BLOG ENCIK SUAMI

Tuesday, April 12, 2011

PERHATIAN: Maafkan Saya!


Sudah tiba masanya...untuk saya membetulkan semula segalanya.

Saya rasa saya perlu buat macam ni. Kalau tak, sampai bila-bila pun kat sini aje. Tak guna untuk saya pening-pening lalat mengenangkan diri yang da gila blog, lebih baik saya disiplinkan diri ni bagi merungkaikan segalanya.

Maaf semua, lepas ni saya akan kurang berblog dan berFB seperti selalu. Mungkin lepas ni hanya 2 jam saja sebelah malam baru saya jumpa kamu-kamu semua. Jangan risau, saya tetap akan berblog juga, cuma masa yang lebih banyak tu perlu ditumpukan untuk study dan projek master.

Maaf ye semua. Doakan saya kuat untuk mendisiplinkan diri. Kalau rindu saya??? Sila undi header saya. Hahaha~


KALO RINDU, UNDI HEADER SUNAH SUKA SAKURA DOT COM KAT SINI



Widget GengBlogger.com Ade Virus???


Tadi IR de cakap kat dak muncett, blog dak muncett tu ada virus. Kaspersky bagi warning. Masa tu tak terfikir pun nak tengok, sebab ingat cam malware biasa. Then...bukak blog sendirik. Erk!


Tu kotak widget pelawat GengBlogger.com. Hurmmm...ape yang berlaku ni Kon? Saya terpaksa buang kotak tu. Huhuhuhu...kalau da boleh betulkan ape yang berlaku, baru leh masukkan balik.

Saya sangat-sangat perlukan kotak ni walopun dia, dia, dia ni kata berat...FF, saya tak ternak ape-ape okie...ahahahaha~


MOH LE UNDI HEADER SUNAH SUKA SAKURA DOT COM KAT SINI



Tak Manis, Tak Manis....


Jaga kata pertuturanmu, jangan sampai menyakitkan hati orang lain!! Dalam kita berkomunikasi dengan orang, especially wanita, bertuturlah dengan lembut bahasa.. [Noor Khawalah, 2011]

Tidak manis. Itu mungkin frasa kata yang sesuai bila melihat wanita menuturkan kata kasar dalam komunikasi. Mungkin jarang kita melihat wanita bertutur kasar, kecuali bila mereka terlibat dalam pergaduhan.

Erk! Tentu ada sesiapa terasa (tadi nak letak "Jangan sesiapa terasa"). Tapi memang tu yang berlaku. Terus berubah persepsi orang bila tengok bahasa yang digunakan ketika masing-masing mahu mempertahankan diri. Tak diketepikan hal ego kat sini, tambah-tambah bila pihak lawan adalah dari kaum bukan sejenis. Lagi hangat pertelingkahan tu. Lagi dahsyat ayat-ayat yang keluar kerana mahu menunjukkan kehebatan masing-masing.

Wanita...jagalah sebaiknya tutur kata kamu biar dalam apa jua keadaan. Yesss...memang tak brutal kalo tak kasar-kasar, tak macho langsung kalo cakap lembut-lembut. Takkan masa gaduh pun nak lembut-lembut, kan? Mesti nak jerit-jerit jugak, heyyyy! Tapi kan...ce bayangkan...gadis ayu bertudung litup, bila ada perkara yang menaikkan api kemarahannya, terus melenting dengan kata-kata kesat...

Tak manis. Tak manis...

P/S: Kadang-kadang kata-kata tenang lagi lembut itu lebih meruntunkan jiwa dan mendamaikan hati yang bersengketa...


SILA UNDI HEADER SUNAH SUKA SAKURA DOT COM DI SINI



Gara-gara Dikutuk...Jom Undi Header SSS.com


Gara-gara blog ni 'kena kutuk' semalam, dak muncett ni jeles sebab dia nampak users online 57 masa tu. Erk! Saya sendiri terkejut dan yang paling tinggi saya dapat tangkap masa tu 60 users online. Tak pernah-pernah macam tu...

Pagi ni pun check nuffnang, tengok trafik semalam. Malam tadi dah ada orang tanya, trafik berapa. Sebab semalam nuffnang merajuk, maka hari ni baru dapat pujuk dia...


Trafik semalam 1208 UV...terima kasih kepada pengkritik hebat yang mengalahkan Adlin Ramli. T_T Janganlah private blog................! Cepat update!!! Hurmmm....

Oh yeee..semalam ade pos tentang BPM: Header Blog Pilihan? kan? Okie...da start musim mengundi...


Sape nak undi header blog ni, boleh la buang undi kat SINI ye~

Terima kasih! ;)



TAKZIAH: Doakan Mereka Yang Telah Pergi...


'Hujan di luar semakin lebat. Lilin yang menyala di beranda itu meliang-liuk ditiup angin. Kadang-kadang ke kiri, kadang-kadang ke kanan. Bila angin bertiup kuat sikit, lilin itu semakin malap, hampir-hampir sahaja terpadam. Tetapi belum masanya lagi untuk lilin itu terpadam...ada lagi sisa tubuh lilin yang tinggal. Maka, lilin ingin terus menyala...tiba-tiba, satu percik air hujan terkena lilin, biar panjang lagi sisa tubuh lilin, nyalaannya tidak mampu lagi untuk menyala. Ya, lilin terpadam...dengan sekelip mata percikan hujan sahaja.' [MATI]


Mati itu pasti. Sudah memang tercatat di luh mahfuz bila ajal dan maut kita. Macam mana kita pergi meninggalkan dunia pun hanya Allah yang tahu. Tidak dapat ditangguh-tangguh lagi masanya bila ajal sudah tiba.

Apa yang perlu kita lakukan selagi nyawa dikandung badan hanyalah menambahkan amal kita di dunia. Berusaha sebaik mungkin meraih pahala dan menjauhi perkara yang mendatangkan dosa. Semuanya bagi memastikan tempat kita di akhirat kelak adalah yang paling dekat denganNya...insya'Allah.

Bagi mereka yang telah pergi meninggalkan kita, doakan agar Allah menempatkan mereka bersama hamba-hambaNya yang bertaqwa dan dipermudahkan urusan mereka di alam barzakh. Kita juga akan pergi menyusuli mereka kelak suatu hari nanti.

Takziah buat blogger Kak Ayu (Citarasa Rinduan) atas pemergian ayah mertua ke rahmatullah pagi ini. Al-Fatihah.



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.