BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, February 15, 2011

ENTRY MELEKAT 24 JAM: Terima Kasih Kempenners...


صَـلَّى اللهُ عَـلَى مُحَمَّد صَـلَّى اللهُ عَـلَيْهِ وَسَـلَّم

Alhamdulillah...Pada Hari Maulidur Rasul ini, saya nak memberi perhargaan kepada mereka-mereka ini. Kerana mereka telah membantu bersama-sama menyebarkan KEMPEN: Kami TAK Sambut Hari Valentine~ dan ada antara mereka yang turut serta dalam kempen Maulidur Rasul anjuran Hakim. :)

1. Abdul Azim
2. Azlin
3. Zhafri
4. Junko
5. Atikah
6. Waeda
7. Kiera'sakura
8. Naim
15. Azharr
31. Surie
32. Fariq
34. Syah
38. Mainur
39. Echa
40. Nur Elyani
41. Hidayah
42. Cik Bee
43. Cik Leen
44. Nurelle 
45. Asma
46. Noraim
47. Garfield88_aini
48. Remaja Boroi 
49. Hakim Zailan
50. Shereena
51. Kak Yana
52. Sara
53. Norfa Lyana
54. Faizahfyn
55. Ayushida
56. Jejaka Terhangat
57. Siti Nazirah
58. Muhammad Zarin
59. Azza Firza
60. Saiful Zaini
61. Gadish Lollipop a.k.a Farah
62. TiMmiE
63. Linda Amin
64. Batrisya
65. KinosKoko
66. Natalyaa
67. yaya budak suka embun
68. bun
69. Kasturi Jiwa
70. Yad'z
87. Touya
88. Hanis Aleeya
89. Rubie Zainuddin
90. 디야나
91. Cahaya Mata
92. Ammar Yasir 
93. ♥ LT Gadis Senjakala ♥
94. MO
95. Aima in Luv
96. masterfaiz.com 
97. Fasihah Supian 
98. Anamizu
99. d_hatie
100. black paper
102. Fiqas
105. Wan Gerrard
106. aibaks
107. CinderLaLa
108. Bobo
109. Mujahidah Muslehah
110. Dyanzjha
111. Cik Dya
112. Fadwa

Mereka-mereka ini adalah yang join dan inform, tinggalkan komen dan jejak di shoutmix blog saya tu. Ada jugak yang saya cari, godek-godek sendiri semasa blogwalking. Yang saya tak jumpa tu, saya minta maaf ye... Terima kasih kamu semua kerana menjayakan kempen yang tak seberapa ni. Ni kempen pertama yang saya buat kat blog ni. Moga ada manfaatnya di masa akan datang, insya'Allah.

Nama-nama ini dipaparkan bukan kerana nak menaikkan nama mereka, tetapi nak mereka berziarah-ziarah melihat entry masing-masing...sambil tu leh la follow-follow kalau de yang nak kan? 112 link, 112 follower baru...Manfaat blogwalking untuk hari ni...sila-sila~ :D

Admin: Merasa sekejap jadi penganjur...subhanallah! Macam ni rupanya...Salam Maulidur Rasul...:)




Sunnah Muhammad S.A.W


صَـلَّى اللهُ عَـلَى مُحَمَّد صَـلَّى اللهُ عَـلَيْهِ وَسَـلَّم

Tadi jalan-jalan kat dunia blog, baca-baca entri hangat hari ni tentang Maulidur Rasul. Satu blog ni menarik perhatian saya bila nampak nama saya disebut beberapa kali dalam tu. Mula-mula macam terkejut-terkejut sikit, then teruskan membaca sebab benda yang dikupas sangat menarik..meh baca sikit..

  • Sewaktu menghadapi hidangan, Nabi membiasakan diri dengan mengambil makanan yang terdekat, kemudian baru diambil hidangan yang lainnya sebagai simbolik kesopanan.
  • Nabi tidak pernah mencela makanan. Jika baginda suka, baginda makan dan sebaliknya baginda tinggalkan - Bukhari.
  • Tika Nabi tidur, baginda membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Nas lalu meniup tapak tangan serta menyapu ke seluruh tubuh (mohon perlindunganNya) - Bukhari.
  • Apabila Nabi bersin, baginda letakkan tangan atau pakaiannya di mulut (kerana dibimbangi terpercik) - Abu Dawud.
  • Nabi tidak pernah menolak hadiah - Bukhari.

Selebihnya rujuk blog Yuyu Zulaikha...

Hehe...bukan lah saya yang dimaksudkan, tetapi Sunnah baginda Rasulullah s.a.w... Sunnah Muhammad s.a.w merangkumi segala tingkah laku, pertuturan dan gaya hidup seharian baginda yang sunat untuk kita ikuti. Kalau sunat, maksudnya bila buat dapat pahala~ :) Tinggal tak berdosa...;)

Alhamdulillah, terima kasih kepada parents saya yang bagi nama ni...:)

KLIK ENTRI PROMOSI




Sollu..Sollu..Sollu..


صَـلَّى اللهُ عَـلَى مُحَمَّد صَـلَّى اللهُ عَـلَيْهِ وَسَـلَّم

Sempena Maulidur Rasul ini...mari kita mengucap selawat dan salam ke atas baginda Rasulullah s.a.w, ahlul bait dan sahabat-sahabat baginda...

Binnabil huda - UNIQUE



Binnabil huda Ya Rasulussalam
Wayamursala rahmatan lil anam
‘Alaikassolatu wa’alaikassalam
Wasohbika wattabi’inal kirom
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Wahai utusan rahmat sekalian alam
Selawat salam pujian untukmu
Para sahabat juga tabi’in yang mulia.

Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya

Ya Mustofa Rasullallah
Ya Sanadi Ya Sayyidi
Wahai yang Terpilih, Utusan Allah
Kau sandaranku, Pemimpinku

Sollu..Sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad
Mari selawat beramai-ramai
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda Muhammad dan para sahabatnya.

Binnabil huda nahnu jundul huda
Sanabqi ‘alal ‘ahdi tulul mada
Bazzhalnaddima wartadhoinar-roda
Li nashril huda Ya Rasulussalam
Dengan Nabi yang membawa hidayah
Kami sambung perjuangan sucimu
Berkorban jiwa raga untuk agama
Janji taat setia selamanya

Ya Shafi’ie Khuz biyadi
Ya Rasullallah, Habiballah
Huwal Hadil Basyir
Wahai yg memberi syafaat ambil/pegang tanganku,
Pesuruh Allah, Kekasih Allah,
Dialah petunjuk, dialah pemberi khabar gembira.

Sollu, sollu, sollu, sollu..
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa aalihi Muhammad
Allahumma solli wassallim ‘ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad
Mari selawat beramai-ramai,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya.

Shafi’una..shafi’una..shafi’una..shafi’una..
Wahai yg memberi syafaat,

Rasulallah..
Habiballah..
KeNabiyallah..
Sofiyallah,
Pesuruh Allah,
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad dan para sahabatnya
Ya Allah, selawat atas baginda muhammad, dan keluarganya

Sumber maksud: SINI

KLIK ENTRI PROMOSI:




Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.