BLOG ENCIK SUAMI

Saturday, February 26, 2011

Eh, Ustazah! : Cinta


Di suatu petang yang...okie, indahlah jugak...

Nasri: Eh, ustazah! Assalamualaikum...

Ustazah: Wa'alaikumussalam Nasri...asyik jumpa kamu aje kalau petang-petang ni. Ada apa pulak kali ni?

Nasri: Eh, ustazah ni...jangan la bosan pulak jumpa saya. Huhuhu...

Ustazah: Ops, mana ada ustazah bosan. Ustazah tak cakap pun gitu. Ish, ish, ish. Tak baik tau berburuk sangka...

Nasri: Alamak! Maaf, ustazah. Saya tak sengaja! Maaf, maaf...

Ustazah: Hurm...takpe, ustazah maafkan...

Nasri: Terima kasih, ustazah...macam ni, erm...kakak saya, dia ada masalah sikit. Saya ingat nak ajak dia jumpa ustazah, boleh tak?

Ustazah: Ooo...kakak kamu ke. Boleh, insya'Allah. Datanglah bila-bila esok, ye? Ustazah tunggu je kat ofis.

Nasri: Baik, ustazah. Insya'Allah esok saya datang.

***

Pagi itu, pintu ofis ustazah ade orang ketuk dari luar.

Ustazah: Masuk. Tak pernah kunci pun pintu tu.

Deqdeq: Assalamualaikum ustazah...saya kakak Nasri.

Ustazah: Wa'alaikumussalam...ooo...kakak Nasri ni nak panggil nama ape? Nasrinya tak datang?

Deqdeq: Ustazah boleh panggil Deqdeq je. Nasri ade kelas katanya, dia bagi saya peta ni untuk ke ofis ustazah...(sambil tunjuk peta)

Ustazah: Erk, siap berpeta pulak...macam-macamlah Nasri tu. Deqdeq duduklah sini.

Deqdeq: Terima kasih, ustazah.

Ustazah: Nasri gitau, Deqdeq ada masalah, ya? Cer citer cer citer...

Deqdeq: Erm...Nasri selalu ceritakan tentang ustazah pada saya. Saya rasa saya boleh percayakan ustazah untuk membantu saya...

Ustazah: Insya'Allah...saya akan bantu mana yang mampu...

Deqdeq: Sebenarnya ustazah, umur saya da semakin meningkat...tapi saya masih tak jumpa pilihan hati.

Ustazah: Sebelum ini pun belum ada yang berkenan di hati Deqdeq?

Deqdeq: Bukan takde, ustazah...tapi setiap kali saya berkenan dengan mana-mana lelaki yang baik akhlaknya, indah budi pekertinya, mesti lelaki itu sudah dimiliki oleh orang lain.

Ustazah: Pada Deqdeq pulak, takde yang berkenan?

Deqdeq: Pada saya...ade je ustazah. Tapi saya yang tak berkenan...huhuhu.

Ustazah: Begitu...alhamdulillah. Deqdeq bertuah dikurniakan rasa cinta kepada manusia. Cinta yang Allah bagi...satu perasaan yang indah, kan? Tapi tak semua kecintaan itu kita boleh perolehi dengan mudah...

Deqdeq: Alhamdulillah...memang cinta tu indah, tapi apa maksud ustazah dengan ayat last tu?

Ustazah: Kita selalu mengimpikan cinta yang sempurna. Kita nak pilihan hati kita yang paling terbaik antara semua. Tak boleh ada yang spoil pun. Kalau spoil, terus reject. Sedangkan tak semua manusia kat dunia ni begitu sempurna...

Deqdeq: Allah...benar, ustazah. Tapi saya takde lah terlalu rigid menetapkan syarat-syarat yang bagaimana. Asalkan ada agama dan pandai ambil hati orang tua...tapi entahlah, nape lah agaknya sampai sekarang saya still tak jumpa pilihan hati saya. Sedih benar rasanya bila mak ayah bertanya...

