BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, January 23, 2011

Mari Membayar Cukai~

Erk, kecoh kat sana-sini dalam dunia blog tentang cukai LHDN yang akan dikenakan kepada bloggers yang jana pendapatan melalui blog. Tertanya-tanya gak tentang benda ni, maka pergilah tanya Enchek Google. Then, jumpa maklumat kat blog Cik Norfa, Enchek Hazwan dan Enchek Areliff. Ada banyak lagi blog lain yang cite benda ni jugak.

Rupa-rupanya kat Facebook Jabatan Penerangan Malaysia asal segala perkara.


Kalau rajin, gi la jenguk feedback mereka...macam-macam pendapat yang diorang bagi, ada yang setuju, ada yang tak setuju, yang mengamuk pun ada. Hehehe...


Ingat tipu ke? Ni bukan gambar edit ye. Bahkan, dah ada blogger popular (sebab beliau masuk paper!) yang dikunjungi pihak LHDN untuk diaudit. Ala... Puan Redmummy yang dapat RM 12, 000 sebulan dari blog tu~~


Puan Redmummy pesan, lepas ni jangan lupa rekodkan segala pendapatan yang kamu-kamu dapat dari nuffnang, advertlert, atau mana-mana iklan kat blog, malah yang buat jual beli online dari blog pun kena rekod semua tu. Huhuhu.

Tapi, saya takpe kot...pendapatan tak sampai mana-mana pun...nak sampai RM 2, 500 tu mungkin kena tunggu lagi 250 tahun~ :D

Admin: Zakat harta macam mana pulak?





Teknologi Halimunan Dalam Ketenteraan

Gambar amek kat SINI.

BAE Systems, Europe's largest defense company, is working on a camouflage system that could put an army of "invisible" tanks on the battlefield in the next five years.

The system, called e-camouflage, involves sensors mounted to the vehicle's hull that can film and project images of the surrounding landscape on the tank and thus make it invisible, London's The Daily Telegraph wrote Wednesday, citing scientists at BAE Systems.

The images would change as the tank moves, ensuring that it can dodge attacks even when moving from a barren into a vegetated environment, for example.

The technology was first reported on by the newspapers Daily Telegraph, Sun and Daily Mail in October 2007, when it was being tested by the British Defense Ministry.

"This technology is incredible," an unnamed soldier who was at the tests at the time was quoted by The Daily Mail. "If I hadn't been present I wouldn't have believed it. I looked across the fields and just saw grass and trees -- but in reality I was staring down the barrel of a tank gun." More and more HERE, do click it!
___________________________________

Dulu, sangat minat benda ni. Sekarang, masih minat gak... Nampaknya teknologi ni semakin maju. Kalau dulu, kita tengok dalam movie je jubah-jubah halimunan. Macam Harry Potter tu lah. Sekarang, penyelidik-penyelidik ni nak aplikasikan pulak dalam bidang ketenteraan. Benefitsnya? Tentulah mereka akan dapat lebih kelebihan dalam peperangan. Bila pihak lawan tak nampak, maka mereka dengan mudahnya akan menyerang. Wah! Sangat best! Tapi...tentunya ada yang akan buat counter attack untuk benda ni.Ye lah, takkan nak biarkan je diperkotak-katik oleh musuh yang halimunan, mesti ada pihak yang turut mengkaji macam mana nak mengatasi lawan yang macam ni. Kan, kan?

Samalah macam tentera Islam zaman silam, musuh-musuh Islam dulu-dulu pun guna macam-macam cara untuk menentang tentera Islam. Malah kelengkapan mereka lebih canggih dari tentera Islam. Tapi, tentera Islam tak membiarkan diri mereka dibonekakan sebab Allah dah pesan dalam surah al-Anfaal...


Jadi, kalau kita nak mempertahankan Islam pada masa hadapan, persiapkanlah diri kita dari sekarang. Dah bersedia?




JOM SANTAI BERSAMA BEN ASHAARI


Header Enchek Ben yang dah bertukar~~~ Sila klik header tu~ Ada banyak rahsia tersembunyi~


Ni pulak header saya~~ Huhuhu~

Enchek Ben tanya:

Sapa yang buat header tersebut
Saya sendiri...*malu, malu~*

Perisian yang digunakan
Adobe Photoshop CS3

Maksud header tersebut
Saya suka sakura, maka dalam header ada bunga sakura yang cantik~ :) Nama dan description blog pun ada sekali kat dalam header tu~ Baca description tu, hati yang gundah insya'Allah akan bersemangat kembali~ Ingat, Allah tak pernah tinggal kita tau! Kita je yang selalu lupa DIA...*muhasabah, muhasabah...*

Jangkamasa yang diambil buat header itu
Erm...tak lama...sejam kot.

Header blog lain yang anda suka tengok


Tentunya ni header blog Cik Puan Nabila~ Hehehe...

Selain tu suka gak tengok header Ir. Nazirul HazwanCik Qila Razak dan Enchek Ezhan...takleh nak paste kat sini sebab mantap sangat~ gi jenguk sendiri! Haha~

Okie~ Enchek Ben, nak saya tolong buatkan header? :D




Semak! Clear~~~

Sebelum ni, saya tertanya-tanya jugak. Banner yang banyak kat sebelah kanan blog tu ok ke?

Tak mengganggu yang guna laptop skrin ciput ke? Kalau guna desktop PC, sure tak ganggu kan? Kalau guna widescreen laptop mesti takde masalah. Kalau guna pixel besar pun mesti lancar je anak mata membaca dan mengklik iklan nuffnang dan butang follow. Eh, mengklik 'Shout' la~ :D

Tapi...yang guna lappy kecik, mesti terganggu. Rasa semak je...sebelum ni lagi semak tau! Dua-dua belah ada banner. Saya yang pakai widescreen laptop pun rasa sesak nafas je. Jadi, saya pun tukar ke sebelah kanan semua. Rupanya masih semput-semput dada kalau datang jenguk. Terima kasih kepada blogger sembil9n yang menegur dan memberitahu kesulitan tu di shoutmix.

Maka, saya dah baiki, banner Sahabat Blogger dah diubah ke bawah banner Kelab Blogger Ben Ashaari dalam sidebar. Jangan lupa klik ye~~~ :D

Bila da baiki dan ubah iklan nuffnang ke sidebar, mungkin akan lambat loading sikit bahagian tu. Kalau tu membawa ketidakselesaan gak, sila gitau ye...kamu-kamu semua memang best!

Admin: Ada lagi yang tak ok? Keselesaan anda, keutamaan kami. :D 





Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.