BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, April 3, 2011

Survivor Sakura Budika: Cabaran Imuniti 3


Cabaran imuniti berkumpulan terakhir!

1. Buat entri individu, tajuk macam kat atas. Tepek banner game Survivor Sakura Budika dan linkkan ke entri ni.


2. Setiap ahli kumpulan kena letak gambar dalam entri. Seorang blogger, satu gambar. Gambar yang perlu diletakkan dalam entri adalah...

Blogger 1-Sakura ungu
Blogger 2-Sudu dan garpu
Blogger 3-Helmet motor pink
Blogger 4-Mouse PC warna hijau
Blogger 5-Pasu bunga bercorak bunga
Blogger 6-Selipar jepun warna oren
Blogger 7-Pic ady budika main gitar

3. Blogger 1 letak gambar 1, blogger 2 letak gambar 2, dan seterusnya. Linkkan setiap satu mengikut susunan nombor di atas, ok?

Contoh:

Entri blogger 1:

[Gambar Sakura ungu]

Gambar kedua. (linkkan ke entri blogger yang letak gambar kedua)

4. Dah siap, blogger pertama, paste url kamu kat entri ni ye.

MASA: Sampai jam 12 malam ni je.

Gambar ikut kreativiti masing-masing nak carik kat mana. Sape paling cepat antar, dan dapat kumpul hampir semua gambar, group tu dikira menang dan akan ke final. Final bila? Nanti kita cite...



Dahsyat Ke Survivor Sakura Budika Ni?



"Huhu.s0ry.mmg dahsyat la game ni.smpai semua msg n kol.nad lupe bwk ph0ne td.kelam kbut..bgus la,thnks akak.buat blogger makin rapat." Mesej dari blogger NI.

Alhamdulillah, ni lah yang kami nak terapkan sebenarnya melalui Game Survivor Sakura Budika tu. Sampai jugak matlamat yang ni. Semangat diorang, buat kami terharu. Huhuhu...

Tapi...lagi best kalau kenal lagi ramai kan?

Maka...group kamu telah dipecahkan...seperti di SINI.

Cepat! Berkenalan sebelum cabaran imuniti berkumpulan terakhir!



Mampukah Mereka Survive?



Pssstt...saya intai-intai. Hehehe. Dahsyat jugak geng Sengat Menyengat ni. Diorang buat 'conference' kat wall salah seorang ahli kumpulan. Tengok tu da berapa komen...460!!! Semangat betul!!!

Haa...cepat, cepat...grup lain, ade yang ketua dia hilang, ade yang tak cukup orang...erm...kalau ikut cerita survivor, kamu-kamu nak singkir tak orang macam ni? Hehehehehehe...plan lah ye dalam group tu, kot-kot nak tukar ketua ke...tapi ketua baru tu kena mention lah, kenapa tukar...yang tak cukup geng, bagi yang secukupnya je lah ye...faham tak ni? Ini betul-betul, bukan main-main!

Game pe ni? Klik SINI.



Survivor Sakura Budika: Cabaran Imuniti 2



Takpe, kamu-kamu yang berjaya kat SINI, slow-slow. Sambil makan, sambil fikir pantun...sambil mandi, sambil fikir...sambil amek roti, sambil fikir...tapi solat, jangan fikir lak pantun ye...kena khusyuk.

Jangan risau...lama lagi masa...hehehe...

Klik SINI untuk cabaran kedua.



Mereka Berjaya ke Cabaran Imuniti Seterusnya



Kumpulan mana yang berjaya ke cabaran seterusnya?

Kumpulan yang semua ahli yang disenaraikan membuat entri yang sama, dan bilangan ahli yang paling hampir dengan bilangan asal dalam kumpulan tu. Tak kisah laju lambat ye, melainkan kalau semua full 5 orang, yang paling lambat tu akan ke perjumpaan puak.

Jom tengok sape yang berjaya...

1. Kumpulan: Senget Menyengat

2. Kumpulan: Espirit de Corps

3. Kumpulan: TULIP

Mereka yang ke perjumpaan puak (yang sangat dramatik) di SINI, jangan bersedih ye. Insya'Allah lain kali kita jumpa lagi...

Yang berjaya, nantikan cabaran imuniti seterusnya. Err...da solat lom ni?



Survivor Sakura Budika: Cabaran Imuniti 1



Okie~ da jumpa ahli kumpulan kamu-kamu kat SINI? Sekarang first task untuk kamu-kamu ye...

1. Semua ahli kena buat entri dengan tajuk di atas, tepek banner Survivor Sakura Budika kat atas tu, linkkan ke entri ni.

2. Buat nama kumpulan.

3. Lantik ketua kumpulan, letak nama beserta url.

4. Senaraikan ahli kumpulan kamu yang paling terkini dengan url. Sape yang tak online tu, hehehehehehe....

Contoh:

Nama kumpulan: ABC

Ketua: Sunah Mohammad (www.sunahsukasakura.com)

Ahli kumpulan:

1. Ady Budika (www.adybudika.com)
3. Ben Ashaari (www.benashaari.com)

5. Last sekali, ketua kumpulan, antar url entri ke entri ni.

Kumpulan yang paling kurang ahli, kita jumpa di perjumpaan puak ye...



Peserta Game Survivor Sakura Budika



Segmen ni untuk kroni-kroni je eh? Hehehe...25 tu sikit eh? Ce try kumpul lak...

Ye, nak dibandingkan dengan blogger yang da ramai pembaca tu memang tak layak sangat kot saya ni nak anjur segmen macam ni. Sekadar nak memenuhi permintaan pembaca dan depa yang minat nak join, kalau ade yang tak berminat tu tak perlu buat-buat minat kemudian compare-comparekan. Hurmmm...takpe, takpe. Abaikan.

