BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, December 14, 2011

Culture Shock Bila Masuk U???

Terkejotttt ~gambar dari SINI

Mesti ramai yang baru masuk U ni dah lama habis mid sem test kan?

Amacam result? Ok tak? Yang anak-anak diorang baru masuk U tu, ade tanya anak-anak result cane? Yang adik-adik diorang baru masuk U tu pulak, ade follow up adik-adik kat U macam mana?

Macam mana intonasi suara diorang? Gembira? Happy go lucky? Atau lemah gemalai patah seribu?

Yang gembira tu mesti sebab result gempak kan? So nanti senang la nak score untuk final exam pulak. Kepada yang result gempak ni keep up your good work, ok? Yang suara macam hati patah seribu tu pulak, faham-fahamlah. Result tak macam yang diorang nak. Tercorner lebih-lebih sangat dari sasaran.

Mungkin ada sebilangan yang dapat result tak berapa nak ok tu, itu lahhh buat kali pertama dalam hidup dia dapat result gitu. Dulu sebelum masuk U, dia lah yang top kat sekolah, dia lah yang selalu score masa kat matrix. Kalau tak score pun, boleh tahan lahhhh jugak resultnya. Sangat-sangat selesa dengan keadaan tu.

Tapi bila habis mid sem test, rasa terkejut beruk sampai terduduk. Terpana tengok result yang tak pernah-pernah diorang dapat sebelum ni. Kecewa dan sedih tu dah tentu lah kan. Hati apatah lagi, remuk redam patah sejuta.

Buat adik-adik yang masih freshie ni, jangan sedih-sedih dengan result tu, ok? Yup, memang result tu akan affect kamu punye final result nanti, tapi jangan putus asa untuk perbaiki lagi. Dari result yang ni lah kamu nak tentukan result akhir sem nanti cane. Awal-awal sem ade course outline kan? Belek balik berapa percents yang perlu kamu score lagi. Cuba capai sebaik mungkin. Yup, da masuk U kena banyak usaha sendiri, takleh harap sangat makan disuap macam dulu-dulu. Sila rajinkan diri ye adik-adik.

Tapi ingat, belajar bukan sebab nak exam semata-mata. Belajar untuk ilmu, cari ilmu kerana Allah. Niatkan semua untuk agamaNya, insya'Allah Dia akan bantu kamu. :)


P/S: Saya tak lah ok sangat pun, sekadar berkongsi dari pengalaman.


22 comments:

K O R I E said...

skang tgh cuti sem~
sebulan dduk dekat rumah..
kita ada
ada potensi nk dpt culture shock sbb lama sgt cuti ..

yasmin iskendar said...

benda ni memang terjadi dekat uni

Iffah Afeefah said...

La isinye lain
mati2 ai pk lain

Iffah Afeefah said...

Ai rase da komen td
mls pk ayt td

Novelgurl said...

huhuuu..mmg shock habis kott~
U lbih snng dri exam sklh .hee.

Pojiekyra said...

hehehehehe

Faaizz d. Zul said...

time freshie je culture shock.
bila dah senior sikit, phail pon steady je.
ha3.

Kumbang Jingga said...

agak setuju dgn entry nie sbb sy dulu sblum masuk U result gempak tapi dh masuk U result teruk huhuhuh...maybe sbb ingt dh masuk U dh berjaya kot huhuh

reenapple said...

saya pom.. =)

shiema sufian said...

iyaaa, belajar kerana Allah (:

Kamsiah said...

anak sulung kat UMP...

Gen2Merah said...

setuju.. cari ilmu bukan utk lulus semata2.. tapi cari ilmu utk kebahagiaan hidup yang berterusan....

masuk U asalkan tidak terlena d buai arus kejutan dan pengaruh

Muslimah Optimis said...

:-).. sama jugak.. tak mampu nak dapat 3.8 pun masa kat UM sedangkan STPM 3.8.. huhu...

sedang bertungkus-lumus menyiapkan soalan mid semester exam.. huhu lagi

SoLy SoLicious said...

mule2 terkezut nan psekitaran, jadik lah culture shock

yaya_flanella said...

comel je sunah bagi nasihat. hee. but mostly selalu terasa macam study utk exam. erkk

cik najihah said...

majoriti mcm tu..perana kawan sangat penting..dan diri sendiri tu

Areliff said...

"Amacam result? Ok tak? Yang anak-anak diorang baru masuk U tu, ade tanya anak-anak result cane? Yang adik-adik diorang baru masuk U tu pulak, ade follow up adik-adik kat U macam mana?"
tak paham ayat ni...:P

Suhaili Sarif said...

alhamdulillah syukur...
akak da masuk fasa risau anak murid x dpt score..wuuuwuuu

maszull said...

assalamualaikum sunah...Insyaallah harap semua freshie2 itu dapat result yg baik2kan...:)

qasehraihan said...

mmg normal ni..
bukan masuk u je..
org keje pun.haha

FasiHaH SupiaN said...

betul. masuk u adalah satu lembaran baru..jgn terbawa2 dgn spm

kiera'sakura said...

pernah ade sorang adik niw.. bgtau kira die patah semangat nk study sbb awalnya die gi u tue sbb bf die.. adoyaiiii...

Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.