BLOG ENCIK SUAMI

Friday, May 20, 2011

Tears...


tears of a flower by *C4M30

Saat ini...
Jemari seakan terkaku
Lidah seolah-olah kelu
Hati sudah turut terkedu
Kerana jiwa mahu membisu...

Klik SINI dan SINI...
Selamat malam...


Eh, Ustazah! : Rezeki


Cuti sekolah dah start, Amalina buat kerja part time sementara menunggu semester baru. Petang tu Amalina balik dari tempat kerja macam semalam.

Amalina: Assalamualaikum. Akak, Ina dah balik. (Terus merebahkan diri di sofa)

Ustazah: Wa'alaikumussalam. Alhamdulillah da balik adik akak. Aiii, penat nampak?

Amalina: Ha'ah... Penat dan lapar. Tadi tengahari tak sempat nak makan.

Ustazah: Laaa...kenapa pulak? Tak keluar beli makanan?

Amalina: Dahhh...tapi Ina lupa nak simpan betul-betul masa da sampai kedai buku. Ina gi solat jap, makanan letak kat luar. Habis dimakan kucing.

Ustazah: Hurmmm...takpelah, bukan rezeki Ina. Rezeki kucing tu nak dapat makanan Ina hari ni...

Amalina: Rezeki kucing???

Ustazah: Ha'ah...kucing tu pun ada hak ke atas rezeki kita.

Amalina: Maksudnya akak? Kenapa kucing tu ada hak pulak?

Ustazah: Sebab semua benda yang ada kat muka bumi ni memang sah-sah bukan milik kita. Semuanya Allah yang punya.


Amalina: Makanan tadi pun, sebenarnya Allah punya kan, akak... Allah bagi kat Ina, tapi dapat kat kucing pulak. Huhuhu...

Ustazah: Sebab tu, orang kata dalam rezeki kita sebenarnya ada rezeki orang lain. Bukan hak kita seorang.

Amalina: Oooo...kalau time makan tu tiba-tiba eskem pop yang nak disuap ke mulut terjatuh ke lantai, jadi rezeki semut la ye, akak~

Ustazah: Pandai pun~ Sebab tu kita kena redha, jangan rasa sedih kalau rezeki tu tiba-tiba ditarik dari kita. Sebab Allah Maha Berkuasa ke atas sesuatu, dan Dia Maha Mengetahui kenapa terjadinya sesuatu perkara tu ke atas kita.


Ustazah: Mungkin saje kita ada buat sesuatu yang Allah tak suka dan mungkin kita ada tertinggal sesuatu yang sepatutnya kita buat tapi kita tak buat, sebab tu Allah tarik balik nikmat yang Dia bagi kat kita. Bila da ditarik balik, baru kita teringat dan muhasabah diri.

Amalina: Subhanallah. Dia mengatur semuanya dengan cukup indah kan, akak~ Macam mana kita nak lapangkan rezeki pulak?

Ustazah: Manfaatkan harta yang kita ada tu untuk orang lain. Sebab tu adanya zakat dan sedekah. Selain boleh bersihkan harta kita, dengan buat dua benda ni kita boleh bantu orang yang memerlukan.


Amalina: Alhamdulillah, Allah sangat baik~~~

Ustazah: Yup, tapi manusia ni kadang-kadang putus asa dengan Allah. Selalu kata Allah tak bagi rezeki kat diorang. Sedangkan Allah dah janji Dia akan bagi pada sesiapapun yang dikehendaki.

Amalina: Macam mana nak bagi tak putus asa, kak?

Ustazah: Hamba Allah yang bertaqwa tak akan sekali-kali berputus asa dengan janji Allah.


Amalina: Nak kena jadi hamba Allah yang bertaqwa la yeee. Tingkatkan iman dan amal~

Ustazah: Alhamdulillah, faham pun adik akak ni. Jadi, lepas ni takleh putus asa atau kecewa bila rezeki tu belum diturunkan kepada kita.

Amalina: Insya'Allah, kak~

Ustazah: Haa...rezeki Ina ade kat dapur. Akak buat spaghetti carbonara tadi. Jom, makan~

Amalina: Waaaaaaaaaaaa~~~ Terima kasih akak sayang~~~

Mereka ke dapur, mengisi perut dengan rezeki pemberian Allah petang itu.