Okehhh...nak tengok senarai peserta ikot kumpulan? Kami dah bahagikan ikut kumpulan masing-masing berdasarkan sape antar dulu. Semuanya 20 orang, takkan nak batalkan pulak kan? Teruskan je...hadiah? Nanti kita bisik-bisikkan.

Ade 4 group ye. Klik blog penganjur lagi sorang.




Kerana Fitnah Manusia...



Nape ade manusia sekejam ni? Sanggup menabur fitnah hingga merosakkan rumahtangga orang lain? Ape yang diinginkan sebenarnya?

Berdosa besar bila kita memporak-perandakan dan memecahbelahkan rumahtangga orang lain. Bergegar arasy Allah bila terjadi sesuatu yang dimurkainya dalam rumahtangga tersebut. Naudzubillah.

Mungkin kerana cemburukan kebahagiaan orang lain, atau ape-ape je dalam hati tu, tetap besar dosanya di sisi Allah. Sedangkan dosa fitnah tu lebih besar daripada dosa pembunuhan.

Moga ketemu hidayah. Moga Allah bagi kekuatan kepada kita semua menghadapi fitnah apatah lagi di akhir zaman macam ni.

Wallahu'alam.



Sakura Budika...Alkisah Game Survivor 25!


Kenapa leh keluar nama ni? Sebab...


Dia silent reader, jadi kena tutup muka dan nama...hehehe.

Terima kasih atas doa kamu-kamu semua ya...moga dipermudahkan segala urusan semua dan dalam lindunganNya sentiasa. Ameen...:)




Segmen Sakura Budika: 25 ! GAME SURVIVOR


DAH TUTUP

Selepas meeting dengan beberapa orang, maka saya rasa nak wat satu game yang cambest. Penganjurnya adalah kedua-dua blog Sunah Sakura dot com dan Ady Budika. Game ni ala-ala survivor, dan memerlukan kamu berada di depan laptop lebih lama dari biasa (tapi solat jangan lupa!). Sebelum start game, saya nak kumpul blogger yang nak join dulu. Dalam 25 orang sahaja, jadi kena pantas ye! (macam lah ramai yang nak join...-_-")

Okie...wat entry ni:

1. Letak header Sunah Suka Sakura dot com dan linkkan ke entri ni.

2. Letak tajuk: SAKURA BUDIKA: 25! GAME SURVIVOR

3. Letak ayat SAYA NAK JOIN 25! GAME SURVIVOR SAKURA BUDIKA

3. Paste url kat ruangan komen entri ni.

Tu je.

Tutup? Bila da cukup 25.

P/S: Masa untuk add YM dan Facebook...:D




BLOG NI SAYA RASA PATUT POPULAR LAA ..



Lepas cek typo kat blog jiran dia, baru boleh fokus kat segmen ni pulak.

5 blog yang saya rasa patut popular

Blog ni dia suruh letak jugak, sebab dia kata belum cukup popular. Okeh. Entri dia memang menarik hati saya, cuma selalu ada typo yang banyak sangat mengalahkan jiran penganjur segmen.

Blog ni memang patut popular sebab entri-entri dia saya sangat suka baca, dia pandai menulis, sangat-sangat! Tapi kenapa tak ramai yang datang baca? Kecik hati saya...gi baca sekarang!

Blog ni saya nampak ada potensi sebenarnya, sebab tu saya asyik promote blog dia akhir-akhir ni. Cuma gaya bahasa lagi kena mantapkan sikit. Lepas ni, usaha lagi ye youuuuu...

Blog dia best! Saya suka baca sejak kali pertama saya jejak kaki kat blog dia. Entri-entri dakwah yang disampaikan secara santai dan telus. Jarang jumpa yang macam ni.

Blog saya sendiri, patut popular tak? Mengada, kan...

Untuk popularkan sebuah blog, bukan je pada design dan template blog. Kalau asyik tukar design je, trafik tak masuk, kata abang Ben. Entri kena mantapkan jugak, tapi da buat entri jangan lupa ping kat mana-mana. Promosi tu penting.

Populariti sebuah blog bagi saya penting. Populariti blog yeaa, bukan bloggernya. Kalau blog tak popular, orang tak tahu blog tu ada, maka orang tak datang baca. Jangan kata "saya tak nak dikenali, saya berblog hanya untuk berhibur..." Macam tipu je.

Blog yang takde dalam list ni maksudnya kamu-kamu da popular, ok??? Terimalah hakikat tu.

Nak join, klik header abang Ben. NAK JOIN SAKURA BUDIKA: 25! GAME SURVIVOR?

P/S: Popular itu menyakitkan...



Kepada Awak...



Nak guna ros merah, tapi bunga ros merah kat rumah saya tak berkembang lagi...



Andai Mak Ada Blog...


Tadi kan...

Mak saya pesan...

Malam ni kena tido awal...

Saya cakap, okie...

Mak tanya, kul berapa nak tido ni?

Saya cakap, kul 12...

Mak tanya, awal ke tu???

Saya cakap, ye mak...awal dari biasa...

Mak cakap, takde, malam ni kena tido kul 10...

Saya cakap, erk...okeh, kul 12 ye mak...

Mak cakap, hish budak ni...

Saya cakap, ala mak...awal la tu...huhuhu...

Mak cakap, takde, kul 10 ye...tak ____ ke asik tido lewat? Nanti ____ orang tengok. (Err..sensored di sini!)

Saya cakap, okeh, kul 11...

Okies...

Sekarang dah 1.00 pagi. TERlupa nak tengok jam...huhuhu. Dak mucuk kata, nasib baik mak takde blog...-_-"

Selamat "malam" semua...Assalamualaikum.



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.