BLOG ENCIK SUAMI

Monday, April 18, 2011

Kenapa Pentingnya Letak Watermark?


Kenapa? Kenapa?? Kenapa ek???

Watermark, tau tak ape benda ni? Benda ni lebih kurang cam 'cop' kita lah. Selalunya kita letak dalam gambar-gambar milik kita yang kita nak upload kat blog. Kalau rajin nak buat untuk gambar-gambar kat FB jugak, silakan...

Bila kita letak watermark, orang pun tak mudah-mudah je guna gambar kita tanpa backlink. Bila dalam gambar tu pun da ade watermark kita, takyah backlink dah pun takpe. Jadi orang tau dah, tu blogger itu ini punya.

Camne nak letak watermark dalam gambar? Tak kisah kamu nak letak macam mana, nak guna paint ke, photoshop ke, ape ke...yang penting ada tanda bahawa tu kamu punya gambar. Ringkas-ringkas, tak perlu deko-deko pun takpe, asalkan ade. Lebih selamat gitu~ Kan, kan?

Camne nak elak terambik gambar orang lain yang takde watermark? Ade caranya, biarpun kamu-kamu amek kat google. Selalunya google akan gitau gambar tu dari site mana. Jadi, cek dulu site mana yang letak gambar tu. Dengan cara ni...


Google ada bagi tu, 'Website for this image'. Amek link gambar tu kat situ. Paling kurang pun kita backlink ke Google saje, dah ok. Nanti takde la kes curik gambo ko, curik gambo aku, okie? :)


ENTRI CAMBEST SAL APE YANG BERIBU-RIBU NI? JOM TERJAH!



AKU VS BEN ASHAARI : ROUND 1






Bestnyee... Balik Je Dapat Hadiah!


Alhamdulillah...terima kasih budak-budak kecik semua. Ahahaha~ jangan marah no...marah tak cumil nanti! :p

Dia pun nak bagi hadiah gak! Gambo ihsan Google~

Bila up je entry tadi, terus dapat kol dari peminat misteri. Sila muntah! Banyakla peminat misteri. Adesss... Punye la saspen sape ntah ni kan, dapat dari mana lak nombor ni...dia kata dia 'adik kak sunah yang comel', rasanya adik saya sume cantik-cantik, takde yang comel..ahahaha~ guro saje! Nak tau sape adik yang comel yang buat panggilan ni??? Klik SINI.

Lepas tu...ade gak yang bagi hadiah...wee~~~ balik-balik je dapat hadiah! Sape tak suke??? Ce cakap, eh! Ce komen sini...sape tak suke hadiah? Kalo tak suke, bak sini sume hadiah...hahaha~ tu pun guro saje ok? Err..berbalik kepada hadiah tadi, huhuhu...terharu sungguh! Hadiah pe eks??

Adakah hadiah itu Cherry Blossom Strawberry Cheesecake? Gambo ihsan Google~

Terima kasih ye sayang~ Untuk hadiah NIIII... :)

Okeh, okeh...nak tido la ni...:D

Nite semua...Salam~



Saya Dah Balik...


Alhamdulillah. Selesai sudah semua urusan perkahwinan, eh! Bukan, bukan. Urusan pilihanraya kat Sarawak. Pestime mengundi nehhh...hehehe. Macam-macam isu keluar, dan da nampak rakyat Sarawak ni nak kepada perubahan terutamanya kat kawasan-kawasan bandar. Melapis kek sambil menonton ulasan penganalisis politik, banyak gak info yang saya dapat. Menarik, walaupun tempat saya tu....gggrrrr! Mak, bapak, takpe...lainkali kita cuba lagi, eks~ :D

Tak sempat pon nak jumpa owner benalien.com siang tadi, takde rezeki. Takpelah, jumpa next time ye, terutamanya Miss Ran dengan Cik Pulau. Tengok gambar kamu-kamu kat blog benalien.com pun rasa cam ada aura-aura cemburu niii...hahahaha~ takpe, sabar, sabar...

Banyak benda nak update, terutama donat pelangi. Tapi nanti lah...malam ni nak kena rehat lebih sikit. Minggu ni pun minggu yang sibuk gak...tak tau sempat ke tak nak join mana-mana segmen benalien.com. Insya'Allah kalau sempat, saya join ye...hurmmmm...

Apepun, terima kasih kepada semua yang terus berkunjung ke blog ni, terima kasih kepada pengundi-pengundi header blog ni (result di SINI), terima kasih kepada orang-orang yang sedekah trafik, terima kasih kepada semua...:)

P/S: Tengahari tadi dipaksa makan oleh seorang along, abang, dan sepupu...dan hingga kini diri ini masih kekenyangan...alhamdulillah.



Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.