BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, January 18, 2011

Saya Dah Tukar Kepada Shoutmix!

Baik! Saya dah tukar kepada shoutmix jugak!

Sebelum ni memang ada shoutmix, tapi saja nak buang balik...sebab nak bagi pengunjung duduk blog lebih lama (sebab kena taip sendiri nama & url kalau guna Cbox~ haha, kejam tak??)

Tapi malam ni, setelah baca macam-macam cerita di blog rakan-rakan blogger, gulp~~ saya rasa better tukar...takpe lah kalau pengunjung jejak kejap je pun. Asalkan tak ditipu oleh blogwalker.

Kenapa mereka menipu? Tentu ada sebabnya, dan mereka juga ada kelebihan tu untuk melakukannya sedemikian. Kalau saya nak, saya pun boleh buat macam tu kan? Memudahkan kerja lagi~~ Tak penat dah nak blogwalking~ Boleh fokus projek...lalala~

Tapi...tak best la gitu...lebih suka blogwalking sambil amek tau berita terbaru rakan-rakan bloggers...lagi best kan??

Ops, apa yang berlaku sebenarnya? Nak tau sila klik blog Ir Nazirul Hazwan, dan ikut langkah-langkah seterusnya~ :D





Kenapa Blog Ada Lagu???

Ouh, kenapa blog kamu-kamu ada lagu?

Suka eh letak lagu-lagu tu?

Baru nak baca entri-entri best melalui blog Enchek Ben Ashaari (hari ni tulis full pulak!), biasanya kalau dari sini mesti la saya klik banyak-banyak kat new tab. Jadi, bercampur semua lagu termasuk lagu kat laptop saya! Kan dah celaru tu~ Pening fikir blog mana yang empunya lagu, last-last semua tab kena tutup. Kesian kat yang tak bersalah. Lagi kesian kat semua sebab masa blog diview, tak sampai seminit kot. Huhu~

Bukan takleh letak lagu, tapi lebih elok tak letak...boleh mengurangkan berat blog kamu-kamu tu. Ni junior la yang pesan...:D Kalau lagu menenangkan takpe, tapi selalunya lagu yang... Adoi... Huhuhu.

Maaf ye, serius tak best kalau blog ada lagu.

Sebab tu lah laptop ni selalu mute je.


Admin: Luahan perasaan sebab baru nak dengar lagu Jepun hari ni...*sigh*




Pasta Carbonara Siap!


Alhamdulillah... Akhirnya, menjadi jugak nak buat pasta hari ni. Breakfast pasta! :D Semalam kan cakap nak buat satu hari ni...hehehe. Meh, nak kongsi resepi~

Pasta Carbonara

4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 buku mentega buttercup
1 tin Campbell Mushroom Soup Classic
1 kotak kecil susu segar
3/5 keping cheese KRAFT (yang jenis lain pun leh gak)
sedikit dada ayam (dipotong dadu)
sedikit lada hitam kisar
spaghetti/fettucine/mana-mana jenis pasta

Cara-cara membuatnya:

Amek sikit mentega, letak dalam periuk, then panaskan.
Agak-agak dah cair dan naik bau, masukkan bawang putih tadi. Goreng sampai kuning baru masukkan ayam. Bila da masak, angkat. Tutup api ye.
Lepas tu, masukkan Campbell Mushroom Soup Classic ke dalam periuk tadi, masukkan gak 1 tin air (guna tin sup campbell tu). Bukak balik api ye.
Kacau sampai hancur & tak ketul-ketul da~
Then masukkan cheese KRAFT.
Bila da cair, masukkan susu, gula 1 sudu dan sedikit garam.
Lepas tu masukkan lak ayam tadi tu... dan lada hitam.
Da masak~~~

Ops, pasta lak?

Pasta, wat cam kat sini ye.

Da masak tu, tuang sos/kuah ni atas pasta...tabur daun parsley kalau suke~

Nyum2~

Admin: Saya tak letak ayam pun...huhu




Contest Pic Hitam Putih Paling COOL!

