BLOG ENCIK SUAMI

Sunday, May 22, 2011

Lepas Merah, Pasti Akan Hijau!


Sky Traffic by ~GulaV on deviantART

Kuning. Sebelum garis putih.

Dah nak merah, tak boleh ke berhenti je? Nak jugak kejar kete depan, "Eh, dia boleh, aku pun boleh!" Kerana dia boleh, maka kamu pun membolehkan jugak diri kamu, tanpa peduli ada lori treler besar datang dari arah bertentangan. Akhirnya, dalam berita terkini, "Penunggang motorsikal maut digilis treler!" Ape dia...? Penunggang motorsikal je bahaya camtu? Eiks, kamu yang bawak kete pun boleh saje terperosok bawah treler kalo nak sangat. Takpun, kamu yang bawak kete tu pulak membahayakan orang lain bila langgar lampu isyarat.

Peraturan jalan raya tu bukan saje-saje nak susahkan kita, tapi semuanya disusun macam tu bersebab. Nak tunggu lampu merah tu takde lah sampai sejam pun. Sabar... Kalo masa belajar boleh bersabar tunggu kemunculan lampu hijau, kenapa masa dah pandai bawak, takleh pulak? Bukannye lampu merah tu tak akan bertukar kepada hijau, kannn? Tunggu punya tunggu, insya'Allah akan hijau punyeeee... Itu janji lampu isyarat, lepas merah, pasti akan hijau!

Sama jugak macam janji Allah. Kita da meminta-minta pada Dia untuk dapatkan sesuatu, tapi tak semua yang kita minta tu dimakbulkan dengan kadar segera. Kalo yang jenis kurang sabar, mulalah melanggar peraturan Allah, meminta pada yang selainNya. Jatuh syirik ke atas kamu bila buat macam tu! Naudzubillah. Dia bagi lambat sikit sebab nak tengok kamu ni betul-betul bersungguh ke tak pada apa yang kamu minta tu, walaupun Dia memang Maha Mengetahui akan isi hati hambaNya. Kalo Dia tak bagi sekarang, mungkin tak lama lagi, kan?

Janji Allah itu sentiasa benar, untuk hamba-hambaNya yang patuh dengan 'peraturan' hidup.

P/S: Dah undi SINI ngan SINI hari ni???


Novelog Miss Ran: Aku, Dia, dan Paparazzi

Kuntuman Sakura

Blog (167) Blog Review (110) Blogger (57) BM (17) Books (26) Cerpen (14) Cici (41) cinta (34) Dakwah (65) Eh Ustazah (42) gathering (8) iklan (24) Info Sihat (26) Jalan-jalan (47) lirik (22) Motivasi (52) muhasabah (34) Nukilan Jiwa (55) Palestine (21) perkahwinan (38) Puisi (45) Puisi Islamik (15) Ramadhan (21) Review Filem (3) Sakura (33) Tazkirah (87) Tutorial (27) WordlessWednesday (54)
Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya nukilkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan sesiapa kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. Sebarang COPYPASTE dari laman Sunah Suka Sakura dot com adalah dibenarkan dengan syarat dikreditkan ke blog ini. Sama-sama menyebarkan perkara yang bermanfaat. Terima kasih.