Siapa kata Allah tak bagi rezeki dengan adil? Mungkin kita tak dapat apa yang kita nak sekarang sebab Allah nak bagi kat kita kemudian, mungkin kita tak cukup meminta lagi kat Allah, sebab tu Dia nak kita usaha lagi untuk dapatkan apa yang kita nak sangat tu. Bila tiba masanya, insya'Allah rezeki itu akan diturunkan kepada kita dan jangan lupa, kita semua berkongsi kepunyaan Allah.


ENTRI BERKAITAN DI ILUVISLAM.COM


Bila Mathematicians dan Programmers Berbalah...


Tak habis lagi ke?

Yo lahhh...ingatkan dah habis tadi... Panjang nkooo debate diorang ni...sampai sekarang pun still berbalah lagikkk! Malas nak print screen, sebab da sampai 124 komen...nak tengok gak, klik blog Cik Bambam, dia ade buat entri jugak! hahaha~

Bila sorang pakar komputer ni masuk korum, dia paste yang dia search kat google. Dan google memberikan jawapan 9. Tapi, kalkulator saintifik pulak bagi jawapan 1. Haaa...kenapa jadi camni?


Gambar tak berapa jelas dari henset nokia 3310

Sebab bergantung kepada design program software dalam komputer or kalkulator tu. Bila search kat satu web Math ni, dia bagi explaination mengikut PEMDAS Rule...

This next example displays an issue that almost never arises but, when it does, there seems to be no end to the arguing. (saja nak kalerkan merah dan boldkan~)

* Simplify 16 ÷ 2[8 – 3(4 – 2)] + 1.

16 ÷ 2[8 – 3(4 – 2)] + 1
= 16 ÷ 2[8 – 3(2)] + 1
= 16 ÷ 2[8 – 6] + 1
= 16 ÷ 2[2] + 1 (**)
= 16 ÷ 4 + 1
= 4 + 1
= 5

The confusing part in the above calculation is how "16 divided by 2[2] + 1" (in the line marked with the double-star) becomes "16 divided by 4 + 1", instead of "8 times by 2 + 1". That's because, even though multiplication and division are at the same level (so the left-to-right rule should apply), parentheses outrank division, so the first 2 goes with the [2], rather than with the "16 divided by". That is, multiplication that is indicated by placement against parentheses (or brackets, etc) is "stronger" than "regular" multiplication. Typesetting the entire problem in a graphing calculator verifies this hierarchy:


Note that different software will process this differently; even different models of Texas Instruments graphing calculators will process this differently. In cases of ambiguity, be very careful of your parentheses, and make your meaning clear. The general consensus among math people is that "multiplication by juxtaposition" (that is, multiplying by just putting things next to each other, rather than using the "×" sign) indicates that the juxtaposed values must be multiplied together before processing other operations. But not all software is programmed this way, and sometimes teachers view things differently. If in doubt, ask!

Then tengok soklan tadi pulak...


So, 1 la kan? Bukan 9...

Perghhh, lepas ni takleh pakai kalkulator sesuka hati ke??? Hahahah~ Sape buat soklan ni??? NAK JUMPA!!! Bikin pening kepala jeeee! Menelaah benda ni je dari tadi, lepas ni nak tukar master Math lahhh... :p

P/S: Cik Bambam masih menanti jawapan dari student PhD... :D


Ade Jugak Yang Tak Puas Hati!


Uiks~

Kan dah bagi dah jawapan yang tak serupa jawapan tu??? Hahaha~

Ade jugak yang tak puas hati nkooo~~~ Siap tag dan post kat Facebook lagi, kot ada cikgu Math tolong explain. Nak tau sape? Ni haaaa...




Kantoi pulak Cik Bambam punya add math dulu takat lulus jek. Tapi ni bukan soklan add math lah kak oi! Ni math mode!!! Hahaha~

Tapi bagus jugak ek, otak ni boleh berfikir dan ingat balik betul-betul hukum KUBDATT tuuu...tak sia-sia lah post soklan pening camtu. Hahaha~

So, sape jawab 1 tadi, kamu-kamu betul ye~~ Yang jawab dua jawapan macam Ujang tak dikira. Sekian~~ :p


Alaaa... Kacang Macam Tu Pun Tak Tahu Ke?


