Idea Memulakan Tesis PhD

December 09, 2011

Okie...

Setelah ustazah berpenat lelah mengajar kat sekolah siang tadi, meh malam ni nak kasi tips sikit kepada kamu-kamu yang teringin nak sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi.

Hurmmm... Peringkat mana eks? Master, degree, diploma, takmo... Saya nak bagi tips untuk start buat PhD ni. Heheheh. Yang tak nak amek PhD tak yah baca. Erk! Ehhhhh, sini, sini! Baca sampai habis duluuuuu!

Ok, ok. Bagi kamu-kamu yang ketandusan idea nak mulakan tesis PhD, boleh lah try cara-cara kat bawah ni:-

1) Minat

Kamu minat apa? Dulu masa degree or master buat apa? Kalo boleh sambung yang kamu buat dulu, lagi bagus. Tambah-tambah kalo kamu minat benda tu, lagi banyak idea leh keluar nanti. Kalo tak minat, alamak aiiiii... Kena la kamu perah otak setiap hari nak fikir pasal research kamu tu.

2) Supervisor

Ada supervisor pilihan? Pensyarah kegemaran? Pensyarah yang offer research? Kalo ada pensyarah masa degree or master dulu yang ok dengan kamu, yang kamu pun suka dengan area penyelidikan dia, cuba la risik-risik kot dia nak carik student PhD.

3) Kampus

Kamu nak amek kat mana? Kampus masa degree or master dulu ke? Atau nak amek kat tempat lain? Kot la kan suka amek dekat-dekat je dengan kampung halaman. Atau pun ada angan-angan nak buat kat luar negara keeee~ Leh main-main salji dengan bunga sakura bersama insan tercinta (yang da kawen saje). Eh!


Ok, kalo takde idea gak, pi carik blogger kat atas tu. Dia tengah amek PhD.

Hailaaa~ Saya pun tak tau idea macam mana yang kamu cari ni. Terkejot saya ada yang pi carik idea nak start buat tesis PhD kat blog ni. Hahaha~


Bukan tu je... Ade yang carik perempuan melayu hitam manis berlesung pipit. Awwww~ Ade ke kat sini? Tu yang tengah baca tu, hitam manis tak? Ha? Takde lesung pipit? Alaaaa... Sorry, bukan kamu yang dicari. Nexttttt!

You Might Also Like

23 Comments

  1. hahahahahahhahaa......

    chatting gurl pengkid...auch!!!! kehkehkeh

    ReplyDelete
  2. @putERi-kAtEk

    cehhh..suke la katek yang macam tu eks~ hahaha

    ReplyDelete
  3. abang Eqbal bukan baru nak habis master ke?

    ReplyDelete
  4. kite baru nak sambung degree. .hikhik. .nak ke phd seram lah. .insya ALLAH kalau kuat semangat 1 hari nanti. .

    ReplyDelete
  5. masih terlalu awal utk saya fikir...*kottt..*..
    err..
    huhuhu

    ReplyDelete
  6. saya ingat sunah nak sambung study, ada geng blogger PhD lepas ni..tapi setuju dgn sunah & tq share walaupun dah tahu..cuma tulah, nak sambung dalam or luar..doakan saya ye..

    ReplyDelete
  7. blog lelaki gay kah? muaheeeee klakoo..

    ReplyDelete
  8. alahai, sy dip pun baru nak habis. nehkan pulak nak ambil phd. lambat lagi lah. huhu.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum sunah...belajarlah selagi mampu dan capai la ketahap yg lebih tinggi yer...:)

    ReplyDelete
  10. hahahaha.. macam2 noh depa cari..

    ReplyDelete
  11. Salam Sunah,
    entry yg bagus.
    buat shafiq ahadin, abg eq dah lamaaa abes master. skrg separuh PhD dah...
    Kepada sesiapa yang nak buat PhD, byk kriteria yang perli di lihat sebelum submit PhD form sebab mental dan fizikal mesti kuat sebab nak dpt title 'Dr' tu bukan mudah!
    kalau sesiapa nak pandangan abg eq boleh je..sgt2 di alu2kan..

    ReplyDelete
  12. as salam..
    hehe..idea dia mana-mana kan..banyak buat rujukan melalui al-Quran jika berkenaan teknologi..

    jika berkaitan dengan teknologi, mulakan dari dokumentari akan perihal pra sejarah depa..kemudian rujuk pula kisah bagaimana depa dimusnahkan kerana kezaliman mereka.

    moga kita mengambil ikhtibar dari kecuaian kaum dan ummat2 terdahulu.

    penambah perasa, banyak2 berdoa,buat solat hajat, solat istikharah. dan taK lupa juga bernazar. tak susah. mahu tak mahu je..lagipunBERJALAN LAh KAMU DI MUKA BUMI NI DAN PERHATIKAN BAGAIMANA MEREKA DIBINASKAN.

    huhuhu..bab komen, pandai >_<

    ReplyDelete
  13. PHD..mak aii.baca un dh gerun nie..
    kene perah otak suda~

    gadis hitam manis berlesung pipt? oohh x de..
    nextt !!

    ReplyDelete
  14. saya pun master belum terambil2 lagi.... Insya Allah ada rezeki dan peluang

    ReplyDelete
  15. nak menghabiskan degree ni pun dah.................huhu tapi niat tu ada insyaAllah kalau murah rezeki..

    ReplyDelete
  16. xde lesung ppit

    yuuu nk ke wt phd

    kawen2 la dlu...

    sian die hahaha

    ReplyDelete
  17. teringin nak sambung sampai phd.. tapi kan, orang kata kalau perempuan sambung phd ni, nanti laki takut nak dekat. yeke?

    ReplyDelete
  18. sy ni layak ke..
    hurmm..tertanya2.. huhuhu

    ReplyDelete
  19. nak juga sambung phd tapi bila ntah.Nak kena kuat semangat tu.

    ReplyDelete

Thank you for coming by. Comments are your responsibility. Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988. Comment wisely, and do it with pure intentions.

For any inquiries, email: sunahsakura@gmail.com