Ustazah: Subhanallah...bagusnya bila agama yang diutamakan. Perkara mengenai jodoh ni sejak dari azali lagi, Allah dah tetapkan untuk semua manusia. Cuma cepat atau lambat sahaja. Kadang-kadang orang yang kita harapkan untuk menjadi teman hidup kita, rupa-rupanya bukan itulah yang terbaik buat kita. Sedangkan yang kita tak suka tu, rupa-rupanya yang tu lah yang terbaik untuk kita sebenarnya. Allah kan Maha Mengetahui.


Deqdeq: Benar ustazah...saya sentiasa pegang kata-kata tu. Saya tak lupa istikharah dan solat hajat kepada Allah. Sentiasa berdoa kepadanya agar dipertemukan saya kepada lelaki yang telah ditetapkan sebagai jodoh saya olehNya.

Ustazah: Alhamdulillah...perkara-perkara tu memang kena sentiasa amalkan, bukan je bab-bab jodoh ni, tapi bab-bab pilihan dalam hidup kita, elok sangat buat istikharah ni. Tapi, bila kita tak jumpa lagi jodoh kita walaupun dah buat istikharah banyak-banyak, jangan pulak kita berburuk sangka pada Allah...

Deqdeq: Berburuk sangka? Dengan Allah pun boleh ke?

Ustazah: Iya...bila kita fikir yang Allah tak kabul-kabulkan hajat kita, padahal kita dah doa banyak-banyak dah... Kita rasa Allah tak pandang kita langsung, sedangkan DIA sebenarnya sedang menguji sejauh mana kita sabar dengan ujian DIA.

Deqdeq: Astahgfirullahal'azim...moga saya dijauhkan dari berburuk sangka kepada Allah. Tapi ustazah, macam mana nak pupuk diri supaya tak berburuk sangka macam tu? Ramai je kawan-kawan yang saya lihat, lemah sangat bila diuji macam ni...

Ustazah: Tadi saya dah sebutkan bahawa jodoh itu telah ditetapkan dari azali lagi, kan? Jadi...pegang satu je dear...Deqdeq sedang berusaha mencari dia, dia pun sekarang ni sedang berusaha mencari Deqdeq...dalam masa tu, teruskan menjadi muslimah yang solehah~ kan nak suami soleh? Jadi kenalah menjadi sambil mencari~ :)


Deqdeq: Subhanallah...terima kasih, ustazah! Insya'Allah saya akan pegang ayat tu...moga dipermudahkan urusan kita semua...

Ustazah: Ameen...baiklah, saya ada kelas jap lagi. Nanti bila-bila masa, jemputlah datang ke rumah pulak. Boleh cerita lagi banyak...ajak je Nasri tu sekali, bagi dia dengar sekali...:)

Deqdeq: Insya'Allah, ustazah...Terima kasih. Assalamualaikum.

Ustazah: Wa'alaikumussalam...

Cinta akan datang bila tiba masanya, Allah tahu bila kita benar-benar memerlukan cinta, bila kita benar-benar bersedia untuk memikul amanah cinta dan bila kita benar-benar mampu memberi komitmen kepada cinta. Jika cinta itu bukan cinta sejati untuk kita, bersabarlah...kerana DIA akan memberikan cinta itu sedikit masa lagi. Jika bukan di sini, insya'Allah kita akan ketemu cinta itu di sana kelak...:)


Admin: Watak-watak di atas adalah rekaan semata-mata, saya guna nama mereka kerana mereka jiran sepagar saya. ;)


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



Komen, Perlukah Dibalas?


Okie...terbaca kat blog abang ady tadi...dan bukan blog tu je, banyak gak blog-blog lain akhir-akhir ni cakap pasal benda ni. Dulu-dulu pun ade gak. Dan semua huraian mereka diterima, digabung, dicampur gaul, tambah garam sikit bagi masin, mana-mana yang pedas tu kita tambah gula, bagi pedas tu enak-enak rasanya...akhirnya jadikla gini...

Perlu ke komen kat entry dibalas?