Memandangkan dah tiga orang yang tag, iaitu Kak Shida, Alisya, dan Nabila...baeklah!
Saya join!
Ni syarat-syarat contest:


1.okay macam biasa korang kena jadi follower blog ni
2.letakkan banner contest ni kat sidebar sepanjang contest berjalan & link kan ke blog ni
3.buat entry pasal contest ni dan berikan idea hadiah apa yang korang nak kalau korang menang rm100? ?*ayat yang simple je tau!*
contoh : kalau saya menang , saya nak shawl banyak-banyak !
4.tag 5 kawan-kawan yang korang rasa mesti dia nak join !
5.tarikh tutup penyertaan : 30 mac 2011
.
.
.
Dan pic hitam putih yang saya rasa kool adalah...(saya rasa la...)


Pic kawen Ummi As dan zaujnya~ :)

Kalau saya menang RM100.00, erm...(fikir, fikir, fikir.......) nak buku resepi yang best-best...! :D

Saya nak tag 5 orang ini~

Alisya ~ :D

Nak join gak? Klik gambar contest tu ye~




Boil Water for Your PASTA

Gambar dicopet kat SINI. Ouh, menarik jugak site dia ni~

To cook evenly and prevent it from sticking together, pasta needs "breathing" room. Use a deep saucepan and at least 4 quarts of water per pound of pasta. Salt is added to the cooking water, not to lower the boiling point, but rather to season the pasta (ha, point penting ni!). If you don't season the cooking water, the pasta may taste flat--no matter how salty the sauce you dress it in.

  1. Bring the water to a full, rolling boil. The temperature will drop once you add the pasta, so make sure it's boiling before dropping in the pasta.
  2. Gently stir short pasta immediately after adding to water; let spaghetti and long strands soften for a minute before stirring. Don't break pasta in half.
  3. It's not necessary to add oil to the water; you'll just be pouring good olive oil down the drain. Just use plenty of water and stir occasionally to prevent sticking (o...bunda, sini pun point penting gak! lepas ni tak yah bubuh minyak ye~).
  4. Don't combine two types or sizes of pasta in the same pot of water, as they will finish cooking at different times.

Orait, ni jumpa kat SINI. Nak kongsi terutamanya dengan bunda sebab bunda pun da mula suka buat macam-macam dengan macaroni. Hehe...


Sekarang saya, adik kedua bongsu dan adik bongsu gila pasta. Kerana apa? Kerana drama Korea, PASTA (gambar dicopek di sini jugak) tu la... (tapi, memang suka try test Pasta sebelum ni...mangsa yang kena test rasa: Family~ :D) Esok nak buat satu!





-313- Suka?

Masa menulis: Tatkala internet sangat slow saat sepatutnya diri ini berada dalam online meeting.

313... Saya suka nombor ni. Kenapa?

Badar 313... Ya, 313 orang tentera Badar. (Dah cukup nak gi berperang dengan Israel! Ouh, cukup ke?)

Sila google lagi, best no ni...cerita tentang no ni pun best...kamu-kamu kan rajin~ :D


Tahniah ye Nur Izzatti Muhammad Rosli. Ok, blog Nur ni namanya ..bukan sesiapa.. "Ya Allah..dengan 99 namaMu yang suci..ku mulakan tinta ini..berkatilah ia sebagai dakwah dan jihadku untuk bekalan di kemudian hari..." Ameen untuk dia. :)

Jenguk muka depan blog Nur, entri-entri Nur adalah perkongsian artikel Islamik, di antaranya adalah doa-doa yang baik diamalkan. Salah satu yang paling saya suka adalah yang ni...

"Barang siapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (at-Talaq: 2-3)

Ayat seribu dinar... Amalkan agar dimurahkan Allah rezeki kita, insya'Allah :)


Nur mula berblog pada 3 Januari 2011 seorang lagi blogger baru lahir tahun ni...alhamdulillah~ Erm, tak banyak juga yang dapat saya godek dalam keadaan internet broadband biru putih yang sangat lembap ni. Blog Nur nyata masih baru, takde shoutbox widget untuk tinggal jejak, tapi da ada senarai bloglist (saya pun ada dalam tu~ thanks dear~) Kemudian, ada widget-widget yang selalu ada pada blog-blog seumpamanya~ :) Erm...kalau nak tahu lebih lanjut, jenguklah blog Nur ya~ sila-sila...jemput makan Wedges sekali~ :D

Nur, teruskan istiqamah berblog ya~ ;)

Ok, Nur di atas bukanlah Nur Izzatti Muhammad Rosli yang jadi follower ke 313 tu~ Saya masih tidak menjumpai blog beliau. Nur Izzatti, jika terbaca entry ni, sila roger-roger ye~

Thanks Nur yang empunya blog atas infonye~ :)





Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.