Sudah, sudah...

Soalan dah ditutup, sebab saya dah balik dari jumpa supervisor. So, jom kita tengok komen-komen jawapan yang menarik dari para peserta kuiz menguji minda...eh? Ape-ape je lahhh...


Wehhhhhhhhhhh~~~~~~~ Faris!!! Sape ajar ni??? 6 bahagi 6 = 0? 6 bahagi 6 kan 1, 6 bahagi 0 barulah 0... Hahahaha~ Adehhhh... +_+ Nasib bek saya bukan cikgu matematik, kalo tak, da kena rotan!


Tu diaaa jawapan dari .miSz bubble.... Pandai-pandai ubah kurungan! Failed, failed!!! Markah ditolak! Hahaha~


Jawapan Ujang paling panjang dan menepati kriteria. Kalau bagi markah jalan kerja kira-mengira memang dapat full marks. Tapiii...mana boleh ada dua jawapan!!! Mesti salah satu tu salah! So, dapat markah 0!


Cik Bambam dah pening, otomen pun takleh tolong kalau macam ni kak! Hahaha~


Nadieya pun jadi blurr dah...

Hahaha! Kejamnyeee buat orang pening! Macam-macam komen lain pun ada, tapi semuanya meluahkan perasaan tak puas hati... Hahaha~

CA Nadh: Jadi berapa jawapan dia ni boss???

Boss: Haaa? Ang tanya ceq ka? Betul nak tau ni?

CA Nadh: Ha laa...dah pening dah ni...

Boss: Jawapannya... Jom kita tengok pendapat budak legend yang post gambar ni kat wall dia.


Kalo dia tak tau, saya pun tak tau!!! Hahahaha~ Ops, jangan marah nooo...kang jadi macam NI kang~ :D


Siapa Berani Jawab???


Saya jumpa di Facebook budak legend NI.


Menjana minda pagi-pagi...

Haaa...jawab, jawab...

Takkan soklan mudah ni takleh jawab kot???

Keh keh kehhhh...

Sambil cari jawapan tu jangan lupa undi SINI ngan SINI yeee...

Terima kasih~ ^_^



Entri Berbalas-balas, Okie Ke?


Bukan berbalas pantun! Hahaha~

Tak sangka pulak. Ada yang buat entri balas untuk entri Brother Papa Roti Hemsemmm tadi. Entri sape? Pandai-pandai lah carik kat merata ruang dalam blog ni yeee...mesti nampak tajuk entri yang lebih kurang cam PENTIRU tak bertauliah tu. :p

Haa...tu mungkin boleh kita kategorikan sebagai salah satu seni dalam blogging. Wahhhhhh... Suka hati je kan nak kategori-kategori. Tadi tu sebenarnya takde idea nak buat entri ape, tanya housemates, nak buat entri ape yeee... Diorang bagi la tajuk terus. Maka, terjadilah entri yang macam merapu jee tadi. Erk, saya ada selitkan sesuatu kan, kan, kan? Tak mengarut kosong je kannn...? Ye ke ade??? Takpelah kalo tak tercapai info tu. Maaf kalo merapu semata-mata eks~ Huhuhu...

Tapi kannn...bila tanya blogger yang buat entri balas tentang brother Papa Roti tu, dia kata dia dapat idea dari entri tadi. Haa...betul la kata blogger-blogger otai macam Fahrin Ashaari dan Izamir Ridzwan, dapatkan idea dari entri rakan-rakan blogger lain kalo da takde idea sangat. Merapu? Takpe...bukan semua entri merapu kan?

So, entri berbalas-balas pun okie la kan asalkan ada benda yang walau pun tak banyak, sikit pun jadilah untuk kita kongsi dengan pembaca...janji entri tu bukan entri maki hamun sudahlah yeee~

P/S: Jom undi untuk hari ni pulak. Kat SINI dan SINI. Terima kasih~ Sayang awak lebeyyy~


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (46) lirik (21) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.