BLOG ENCIK SUAMI

Thursday, January 13, 2011

Saya Nak Balik...

Malam ni bakal bertolak pulang ke Borneo...singgah LCCT dulu (takde ke yang nak buat perjumpaan blogger di LCCT?? :D)

Eh! Salah gambar! [amek kat sini]

yang ni baru betul...:D [Pic: Edward Khoo]

Kenapa saya pulang? Banyak sungguh jawapan cepu emas (selalunya "soalan" yang cepu emas~) yang saya dapat... Tapi yang paling top sekali adalah "balik bertunang ke?", "nak kahwin ke?", "ada orang masuk meminang ke?" dan yang seumpamanya.

Eik, pelik sangat ke kalau nak balik jenguk family setelah hampir lima bulan tak balik? Sekarang musim orang kahwin ke? Tak jugak...beberapa orang je yang nak nikah hujung minggu ni...ada la dalam dua orang senior saya yang nikah hujung minggu ni (mereka nikah sesama mereka! :D).

Tak kurang jugak yang memesan kek lapis sarawak. Huhu...saya tak boleh nak janji sebab sekarang bukan hari raya..:D tapi bila balik rumah ni boleh lah jenguk buku resepi mak dan update blog Kek Lapis Sarawak tu~ :)

Jadi, bila pulang ni nanti mungkin blog ni kurang update sikit, teruskan menjenguk dan meninggalkan jejak ye...ada masa terluang insya'Allah saya jejak semula...:)

Doakan saya dalam perjalanan ye...

Oh, lagi satu! Selamat mendirikan baitul muslim kepada Akh Zulhilmey dan Kak Izzati~ semoga segalanya dipermudahkan~ ;)


Admin: Kat LCCT boleh jek online~ laju lagi dari broadband biru putih~ ada sape-sape nak ikut?




BLOGGER GEGARKAN 'U'


| UTM Skudai | Sarjana Kejuruteraan Elektrik (Optical Network & Communication) | 1 |

| Sarawak | Masih 23 |

| Nak bagi broadband laju sikit, nanti Enchek Ben tak bising lagi bila page tak loading-loading sebab pakai broadband biru putih~ :D |

| Researcher? Doakan |

Klik header Enchek Ben untuk tahu sebab apa entri ni dipublish~ :)





Hebatnya Cik Lebah!

TEL AVIV, Israel Palestine lah!, Jan. 7, 2011 — Physicists have demonstrated how the Oriental hornet takes the sun’s energy and converts it into electric power, in particular the brown and yellow stripes on the hornet’s abdomen, which absorb solar radiation.

"The interesting thing here is that a living biological creature does a thing like that," said physicist David Bergman, professor at Tel Aviv University's School of Physics and Astronomy, who was part of the team that made discovery. "The hornet may have discovered things we do not yet know."

In partnership with the late Professor Jacob Ishay of the university's Sackler Faculty of Medicine, Bergman and his doctoral candidate Marian Plotkin engaged in a truly interdisciplinary research project to explain the biological processes that turn a hornet's abdomen into solar cells. Read more HERE.


Subhanallah...hebatnya serangga ciptaan Allah yang satu ni hingga dijadikan satu surah dalam al-Quran khas untuknya. Jika dulu lebah hanya dikenali kerana madunya yang bermanfaat, hari ini penyelidik melihat lebih jauh akan kelebihannya. Tapi...kalau umat Islam yang menyelidik dan menemuinya terlebih dahulu daripada 'mereka' ini, alangkah bagusnya...

Selidikilah al-Quran, insya'Allah akan kamu temui lebih banyak rahsia ciptaanNya.. :)





Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.