Perlu! <--- untuk blogger yang masanya cukup untuk membalas komen dan pengomen takde lah banyak sangat (macam saya...hahaha~)

Kejap perlu, kejap tak~ <--- untuk blogger yang masanya macam cukup-cukup makan jek, komen kat entri lak dalam 'kadar sederhana'...mana komen yang perlu jawab, jawab ler...mana yang macam jawapannya nanti bakal serupa 'seperti di atas', takyah lah..hahaha~

Tak Perlu! <--- untuk blogger yang komen kat entry dia banyak bebenor, dia pulak bizi nak publish komen sambil membaca komen-komen tu...(cek kalo-kalo ade lalat, penting ni! :D)

Hehe...actually, tak kisah pun mana-mana. Up to blogger tu sama ada nak reply komen ke tak. Sebab ada segelintir pembaca ni diorang suka nak tahu apa balasan blogger tu, diorang pi jenguk balik blogger tu reply ape (macam saya gak...haha~) Tapi kadang-kadang gelak gak baca komen-komen kat blog Zack Zuhairi...banyak bebenor komen kat entry dia, yang patut dijawab pun ade, tapi...hahaha~ dia golongan ketiga kat atas kot~ :p

Kalau macam tak cukup masa nak balas, takpe...tapi jangan terasa lak kalau pembaca kata kamu-kamu ni 'sombong', ok? Atau pun, boleh jugak kalau buat jejak balik ke blog-blog pengomen ni ucap salam ke...tak pun, komen balik kat entry terbaru dia...ni selalunya Ir yang buat...hehehe.

Kalau nak lagi mahsyuk, komen-komen pembaca dibalas dengan entri, ye dak? Macam dia...lagi mantop~ memang dihargai betul pengomen bertuah tu! :D

So, nak balas ke tak, ikut la~ Mana yang faham, depa ok je tu...tak merajuk punye~ ;)

P/S: Tak kire, saya nak froggy jugak!


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TERJAH!



Kenapa Saya Tak Suka?


Saya tak suka sebab saya tak suka la. Hish!

Tak suka apa ni? Tetiba je update-update tengah malam buta sejak bizi seharian, cakap tak suka. Adoiii...

Hehe...relax...bukan tak suka sape-sape...bukan tak suka kamu-kamu yang tengah baca ni...apatah lagi tak suka pasal gadoh-gadoh yang hangat tu...bukan, bukan, bukan...

Saya just tak suka sebab takde idea nak update entry malam ni...entah, mungkin sebab da tinggalkan blog lama sangat...:p (baru berapa jam pun...hahaha~) padahal masa 'berfoya-foya' uruskan hal biasiswa myBrain15 tadi, banyak je benda yang terlintas kat fikiran ni...kalau de laptop depan mata, mesti nak update terus...huish... (kesian ang, sape suh buang bateri laptop dulu???)

Dari feedbacks entry tengahari tadi tu, ade gak beberapa sahabat blogger yang terkeliru...hehe. Ape-apepun, terima kasih untuk semua yang mendoakan...bulan April nanti nak defend proposal master pulak...part ni paling susah dan memberatkan akal fikiran. Kalo abang Eqbal PhD yang masuk Kosmo tu leh datang jenguk dan bagi nasihat, ok gak kan? (ops, 'abang' Ady jangan majuk ye...:p)

Tadi jenguk gak hasil-hasil lakonan yang lain...ada lagi yang amek saya berlakon...dan dia adalah along saya sendirik! Hahaha~ baca lakonan saya kat SINI. Lepas tu along ni terlebih rajin pulak sambung cite arahan saya semalam dengan entry INI. Sangat best dan bermanfaat, ok? Kalau tak gi terjah dan baca, tak dapat la manfaat tu...hehehe~ <---- ayat ugutan ni! Takkan tak faham? :p

Eh, da jadi entry pulak...:D


ENTRI CAMBEST SAPE KALI NI? JOM TEJAH! EH, TERJAHLAH!



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.