Wednesday, December 14, 2011

Culture Shock Bila Masuk U???

Terkejotttt ~gambar dari SINI

Mesti ramai yang baru masuk U ni dah lama habis mid sem test kan?

Amacam result? Ok tak? Yang anak-anak diorang baru masuk U tu, ade tanya anak-anak result cane? Yang adik-adik diorang baru masuk U tu pulak, ade follow up adik-adik kat U macam mana?

Macam mana intonasi suara diorang? Gembira? Happy go lucky? Atau lemah gemalai patah seribu?

Yang gembira tu mesti sebab result gempak kan? So nanti senang la nak score untuk final exam pulak. Kepada yang result gempak ni keep up your good work, ok? Yang suara macam hati patah seribu tu pulak, faham-fahamlah. Result tak macam yang diorang nak. Tercorner lebih-lebih sangat dari sasaran.

Mungkin ada sebilangan yang dapat result tak berapa nak ok tu, itu lahhh buat kali pertama dalam hidup dia dapat result gitu. Dulu sebelum masuk U, dia lah yang top kat sekolah, dia lah yang selalu score masa kat matrix. Kalau tak score pun, boleh tahan lahhhh jugak resultnya. Sangat-sangat selesa dengan keadaan tu.

Tapi bila habis mid sem test, rasa terkejut beruk sampai terduduk. Terpana tengok result yang tak pernah-pernah diorang dapat sebelum ni. Kecewa dan sedih tu dah tentu lah kan. Hati apatah lagi, remuk redam patah sejuta.

Buat adik-adik yang masih freshie ni, jangan sedih-sedih dengan result tu, ok? Yup, memang result tu akan affect kamu punye final result nanti, tapi jangan putus asa untuk perbaiki lagi. Dari result yang ni lah kamu nak tentukan result akhir sem nanti cane. Awal-awal sem ade course outline kan? Belek balik berapa percents yang perlu kamu score lagi. Cuba capai sebaik mungkin. Yup, da masuk U kena banyak usaha sendiri, takleh harap sangat makan disuap macam dulu-dulu. Sila rajinkan diri ye adik-adik.

Tapi ingat, belajar bukan sebab nak exam semata-mata. Belajar untuk ilmu, cari ilmu kerana Allah. Niatkan semua untuk agamaNya, insya'Allah Dia akan bantu kamu. :)


P/S: Saya tak lah ok sangat pun, sekadar berkongsi dari pengalaman.

22 comments:
Write Comments
  1. skang tgh cuti sem~
    sebulan dduk dekat rumah..
    kita ada
    ada potensi nk dpt culture shock sbb lama sgt cuti ..

    ReplyDelete
  2. huhuuu..mmg shock habis kott~
    U lbih snng dri exam sklh .hee.

    ReplyDelete
  3. time freshie je culture shock.
    bila dah senior sikit, phail pon steady je.
    ha3.

    ReplyDelete
  4. agak setuju dgn entry nie sbb sy dulu sblum masuk U result gempak tapi dh masuk U result teruk huhuhuh...maybe sbb ingt dh masuk U dh berjaya kot huhuh

    ReplyDelete
  5. setuju.. cari ilmu bukan utk lulus semata2.. tapi cari ilmu utk kebahagiaan hidup yang berterusan....

    masuk U asalkan tidak terlena d buai arus kejutan dan pengaruh

    ReplyDelete
  6. :-).. sama jugak.. tak mampu nak dapat 3.8 pun masa kat UM sedangkan STPM 3.8.. huhu...

    sedang bertungkus-lumus menyiapkan soalan mid semester exam.. huhu lagi

    ReplyDelete
  7. mule2 terkezut nan psekitaran, jadik lah culture shock

    ReplyDelete
  8. comel je sunah bagi nasihat. hee. but mostly selalu terasa macam study utk exam. erkk

    ReplyDelete
  9. majoriti mcm tu..perana kawan sangat penting..dan diri sendiri tu

    ReplyDelete
  10. "Amacam result? Ok tak? Yang anak-anak diorang baru masuk U tu, ade tanya anak-anak result cane? Yang adik-adik diorang baru masuk U tu pulak, ade follow up adik-adik kat U macam mana?"
    tak paham ayat ni...:P

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah syukur...
    akak da masuk fasa risau anak murid x dpt score..wuuuwuuu

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum sunah...Insyaallah harap semua freshie2 itu dapat result yg baik2kan...:)

    ReplyDelete
  13. mmg normal ni..
    bukan masuk u je..
    org keje pun.haha

    ReplyDelete
  14. betul. masuk u adalah satu lembaran baru..jgn terbawa2 dgn spm

    ReplyDelete
  15. pernah ade sorang adik niw.. bgtau kira die patah semangat nk study sbb awalnya die gi u tue sbb bf die.. adoyaiiii...

    ReplyDelete

DISCLAIMER:

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions are subject to change at anytime with or without notice.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com