modify semua, klik Apply To Blog kat atas belah kanan tu. Boleh tengok hasilnya (sambil-sambil modify pun ade preview kat bawah sebenarnya). Kalo nak lagi masyhuk, godek-godek juga bahagian HTML kat Design yang awal-awal tadi.

Ok...all the best ye~


P/S: Pagi tadi masuk angin, petang ni cirit-birit pulak... T__T


21 comments:

JIJI YU said...

waaaa bijak r kak sunah..ehhehe

BaTu^NiSaN said...

oh...

mohd zhafri said...

huhu.....

aimie amalina said...

toink2...
maceh cikgu!

::blog anak jawer:: said...

waa... agak rumit gak ek... tapi hasil nye mmg menbanggakan..hehe

nur anis said...

wahhh..saya betul-betul ingat design sendiri tau...

Iffah Afeefah said...

Hebat ai pon br tau

erk tp xrjen nk wt cm yuuuuu

Kalamhati said...

paanddaaii kak sunah wat tutorial..bravo!hehe
ilmu yg berguna patut dishare kan?=)

err akak semalam cirit-birit siap dpt MC lg..huhu

mas saari said...

akak pun godek2 sendiri je nak ubah apa2 kat blog akak...hehehehe

Arpiiz said...

nak wat jugak..hehe

Eera Shera said...

wah..kak sunah buat tutorial.bagus kak sunah!hehe

MuaZijaH said...

ouwh,chenggitu ke..thx so much kak sunah.. :)

Santri T.P.I.N.I said...

wah...tuto yg menarik! tapi sayang templet sy tak leh wat cam ni sbb owner dia dh lock!

cik pulau said...

tu dia.. blog serbaguna ni..
sume ada..heee~

FasiHaH SupiaN said...

memang boleh jd tutor ;)

Miss Nadya said...

terharunya nad..T_T..
macih kak sunah..:)

ciK LyndaWawa said...

mak ai...ramainya follower dia..=]

Miss Nadya said...

thanks kak..nad nad dah buat..menjadi..tapi blog berat lah pulak..huhu..

Miss Nadya said...

hurm..tadi sy buat..lepas tu berat sgt...sy guna template lama..:)

fRaMe+LenSeS said...

CB? ala shiannyaaaa~~

Miss Nadya said...

masuk dalam entry penghargaan nad..:)

new entry ::

1. Nad Di Entry Mereka!!
2. #24 Wordless Wednesday
3. Buffered Earnings #7

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.