BLOG ENCIK SUAMI

Wednesday, December 21, 2011

Kenapa Saya Tak Pernah Tahu Duit Kertas RM20 Pernah Ada?

Model-model duit kertas

Teruknya saya.

Serius saya tak tahu pun duit kertas RM20 pernah ada masa zaman dulu-dulu. Dan saya tak pasti sama ada saya tak tahu atau tak ingat langsung yang duit ni pernah ada. Yang saya tahu, duit kertas RM2 je yang pernah ada dulu tapi sekarang dah tak ada.

Saya tahu pun sebab tadi baca entri Norfa dengan entri Penulis Senja. Tentang wang ringgit Malaysia siri baru yang akan diedarkan pada bulan Julai tahun depan. Dalam entri-entri tu baru lah saya nampak duit kertas RM20 yang kaler kuning keemasan tu.

Tapi serius... Saya tak ingat langsung. Sampai tanya kat adik kampus yang duk sebelah saya ni, pernah ke ada duit kertas RM20???

Dia kata ada.

Sah lah saya ni ketinggalan.

Ke duit tu tak pernah sampai Bintulu???

Err...

UPDATE: Terima kasih kepada Libriati yang bagi link duit RM20 lama ni. Ok, ingat sudah. Memang duit kertas RM20 sangat-sangat rare digunakan masa zaman dulu-dulu. Sebab tu la tak ingat kan, tambah-tambah bila tak pernah dapat sampul duit raya berisi duit kertas RM20. Hahaha~ :p


27 comments:

deen azmee said... Reply to comment

errrr.. a'ah.. tak perasan gak ada rm20 kertas sebelum ni.. maybe terlepas pandang kot.. hehehe..

JIJI YU said... Reply to comment

eleh..nk cakap engko kaya r tu..guna duit lime ploh hengget je

maszull said... Reply to comment

assalamualaikum sunah...hehehehe buat mama gelak jer sunah ni...yer ke sunah x pernah jumpa duit 20 inggit tu dulu....:)

DARKNOUR said... Reply to comment

Erkk, same r ngan saya pun. Memang ketinggalan sungguh~

zaMir said... Reply to comment

haaaa??? Tak pernah tau?? saya yg muda lagi nih pun tau...dah lame gila stop...lepas tu nak wujudkan balik...tapiii...tak pernah guna...hahaha...dan tak pernah nampak...

zulfikar hazri said... Reply to comment

duit 20ringgit tu circulation tak byk pun... lagipun zaman ko dah takde dah.. hahahahah

K O R I E said... Reply to comment

xpea kak.
kta pun xtahu yg duit 20 tu ada..

xpernah dpt pon.
limited edition agaknyea ;p

K O R I E said... Reply to comment

xpea kak.
kta pun xtahu yg duit 20 tu ada..

xpernah dpt pon.
limited edition agaknyea ;p

k e y r i said... Reply to comment

samelah kite ketinggalan jugak~ haha

Iffah Afeefah said... Reply to comment

Xpnh taw gk

Citarasa Rinduan said... Reply to comment

kak selalu dapat.
seba pakcik2 semua kaya.. hahahhaha,, boleh gitu,

Fadzillah Kamarudin said... Reply to comment

ada...
duit kaler coklat...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... Reply to comment

tak femes pun duit 20 ringgit dulu tu dik.akak pun jarang simpan

Raisya Haris said... Reply to comment

Saya pun tak tahu, samalah kita kak. :>

qasehraihan said... Reply to comment

betul tu jiji..sunah nk gtau dia asek pgg duit limaploh hengget aje a tu..hakhak

FasiHaH SupiaN said... Reply to comment

hahaha sokong ngan jiji. yela pakai duit 50 je angah ni.haha

Eera Shera said... Reply to comment

aik..tak penah tau pun..igt rm20 tu baru ada

Cik Pulau said... Reply to comment

errr.. tak penah tau jugakk..
hahahhaha

laskar pelangi said... Reply to comment

tak sbar nak tengok duit baru =)

Rozuan Ismail said... Reply to comment

20 hengget? 2 hengget taw la

aimie amalina said... Reply to comment

weee
suke dgn kaler die
oren+kuning :))

Aku Dan Teksi said... Reply to comment

Yup dulu pernah ada duit Rm20 rm500 dan rm1000

NadiRah said... Reply to comment

kuning kan duit tu??? hehehhe

mynameismy said... Reply to comment

sbb dlu kecit2 sunah xpnh pegang duit besar2..:D

mas saari said... Reply to comment

tu belum tengok duit RM500 ngan RM1000 kan? cuba google.. heheheee

Amirah Adnan said... Reply to comment

eh, ade eh dulu? hehe..

Isteri Encek Bard said... Reply to comment

SUKER DUET RM 20 TU.. TERINGAT DUET RM20 DULU KALER COKELAT...

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (58) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (9) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (51) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.